«Northwood Declaration»: Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία συγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις

Πυρηνική αποτροπή, αμυντική συνεργασία και μεταναστευτική πολιτική ανακοίνωσαν στην κοινή τους συνέντευξη τύπου ο Κίρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν.  Η εμβληματική σύγκλιση των μοναδικών δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ευρώπης ήρθε μετά από μία συνάντηση με έντονο στρατηγικό, γεωπολιτικό και πολιτικό αποτύπωμα στο Λονδίνο είναι σε τρεις βασικούς άξονες:

Συντονισμός πυρηνικών αποτροπών – «σε έναν πιο απειλητικό κόσμο»

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ανακοίνωσαν συντονισμό της πυρηνικής τους αποτροπής. Οι δύο χώρες θα διατηρήσουν πλήρως την εθνική ανεξαρτησία των πυρηνικών τους δυνάμεων, αλλά θα συγχρονίσουν επιχειρησιακά σενάρια, περιπολίες υποβρυχίων και κοινή πολιτική στρατηγικής αποτροπής.

«Οι απειλές πολλαπλασιάζονται – από τον πόλεμο στην Ευρώπη μέχρι την επανεμφάνιση του πυρηνικού κινδύνου. Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού, με αποφασιστικότητα και συνοχή», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.

Δημιουργείται Διμερής Επιτροπή Πυρηνικής Εποπτείας, υπό τον συντονισμό της Ντάουνινγκ Στριτ και του Ελιζέ, με στόχο την τακτική αξιολόγηση και το σχεδιασμό κοινών σεναρίων αποτροπής.

Αμυντική επιτάχυνση – Εμβάθυνση της Entente Industrielle

Η σύμπλευση περιλαμβάνει και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βιομηχανικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Υπό το νέο Lancaster House 2.0, Λονδίνο και Παρίσι δεσμεύονται:

  • Να προχωρήσουν στην από κοινού παραγωγή νέας γενιάς πυραύλων ακριβείας (διάδοχοι των Storm Shadow/Scalp).
  • Στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών anti-drone και directed energy, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
  • Στη σύσταση μόνιμης κοινής επιχειρησιακής έδρας στο Παρίσι, με εναλλασσόμενο συντονισμό στο Λονδίνο, για τον σχεδιασμό αποστολών της συμμαχίας υπέρ της Ουκρανίας και για μετά τον πόλεμο.

Στρατιωτικά, οι δύο χώρες ανακοινώνουν αύξηση της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης σε 50.000 στρατιώτες(από 30.000 μέχρι πρότινος), ενισχύοντας το δόγμα ετοιμότητας και ταχείας ανάπτυξης σε Ευρώπη, Αφρική και Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο παλαιότερων στρατηγικών εταίρων της ηπείρου», προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να επαφίεται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ.

Μεταναστευτικό – Πιλοτικό «ένα μέσα, ένας έξω»

Ο τρίτος πυλώνας της συνάντησης αφορά τη μεταναστευτική διαχείριση. Ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε τη συμφωνία για την έναρξη πιλοτικού συστήματος επανεισδοχής μεταναστών, κατά το οποίο:

  • Η Γαλλία θα δέχεται έως 50 παράτυπους μετανάστες την εβδομάδα που έφτασαν στη Βρετανία μέσω Μάγχης.
  • Αντιστοίχως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δέχεται ίσο αριθμό αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Γαλλία και πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης εισόδου.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά υπάρχει πολιτική βούληση. Η συνεργασία μας είναι το μόνο εργαλείο για να διαλύσουμε το δίκτυο των διακινητών», δήλωσε ο Στάρμερ.

Ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη η συμφωνία αυτή να ενταχθεί σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επέκρινε εμμέσως το Brexit, σημειώνοντας ότι η Γαλλία «χρηματοδοτεί το 75% των μέτρων επιτήρησης των ακτών».

Αντιδράσεις και πολιτική κριτική

Η συμφωνία έγινε δεκτή με μεικτές αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Συντηρητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν τον αριθμό των επιστροφών «συμβολικό» σε σχέση με τις άνω των 20.000 αφίξεις μέσω μικρών σκαφών φέτος.
  • Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Reform UK, έκανε λόγο για «PR συμφωνία χωρίς αντίκρισμα», κατηγορώντας τον Στάρμερ ότι δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει την κρίση.
  • Αντιδράσεις υπήρξαν και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Care4Calais, που προειδοποιούν για πιθανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου ασύλου και δημιουργία “ανταλλακτικών μεταναστών”.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η βρετανογαλλική επανεκκίνηση δημιουργεί ένα νέο ευρωπαϊκό δίπολο ισχύος, με συμβολική αλλά και λειτουργική σημασία για το μέλλον της κοινής άμυνας και των συνόρων της Ευρώπης.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή