Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την κυβέρνηση Τραμπ να σταματήσει τους αδιάκριτους ελέγχους και συλλήψεις μεταναστών σε επτά κομητείες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες.
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Μαάμε Εγιούσι-Μενσά Φρίμπονγκ, διαπίστωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προβαίνει σε συλλήψεις και επιδρομές στο Λος Άντζελες για θέματα μετανάστευσης χωρίς βάσιμη αιτία.
Ο Φρίμπονγκ που είναι διορισμένος από τον Τζο Μπάιντεν, διέταξε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ότι πρέπει να αναπτύξει οδηγίες για τους αστυνομικούς ώστε να προσδιορίζουν «εύλογες υποψίες» εκτός από την προφανή φυλή ή εθνικότητα ενός ατόμου, τη γλώσσα που μιλάει ή την προφορά του, την «παρουσία σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία», όπως μια στάση λεωφορείου, ή το επάγγελμά του.
Η λήψη της απόφασης έγινε έπειτα από την προσφυγή της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) της νότιας Καλιφόρνιας κατά της κυβέρνησης Τραμπ την περασμένη εβδομάδα εκ μέρους πέντε ατόμων και ομάδων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο – το οποίο εποπτεύει την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) – έχει προβεί σε αντισυνταγματικές συλλήψεις.
Ο Φρίμπονγκ ανέφερε στη διαταγή του ότι η κυβέρνηση «απέτυχε» να παράσχει πληροφορίες βάσει των οποίων προέβη στις συλλήψεις.
«Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ενάγοντες έχουν αποδείξει επαρκώς σε αυτό το στάδιο την πιθανότητα επιτυχίας στο ερώτημα αν οι επίμαχες στάσεις και συλλήψεις βασίστηκαν αποκλειστικά στους απαριθμούμενους παράγοντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δικαστής διέταξε επίσης το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να διατηρεί και να παρέχει τεκμηρίωση των συλλήψεων στους δικηγόρους των εναγόντων.
Η ACLU της Νότιας Καλιφόρνιας εμφανίστηκε αισιόδοξη μετά την απόφαση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της λογοδοσίας για την κατάφωρη ανομία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την οποία όλοι έχουμε παρακολουθήσει».
«Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, τη γλώσσα που μιλούν ή τον τόπο εργασίας τους, όλοι έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που τους προστατεύουν από παράνομες στάσεις», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ταζσάρ, ανώτερος δικηγόρος της ACLU της Νότιας Καλιφόρνιας.
Ο Λευκός Οίκος απάντησε γρήγορα στην απόφαση αργά την Παρασκευή. «Κανένας ομοσπονδιακός δικαστής δεν έχει την εξουσία να υπαγορεύει τη μεταναστευτική πολιτική – αυτή η εξουσία ανήκει στο Κογκρέσο και τον Πρόεδρο», ανέφερε η εκπρόσωπος Αμπιγκέιλ Τζάκσον. «Οι επιχειρήσεις επιβολής απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση- δεξιότητες που ξεπερνούν κατά πολύ την αρμοδιότητα (ή) τη δικαιοδοσία οποιουδήποτε δικαστή. Αναμένουμε ότι αυτή η κατάφωρη υπέρβαση της δικαστικής εξουσίας θα διορθωθεί στην έφεση», προσέθεσε.
Με πληροφορίες από CNN