Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεπλένοντας την τρομοκρατία

Ξεπλένοντας την τρομοκρατία

«Η τρομοκρατία θα τσακιστεί! Δε θα παταχθεί! Θα τσακιστεί! Θα φοβηθώ, δηλαδή, επειδή κάποιοι από αυτούς τους χώρους μας απειλούν ότι θα εντείνουν την αντίδρασή τους; Θα φοβηθεί το κράτος, η οργανωμένη Πολιτεία, με τα μέσα που διαθέτει; Ποτέ! Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Γιατί πιστεύουμε στη Δημοκρατία και η τρομοκρατία είναι εχθρός της». Οι παραπάνω φράσεις ανήκουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ελέχθησαν στην προχθεσινή συνέντευξή του στο «Βήμα». 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, που γενικά έκανε ό,τι μπορούσε σε αυτή τη συνέντευξη για να δείξει ότι στηρίζει αφειδώλευτα την στρατηγική «νόμος και τάξη» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν εξήγησε ποιους εννοεί «τρομοκρατία». Όπως, επίσης, και ποιοι… τού ζήτησαν να «διαπραγματευθεί με τρομοκράτες», όπως τόσο αβασάνιστα κατήγγειλε. 

Το ένα σενάριο είναι όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ήταν μία παρόλα της στιγμής ή κάποιος υπερβολικός οίστρος ενός λογογράφου του. Αν πρόκειται περί αυτού, μικρό το κακό. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πολιτικός που λέει λόγια του αέρα. 

Το άλλο ενδεχόμενο είναι ο πρωθυπουργός να μιλά μεν για «τρομοκρατία», αλλά να αναφέρεται είτε στους «Ρουβίκωνες», είτε στην εν εξελίξει επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων, είτε στους διάφορους «μπαχαλάκηδες» των Εξαρχείων. Άλλωστε, εξ όσων γνωρίζουμε, στην Ελλάδα οι γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν αφαιρέσει ζωές έχουν εξαρθρωθεί και τα μέλη τους περνούν το υπόλοιπο του βίου τους στην φυλακή -όπως και πρέπει να κάνουν. Αν, λοιπόν, αυτό το ενδεχόμενο αποτυπώνει την αλήθεια, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ένα τρομερό λάθος: «βαφτίζοντας» διάφορες μορφές ήπιας εγκληματικότητας ως «τρομοκρατία», ο πρωθυπουργός ουσιαστικά «ξεπλένει» τους πραγματικούς τρομοκράτες. Τους φρικτούς δολοφόνους, που έχουν αφαιρέσει δεκάδες ζωές. Και που προφανώς η δράση τους δεν μπορεί ούτε να συμψηφιστεί, ούτε να συγκριθεί, ούτε καν να αναφερθεί στην ίδια πρόταση με εκείνους που καταλαμβάνουν εγκαταλειμμένα κτήρια, με εκείνους που πετούν μπογιές, αλλά και με εκείνους που καίνε χριστουγεννιάτικα δέντρα στις πλατείες. Και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περίμενε κανείς να μην συγχέει ανόμοια πράγματα, όταν μιλάμε για τρομοκρατία. 

 

Αρθρογράφος