Οι σπασµωδικές κινήσεις και η έλλειψη προγραµµατισµού και ορθής προετοιµασίας σε µείζονα θέµατα, όπως αυτό µε τη Λιβύη -πλην των ευρύτερων γεωπολιτικών επιπτώσεων και µε το Τουρκολιβυκό µνηµόνιο- πρόσθεσαν στην χώρα ακόµα ένα µεγάλο πρόβληµα. Τις ανεξέλεγκτες µεταναστευτικές ροές, τις «καραβιές» µεταναστών που «βούλιαξαν» την Κρήτη και την Γαύδο και µάλιστα µεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Λύση άµεση στο µείζον αυτό ζήτηµα δεν είναι ορατή τουλάχιστον άµεσα. Έρχεται δε να προστεθεί σε µια σωρεία σηµαντικών προβληµάτων που «συρρικνώνουν» την επιρροή και την πολιτική ηγεµονία του κυβερνώντος κόµµατος, όπως πχ η τραγωδία των Τεµπών, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που έφεραν στην επιφάνεια οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, οι περιβόητες «επισυνδέσεις» κ.α.
Λέγεται πως έχει ήδη προεξοφληθεί το πολιτικό κόστος για τα Τέµπη και τις «επισυνδέσεις», ωστόσο επειδή ειδικά η τραγωδία των Τεµπών µένει βαθιά χαραγµένη στις µνήµες και την καρδιά των πολιτών κανείς δεν µπορεί ακόµα να πει µε βεβαιότητα πως «αποροφήθηκε» όλο το πολιτικό κόστος και δεν έµειναν «υπόλοιπα». Όσο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό φαίνεται να έχει ακόµα βάθος και κυρίως έρχονται οι προτάσεις για Προανακριτική και η κλιµάκωση της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης µε όσες συνέπειες µπορούν να έχουν.
Πέρα και δίπλα σε αυτά υπάρχει η µεγάλη και διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια µε την παρατεταµένη ακρίβεια και τα συνεχή κύµατα ανατιµήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά. Και αυτό δεν φαίνεται να σταµατάει και όσα µέτρα ή καλύτερα ηµίµετρα εξαγγέλλει κατά καιρούς η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να µπορούν να τιθασεύσουν το «θηρίο της ακρίβειας». Με συνεχώς συρικνούµενο εισόδηµα οι πολίτες βλέπουν ταυτόχρονα να υποβάθµιζονται οι υπηρεσίες Υγείας, να κλυδωνίζεται το Εθνικό Σύστηµα Υγείας που ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο.
Το καλοκαίρι είναι εδώ, οι αφίξεις των τουριστών αυξάνονται, τα νησιά πληµµυρίζουν µε ξένους επισκέπτες, αλλά τα οικονοµικά των νοικοκυριών είναι απαγορευτικά έστω και για λίγες µέρες για τα περιβόητα «µπάνια του λαού». Ακόµα και µια ηµερήσια έξοδος σε κάποια από τις οργανωµένες πλάζ της Αττικής, λόγω του µεγάλου κόστους, προκαλεί πίεση σε µια οικογένεια που πρέπει να «κόψει» από αλλού για µια «µικρή ανάσα» δίπλα στη θάλασσα.
Το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο είναι πλέον «κινούµενη άµµος» για το Κυβερνών Κόµµα.
Και γίνεται ακόµα πιο δύσβατο µε την πορεία των εθνικών θεµάτων, των µεγάλων προβληµάτων της εξωτερικής πολιτικής. Όσο και αν λέγεται πως οι πολίτες δύσκολα ασχολούνται και κατανοούν τα «θέµατα υψηλής πολιτικής», ωστόσο η κοινωνία έστω και αποσπασµατικά αντιλαµβάνεται ότι δεν πάνε καλά, υπάρχουν κίνδυνοι και ρόλος της Ελλάδας και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, έχει υποχωρήσει αισθητά.
Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο από τον Μπάιντεν στον Τραµπ, έχει δηµιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στην Αθήνα, καθώς µεταξύ άλλων δεν υπάρχουν ακόµα επαρκείς και σοβαρές προσβάσεις στον νέο Πρόεδρο και το περιβάλλον του. Αυτό δυσχεραίνει τη χώρα και µάλιστα σε ένα περιβάλλον µεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η Τουρκία όχι µόνο έχει αναβαθµίσει το ρόλο και την επιρροή της σε αυτό το µεταβαλλόµενο γεωπολιτικό τοπίο, αλλά έχει ανοίξει και έχει θέσει επί τάπητος όλη την αναθεωρητική της ατζέντα µε τις µονοµερείς διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.
Η πορεία σε «κινούµενη άµµο» δεν µπορεί να έχει µεγάλη διάρκεια. Συνεπώς αν θέλει το κυβερνών κόµµα να µην παρασυρθεί από την κινούµενη άµµο οφείλει να σταθεροποιηθεί και προσεχτικά να βρει σταθερό έδαφος. Και σε σταθερό έδαφος πλησιάζεις όταν αφουγκραστείς τα προβλήµατα τουλάχιστον τα πολύ µεγάλα και αρχίσεις να δίνεις λύσεις.