Διαζύγιο με την πραγματικότητα

11
Διαζύγιο με την πραγματικότητα

 Της Ελένης Τσερεζόλε

Σε πράματα και θάματα αναφέρθηκε προχθές το βράδυ ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε μία εικονική πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Προχώρησε σε σειρά υποσχέσεων, που δημιουργούν υπόνοιες για πρόωρες εκλογές.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης πανικού που βρίσκεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του, είναι και το γεγονός ότι ενώ εξήγγειλε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν ήταν σε θέση να την προσδιορίσει! Ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης εστίασης και πολιτισμού, διάρκειας δύο εβδομάδων, καθώς όπως θεωρεί ο ίδιος, δεν θα χρειαστεί να παραταθούν περισσότερο τα μέτρα. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι την απραξία της κυβέρνησής του σε σχέση με την έκρηξη της ακρίβειας ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα διστάσει να σπάσει αβγά για «ένα νέο ΕΣΥ» -προφανώς κατόπιν εορτής…

Ενώ επέρριψε την ευθύνη για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων της πανδημίας μέσα στο 2021 στους… πολίτες που «καθυστέρησαν να εμβολιαστούν». Η εικόνα που εξέπεμψε ήταν ενός πρωθυπουργού που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα. Ενός πρωθυπουργού μίας κυβέρνησης χωρίς στοιχειώδη κοινωνική ενσυναίσθηση, που πεισματικά εμμένει στη βαθιά αντεργατική πολιτική της, αδιαφορώντας για το κόστος της καθημερινότητας των εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν διπλή κρίση –υγειονομική και οικονομική.

Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη απλά επιβεβαίωσε ότι αυτή η εξουσία βρίσκεται μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εικόνα της –εξ ου και η σειρά αόριστων εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή πάντως, γινόταν γνωστή και νέα δημοσκόπηση που αποτυπώνει διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την πρώτη να προηγείται κατά 10,5 μονάδες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το έργο όμως είναι χιλιοπαιγμένο και η νεοδεξιά εξουσία αισθάνεται, παρά τις αποθεωτικές μετρήσεις, την κοινωνία που βράζει. Το ζήτημα όμως είναι αν τούτη η κυβέρνηση μπορεί να πείσει ότι διαθέτει κοινωνική ευαισθησία. Τόσο πιθανό όσο κι ένας λύκος χορτοφάγος…