Το Ισραήλ καλεί την Κίνα να περιορίσει τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

Το Ισραήλ κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την οικονομική και πολιτική της επιρροή για να περιορίσει τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

«Η Κίνα είναι η μόνη που μπορεί να επηρεάσει το Ιράν», δήλωσε στο Bloomberg ο Ravit Baer, ​​γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Σαγκάη. «Το Ιράν θα κατέρρεε αν η Κίνα δεν αγόραζε το πετρέλαιό του».

Τα σχόλια του Baer έρχονται καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κίνας έχουν τεταθεί από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τις επιθέσεις του περασμένου μήνα στο Ιράν, έναν βασικό εταίρο του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή.

Ο Baer επανέλαβε τα σχόλιά του σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι αγορές ιρανικού πετρελαίου από την Κίνα της δίνουν πλεονέκτημα έναντι της Τεχεράνης.

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων και των εσόδων που προέρχονται από την πώληση πετρελαίου – ιρανικού πετρελαίου – στο Ιράν πηγαίνει στις κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ο Baer στην τηλεοπτική συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές και αρκετοί ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές και πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν. Οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για μια εκεχειρία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αν και η Τεχεράνη έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα από το Ισραήλ.

Η Κίνα και η Ρωσία – οι κύριοι εταίροι του Ιράν μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων – έχουν καταδικάσει αμφότερες τις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά έχουν κάνει ελάχιστα για να υποστηρίξουν την Τεχεράνη, σημειώνουν οι δημοσιογράφοι του Bloomberg.

Το Πεκίνο έχει επίσης καλέσει επανειλημμένα το Ισραήλ να τερματίσει τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς και να λάβει μέτρα προς μια λύση δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους, η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα απειλούσε την ασφάλεια της ίδιας του της χώρας.

Η Κίνα, στρατηγικός εταίρος του Ιράν, αγοράζει περίπου το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Επιπλέον, το Πεκίνο υπέγραψε μια στρατηγική εταιρική σχέση το 2021 που προβλέπει πιθανές κινεζικές επενδύσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 25 ετών στο Ιράν. «Μπορούν να ασκήσουν πίεση στο Ιράν, έχουν πολιτική εξουσία επί του Ιράν, μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή των κακόβουλων δραστηριοτήτων του στην περιοχή», δήλωσε ο Μπάερ. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει η Κίνα».

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Πεκίνο είναι σε θέση να επηρεάσει σημαντικά το Ιράν όσον αφορά τη στρατιωτική και πυρηνική στρατηγική. Αν και η Τεχεράνη έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με το Πεκίνο και τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια, πάντα απέρριπτε την προοπτική ξένης παρέμβασης σε βασικές πολιτικές αποφάσεις.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Xi Jinping είναι πιθανό να προτιμά να επικεντρωθεί στους οικονομικούς δεσμούς όσον αφορά τις σχέσεις με το Ιράν.

«Δεν νομίζω ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να είναι μεσολαβητής» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δήλωσε ο Baer. «Το να είσαι μεσολαβητής είναι μεγάλη ευθύνη, απαιτεί πολλά χρήματα και δύσκολες αποφάσεις». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Κίνα – τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του εβραϊκού κράτους μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες – δεν έχουν επιδεινωθεί σημαντικά παρά τις συγκρούσεις από το 2023.

«Εξακολουθούμε να έχουμε καλές συζητήσεις», είπε ο Baer. «Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε πολιτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να συνεργαστείς».

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή