Εξ Εσπερίας οι σκληρές αλήθειες

6
Εξ Εσπερίας οι σκληρές αλήθειες

  Της Ελένης Τσερεζόλε

Εξ Εσπερίας τα νέα λοιπόν. Από τη στιγμή που τα εγχώρια, συστημικά ΜΜΕ έχουν επιβάλλει σιγή ιχθύος, αποσιωπώντας κάθε είδηση που μπορεί να είναι αρνητική ή επικριτική για την κυβέρνηση της καρδιάς τους (και όχι μόνο…), οι ειδήσεις, οι πραγματικές όχι οι fake, έρχονται από τα ξένα Μέσα.

Δύο τρανά παραδείγματα (που φυσικά «χάθηκαν», όχι τυχαία, κάτω από την άχνη ζάχαρη των κουραμπιέδων) επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Και τα δύο αφορούν τη –χαμηλή πλέον- ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Η βρετανική εφημερίδα THE GUARDIAN δημοσίευσε μία έρευνα ενός από τα σημαντικότερα Ινστιτούτα Δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, του v-dem, σχετικά με τις παραβιάσεις των δημοκρατικών ελευθεριών σε σχέση με τις πρακτικές και τις νομοθεσίες που ακολουθήθηκαν από κάθε κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού σε 144 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με αυτήν, οι δημοκρατικές «επιδόσεις» της Ελλάδας είναι χειρότερες ακόμη και από εκείνες χωρών που ξεχωρίζουν για τον αυταρχισμό τους, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ουγγαρία! Χαμηλές επιδόσεις που οφείλονται κυρίως σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και περιορισμούς της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πρόκειται προφανώς για «κατόρθωμα» της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, που όμως τα φιλικά της ΜΜΕ απέφυγαν ως ο διάολος το λιβάνι, να αναφέρουν…

Η δεύτερη περίπτωση είναι εκείνη της γερμανικής εφημερίδας TAGESZEITUNG που στηλιτεύει «μία πραγματική βιομηχανία μετακλητών». «Τον Ιούλιο του 2019, πριν αρχίσει η θητεία του Μητσοτάκη, υπήρχαν 1.710 μετακλητοί. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθετε 3.138.

Σε αυτούς προστίθενται 1.641 πρόεδροι ή μέλη διοικητικών συμβουλίων σε άπειρα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ημι-κρατικούς οργανισμούς», εξηγεί σαφώς η γερμανική εφημερίδα. Και να σκεφθεί κανείς ότι το θέμα των μετακλητών ήταν από τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα του νυν πρωθυπουργού κατά του προκατόχου του. Της… επιτελικής υποκρισίας το ανάγνωσμα δηλαδή…