Σπύρος Δεδόγλου: Η κατάργηση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου χρήσιµο άλλοθι για την κυβέρνηση

Δεν µπορούν τα πολλαπλά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι κάτοικοι σε όλο το µήκος του Έβρου να λυθούν µε διοικητική αναδιάρθρωση

Σύµφωνα µε το προσχέδιο του πολυνοµοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών, στο άρθρο 4 παράγραφος 9, δηµιουργούνται δύο ΠΕ και στην παράγραφο 10 καταργείται η περιφερειακή ενότητα Έβρου και στη θέση της γίνονται δύο «Έβροι».

Η διάσπαση σε µια Π.Ε που είναι τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, θα δηµιουργήσει πολλά προβλήµατα και στον «Βορρά και Νότο», στους «Νότιους» και στους «Βόρειους».

Πρόκειται ουσιαστικά για διχοτόµηση ενός σηµαντικού και ευαίσθητου νοµού που θα δηµιουργήσει αντιπαλότητες και συγκρούσεις αλλά και άλλους κινδύνους λόγω της γεωγραφίας.

Δεν µπορούν τα πολλαπλά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι κάτοικοι σε όλο το µήκος του Έβρου να λυθούν µε διοικητική αναδιάρθρωση που δεν θα προσφέρει τίποτα εκτός από άλλοθι σε αυτούς που έχουν ασελγήσει σε βάρος του τόπου µας.

Δεν µπορεί αυτοί που είχαν το Έβρο για δυσµενείς µεταθέσεις, και σήµερα τον κάνουν αποθήκη ψυχών, να δέχονται ότι η υπάρχουσα άσχηµη κατάσταση δηµιουργήθηκε επειδή δεν υπάρχει ξεχωριστή Π.Ε. στο Βόρειο Έβρο.

Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το αίτηµα έχει την πλειοψηφία στη Ορεστιάδα αν λάβουµε υπόψη την αποχώρηση της παράταξης Μαυρίδη από το Δ.Σ κατά την συζήτηση για στήριξη του αιτήµατος και έκδοση ψηφίσµατος. Ο πρώην δήµαρχος και σήµερα δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεση του σε αυτή την προοπτική.

Είναι όµως βέβαιο ότι το Διδυµότειχο λέει όχι µε απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου του. Το Σουφλί και το Τυχερό επίσης δεν συµφωνούν, κι αυτό αποδεικνύει την προχειρότητα της κυβέρνησης η οποία βάζει πάντα την επικοινωνία µπροστά και όχι την ουσία, όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά εδώ µάλλον δεν τα µέτρησαν καλά.

Έχουµε γράψει και έχουµε αναφερθεί στην ανάπτυξη ανατολικά και δυτικά του ποταµού Έβρου, όπου ο καθένας µπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη σχεδίου από πλευράς του Τουρκικού κράτους σε αντίθεση µε το Αθηναϊκό που έχει εγκαταλείψει τα ανατολικά του σύνορα.

Η Ορεστιάδα είναι βέβαιο ότι πρέπει να αποτελέσει τον ένα πόλο του Έβρου, όµως αυτό µπορεί να γίνει µόνο µε ανάπτυξη και σίγουρα όχι σε βάρος του Διδυµοτείχου και του Σουφλίου που είναι στο κέντρο του νοµού. Χρειαζόµαστε σε πρώτη φάση ένα σχέδιο διάσωσης γιατί η κατάσταση πλέον πέρασε την κόκκινη γραµµή µε κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης Αµέσως µετά σχέδιο αναζωογόνησης της υπαίθρου, στη συνέχεια ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης.

Στο δηµόσιο διάλογο πρέπει να µιλήσουµε για ολοκληρωµένο σχέδιο που θα περιλαµβάνει όλη την ενδοχώρα, χωρίς αποκλεισµούς και θα θωρακίζει έτσι τα σύνορά µας.

Η κυβέρνηση να πάρει άµεσα την πρόταση της πίσω, δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραµατισµούς και ρίσκα, η γεωγραφία δεν το επιτρέπει.

* Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή