Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025

Μετανάστες: Στιβαγμένα κορμιά στη Κρήτη: «Πλήρωσα 4.000 δολάρια για να έρθω από την Λιβύη»

Με τα σώματα κουβαριασμένα το ένα πάνω στο άλλο, εκατοντάδες άνθρωποι, κατά κύριο λόγο άνδρες, διασχίζουν τη θάλασσα σε μία βάρκα που δεν χωρά ούτε τις ελπίδες τους. Το ταξίδι των μεταναστών, διαρκεί τουλάχιστον 20 ώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Καταφθάνουν στην Κρήτη καταπονημένοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, με ελαφρά θλαστικά τραύματα ή εγκαύματα από τη βενζίνη που χύνεται μέσα στις βάρκες. Κάποιοι από αυτούς, κάνουν εμετό από την ναυτία, ενώ άλλοι παλεύουν με λοιμώξεις ή με την εξάντληση.

Κι όμως, τόσο οι άνδρες, όσο και οι λιγοστές γυναίκες και τα παιδιά, τις πρώτες ημέρες συνέρχονται κι έρχονται ξανά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Το πιο συγκλονιστικό δεν είναι το βλέμμα των ενηλίκων, αλλά των εφήβων, ηλικίας 14-15 ετών, που μοιάζουν να συνειδητοποιούν πως ο κόσμος τους έχει ήδη καταρρεύσει, και πως ούτε στη χώρα μας, υπάρχει κάποια προοπτική, όπως αναφέρει στο enikos.gr ο γιατρός κ. Στέφανος Ντουκάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών.

Στην περιοχή, ο δήμος Χανίων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντεπεξέλθει στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη. Συνολικά 840 μετανάστες κοιμούνται πάνω σε στρώματα ή κουβέρτες σε μία ενιαία αίθουσα, με τουαλέτες και ντουζ. «Η αλήθεια είναι πως έχουμε δυσκολευτεί λίγο έως πολύ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν, είναι νεαροί, ενήλικοι, έως και 40 ετών. Συνήθως είναι άνδρες, αλλά έχουμε και γυναίκες από το Σουδάν, όπως και μικρά παιδάκια. Στην τελευταία καραβιά ήρθαν 14 γυναίκες με 22 παιδάκια κάτω των 10 ετών, τα οποία τα φρόντισε παιδίατρος» λέει ο κ. Ντουκάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι το Σουδάν, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές, και το Πακιστάν. Ερωτηθείς για τη σωματική και την ψυχολογική τους κατάσταση, ο κ. Ντουκάκης απαντά πως πρόκειται πραγματικά για καταπονημένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. «Πάνω σε μία βάρκα βρίσκονται δεκάδες άτομα, τα οποία δεν κουνιούνται για ώρες. Μιλάμε για ταξίδι που ενδεχομένως διαρκεί πάνω από 20 ώρες. Είναι εξαντλημένοι». Ορισμένοι από αυτούς, φέρουν θλαστικά τραύματα ή εγκαύματα από τη βενζίνη που χύνεται μέσα στις βάρκες. «Μπορεί να υπάρχει κάποια λοίμωξη, άλλοι κάνουν εμετό λόγω ναυτίας, αλλά συνέρχονται τις επόμενες ημέρες».

«Η κατάσταση στα Χανιά αν και πρωτοφανής, είναι διαχειρίσιμη»
Από την άφιξή τους μέχρι και την στιγμή που θα αναχωρήσουν από τα Χανιά, ο κ. Ντουκάκης μαζί με άλλους φορείς, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, στις συνθήκες που επικρατούν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν. «Τους δίνουμε τα φάρμακά τους, και εάν χρειαστεί, μεταφέρονται και στο νοσοκομείο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την υγεία τους». Σχετικά με την ψυχολογική τους κατάσταση, ο ίδιος επισημαίνει πως «δεν είναι καλά, και δεν έχουν και προσδοκίες. Αιφνιδιάζονται όταν αντικρίζουν τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και εδώ, οι οποίες δεν είναι και οι καλύτερες, για να είμαστε ειλικρινείς. Περισσότερο με συγκλονίζουν οι έφηβοι, οι οποίοι έχουν δει μάλλον τον κόσμο τους ήδη να γκρεμίζεται και βλέπουν ότι και εδώ πέρα δεν έχουν κάποια προοπτική. Αλλά το συνειδητοποιούν όταν φτάνουν. Αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση από το 2022. Φέτος έφτασαν, μέχρι τώρα, 96-97 καράβια».

Από την πλευρά της, η κα Ελένη Ζερβουδάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χανίων, μιλώντας στο enikos.gr τόνισε πως η συνεργασία του δήμου με όλους τους φορείς είναι άψογη. «Παίρνουμε οδηγίες από το Λιμενικό και τρέχουμε όλοι συντονισμένα με τον Ερυθρό Σταυρό. Ξέρουμε τι να κάνουμε. Εμείς έχουμε αναλάβει την σίτιση αυτών των ανθρώπων, τα είδη υγιεινής και οτιδήποτε χρειάζονται. Η κατάσταση αν και πρωτοφανής είναι διαχειρίσιμη, τουλάχιστον για την δική μας περιοχή, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες».

Ερωτηθείσα εάν η ίδια ήρθε σε επαφή με τους μετανάστες, καθώς βρίσκεται καθημερινά στον Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς, απάντησε πως «αυτό που μου λένε εμένα είναι, πως είναι χαρούμενοι επειδή δραπέτευσαν από τις δικές τους συνθήκες, από το κακό που τους συμβαίνει. Κάποιοι δεν ξέρουν πού θέλουν να πάνε, άλλοι αναφέρουν πως θέλουν να φύγουν προς Γερμανία και Γαλλία για να βρουν εκεί δουλειά. Όσοι προέρχονται από το Σουδάν λένε πως ευτυχώς κατάφεραν να φύγουν γιατί στην περιοχή τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 27 παιδάκια, και 14 γυναίκες που δεν είναι όλες μητέρες, ενώ υπάρχει και μία τετραμελής οικογένεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας, αλλά σίγουρα το φιλότιμο δεν αρκεί σε τέτοιες καταστάσεις. Ίσως εάν η Πολιτεία είχε κινηθεί πιο γρήγορα, για κάτι που συμβαίνει εδώ και έναν χρόνο, να μην αντικρίζαμε αυτές τις εικόνες».

Ρέθυμνο: «Συνολικά 450 άτομα μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό χώρο»
Στον γειτονικό νομό, στο Ρέθυμνο, τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε έντονη αναστάτωση, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, είχε διαμορφωθεί στο νησί μία δύσκολη κατάσταση που οριακά δεν ήταν διαχειρίσιμη, λόγω της έλλειψης υποδομών. «Δεν υπήρχε επιλογή φιλοξενίας, οπότε εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στον εμπορικό λιμένα, υπό συνθήκες που δεν μας τιμούσαν. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχουμε εν μέρει αποσυμφορήσει την κατάσταση. Συνολικά 450 άτομα βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο σε κτίριο της παλιάς Κιτρένωσης, το οποίο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε με χίλια βάσανα, και αναμένεται μέχρι το Σάββατο να μεταφερθούν σε άλλες δομές».

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι στο Ρέθυμνο δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να υπάρχει μία -έστω- πολιτισμένη διαχείριση των μεταναστών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες ήταν εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς καν στρώματα. Το μόνο που άλλαξε, είναι ότι αργότερα τοποθετήθηκαν υποτυπώδεις τέντες.

 

«Πλήρωσα 4.000 δολάρια για να έρθω από την Λιβύη»
«Η εικόνα αυτή σίγουρα δεν μας τιμάει, αλλά αντιθέτως μας προσβάλλει, και για αυτό πιέσαμε για να γίνει κάτι. Ο χώρος που μεταφέρθηκαν είναι στεγασμένος, έχει νερό, τουαλέτες και αυλή για να βγαίνουν έξω. Από εκεί και πέρα κάνουμε τον σταυρό μας που η θάλασσα σήμερα είναι ταραγμένη και δεν μπορούν να ταξιδέψουν βάρκες. Οι διακινητές τους λένε ψέματα ότι θα τους πάνε Ιταλία και τους φέρνουν σε εμάς. Ωστόσο, είμαστε ανήσυχοι για τις επόμενες ημέρες και δεν θεωρούμε πως η κλειστή δομή θα δώσει απάντηση στο πραγματικό ζήτημα».

«Στο σκάφος ήμασταν 350 άτομα. Πλήρωσα 4.000 δολάρια για να έρθω από την Λιβύη» ανέφερε στο enikos.gr μετανάστης που βρισκόταν χθες στο λιμάνι του Ρεθύμνου, τονίζοντας πως ταξίδεψε μαζί με άλλους ανθρώπους περίπου 15 ώρες μέχρι να φτάσουν στα νότια παράλια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, έδωσαν το αντίστοιχο ποσό στους διακινητές, τους οποίους δεν μπορούσαν να δουν καθώς βρίσκονταν σε καλυμμένο σημείο των σκαφών και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να τους ακούν να μιλούν.

 

Στη δομή Μαλακάσας 248 μετανάστες από το Ρέθυμνο
Νωρίτερα σήμερα, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά τα δύο πλοία με μετανάστες από την Κρήτη και τα λεωφορεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών τούς παρέλαβαν για να τους οδηγήσουν στη δομή της Μαλακάσας.

Πρόκειται για περίπου 248 άτομα τα οποία ήρθαν από το Ρέθυμνο και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία παρουσία πολύ ισχυρής δύναμης του Λιμενικού αλλά και της αστυνομίας.

Παράλληλα το πλοίο που μεταφέρει 520 μετανάστες οι οποίοι διεσώθησαν χθες τα ξημερώματα 17 ναυτικά μίλια νοτίως της Γαύδου, έφτασε στο λιμάνι του Λαυρίου. Το πλοίο αγκυροβόλησε ανοιχτά και στη συνέχεια στο λιμάνι.

Σημειώνεται πως σήμερα δεν παρατηρείται κινητικότητα όσον αφορά στις ροές μεταναστών από τη Λιβύη, προς τα νότια παράλια της χώρας, πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή