Κίνα: 233 παιδιά νηπιαγωγείου έπαθαν δηλητηρίαση από μόλυβδο καταναλώνοντας φαγητό με τεχνητό χρώμα

Με συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο νοσηλεύονται 233 παιδιά στη βορειοδυτική Κίνα, αφότου μάγειρες νηπιαγωγείου χρησιμοποίησαν μη βρώσιμο τεχνητό χρώμα για να διακοσμήσουν τα γεύματά τους.

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν μετά από εργαστηριακές εξετάσεις στην πόλη Τιενσούι, στην επαρχία Γκανσού. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι δείγματα τροφίμων από νηπιαγωγείο περιείχαν επίπεδα μολύβδου 2.000 φορές πάνω από το εθνικά επιτρεπτό όριο.

Συνολικά, 233 παιδιά από το ιδιωτικό νηπιαγωγείο Peixin παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα μόλυβδου στο αίμα. Συγκεκριμένα είχαν καταναλώσει κέικ με κόκκινους χουρμάδες και ψωμάκια με καλαμπόκι και λουκάνικο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η διεύθυνση του σχολείου είχε ζητήσει από το προσωπικό της κουζίνας να αγοράσει το χρώμα μέσω διαδικτύου.

Όταν τα παιδιά άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα, οι αρχές αναζήτησαν και εντόπισαν τις προμήθειες, τις οποίες είχαν κρύψει.

Το χρώμα έφερε σαφή ένδειξη ότι δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση

.

Ανησυχίες για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Γονείς δήλωσαν στο BBC ότι ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δηλητηρίασης από μόλυβδο στο συκώτι και το πεπτικό σύστημα των παιδιών τους.

Ύστερα από ανησυχίες γονιών, μετέφεραν τα παιδιά τους σε νοσοκομείο στην πόλη Σιάν για εξετάσεις και χρειάζονται 10 ημέρες θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση πρόβαλε πλάνα από κάμερες ασφαλείας στην κουζίνα του νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δείχνουν προσωπικό να προσθέτει χρωστική ουσία στα φαγητά.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το κέικ με κόκκινο χουρμά περιείχε μόλυβδο σε συγκέντρωση 1.052 mg/kg. Το ψωμάκι με λουκάνικο και καλαμπόκι 1.340 mg/kg, ενώ το όριο ασφαλείας για τρόφιμα στην Κίνα είναι μόλις 0,5 mg/kg.

Η διεύθυνση του νηπιαγωγείου και επτά ακόμη άτομα, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης, θα ανακριθούν για το περιστατικό.

Υπό έρευνα πόσο καιρό χρησιμοποιούνταν τα χρώματα

Παραμένει άγνωστο για πόσο καιρό χρησιμοποιούνταν το χρώμα στα τρόφιμα. Αρκετοί γονείς ανέφεραν σε κρατικά μέσα ότι τα παιδιά τους παραπονιούνταν για πόνους στο στομάχι και στα πόδια, καθώς και για απώλεια όρεξης, ήδη από τον Μάρτιο.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από σχετική αναφορά των γονέων στις τοπικές αρχές.

Ο δήμαρχος της Τιενσούι, Λιου Λιτζιάνγκ, δήλωσε πως το περιστατικό αποκάλυψε κενά και αδυναμίες στην εποπτεία της ασφάλειας των τροφίμων. Τόνισε ότι η πόλη θα αντλήσει διδάγματα από αυτό το συμβάν.

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή