Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίες επιγραφές στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου, οι οποίες, όπως λένε, επιβεβαιώνουν ποιος έχτισε το μνημείο πριν από 4.500 χρόνια.
Πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας φέρνουν στο φως νέα στοιχεία σχετικά με την κατασκευή του επιβλητικού μνημείου.
Ο διακεκριμένος αιγυπτιολόγος Δρ.. Zahi Hawass και η ομάδα του, χρησιμοποιώντας τεχνολογία θερμικής απεικόνισης, εξερεύνησαν απομονωμένους θαλάμους πάνω από την «Αίθουσα του Βασιλιά», εντοπίζοντας επιγραφές και ίχνη που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η μεγαλύτερη αιγυπτιακή πυραμίδα και κατασκευάστηκε από τον Φαραώ Χέοπα, ο οποίος κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου. Είναι επίσης μία από τις τρεις που βρίσκονται στο οροπέδιο της Γκίζας, οι άλλες δύο περιλαμβάνουν την Πυραμίδα του Χεφρήνου και την Πυραμίδα του Μυκερίνου, καθώς και τη Μεγάλη Σφίγγα. Όλες καλύπτονται από μυστήριο λόγω των ασαφών μεθόδων κατασκευής τους, της ακριβούς αστρονομικής τους ευθυγράμμισης και του αμφισβητούμενου ακόμη σκοπού τους, επσιημαίνει η Daily Mail.
Οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν και τοποθετούνται χρονικά γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ., μαρτυρούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η πυραμίδα χτίστηκε από ειδικευμένες ομάδες εργατών, οργανωμένες σε «ομάδες εργασίας» με καταμερισμό και ιεραρχία για κάθε ομάδα. Εντοπίστηκαν επίσης τάφοι νότια του μνημείου, οι οποίοι ανήκαν σε αυτούς τους εργάτες. Οι τάφοι περιείχαν αγάλματα και εργαλεία, καθώς και τίτλους όπως «τεχνίτης» και «επόπτης της πλευράς της πυραμίδας». Όπως δήλωσε ο Dr. Hawass: «Αν οι κατασκευαστές ήταν σκλάβοι, δεν θα τους είχαν θάψει δίπλα στις πυραμίδες, ούτε θα είχαν τάφους που προορίζονταν για την αιωνιότητα».
Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται επίσης από αρχαιολογικά ευρήματα στην «πόλη των εργατών», ανατολικά της Μεγάλης Πυραμίδας. Εκεί βρέθηκαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων, φούρνοι, κοιτώνες και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη μόνιμου και οργανωμένου οικισμού. Η διατροφή των εργατών δεν περιοριζόταν σε ψωμί και κρεμμύδια, όπως πίστευε η λαϊκή παράδοση, αλλά περιλάμβανε κρέας από αγελάδες και κατσίκες.
«Υπάρχει ένας δημοφιλής μύθος ότι οι εργάτες έτρωγαν μόνο σκόρδο, κρεμμύδια και ψωμί, αλλά βρήκαμε χιλιάδες οστά ζώων στην περιοχή», δήλωσε ο Δρ Hawass. ‘Ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο τα ανέλυσε και διαπίστωσε ότι οι Αιγύπτιοι έσφαζαν 11 αγελάδες και 33 κατσίκες κάθε μέρα για να ταΐσουν τους εργάτες. «Αυτή η διατροφή ήταν αρκετή για να συντηρούν περίπου 10.000 εργάτες την ημέρα».
Πώς μετέφεραν τις πέτρες
Σημαντική είναι επίσης η κατανόηση του τρόπου μεταφοράς των λίθων, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Ο ασβεστόλιθος που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από λατομείο σε απόσταση μόλις 300 μέτρων και μεταφερόταν μέσω ράμπας από μπάζα και λάσπη, της οποίας τα υπολείμματα εντοπίστηκαν στη νοτιοδυτική πλευρά του μνημείου. Ο Dr. Hawass εξήγησε ότι η βάση της πυραμίδας ήταν σκαλισμένη σε συμπαγή βράχο, με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να προσφέρει σταθερότητα στη δομή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η αναμενόμενη αποστολή εξερεύνησης του λεγόμενου «Μεγάλου Κενού», ενός χώρου μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων πάνω από τη Μεγάλη Στοά της πυραμίδας. Το κενό ανακαλύφθηκε το 2017 και ο Hawass σχεδιάζει να στείλει ένα ρομπότ μικρότερο από ένα εκατοστό, ώστε να εξερευνήσει τον χώρο. Εικάζει ότι εκεί μπορεί να βρίσκεται ο χαμένος τάφος του Φαραώ Χέοπα, ο οποίος κυβέρνησε κατά την Τέταρτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου.
Αν και ορισμένοι εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για το αν υπήρξαν ποτέ τάφοι μέσα, οι νέες ανακαλύψεις ενισχύουν την άποψη ότι οι κατασκευαστές της Μεγάλης Πυραμίδας ήταν επαγγελματίες τεχνίτες, με υψηλή εξειδίκευση, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αναγνώριση από την κοινωνία τους και όχι σκλάβοι όπως ήταν διαδεδομένο πριν από χρόνια.