Το ζήτημα των επιδοτήσεων που δόθηκαν παράνομα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «επιχειρήθηκε να λυθεί πριν την αποκάλυψη της δικογραφίας με πολλούς τρόπους», τόνισε ο Διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Νίκος Ρωμανός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
«Δεν τα καταφέραμε προφανώς, δεν καταφέραμε να λυθεί με τον τρόπο που έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε. Είχαν αναληφθεί όμως πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του να κλείσουν όλα αυτά τα παραθυράκια που επέτρεπαν όλα αυτά που αποκαλύπτουν οι συνομιλίες και που φαίνονται στην δικογραφία. Και προφανώς χωρίς καμία διάθεση να συμψηφίσω, είναι ένα πεδίο από τα πολλά τα οποία επιχείρησε αυτή η κυβέρνηση και πέτυχε σε πολλές περιπτώσεις να αλλάξει και να κλείσει κεφάλαια του χθες, να λύσει παθογένειες του χθες. Στο συγκεκριμένο πεδίο δεν τα καταφέραμε, αλλά και εκεί έγιναν πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες και υπήρξαν απτά αποτελέσματα που αυτή τη στιγμή που μιλάμε κλείνουν οριστικά αυτό το κεφάλαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς, με δεδομένο ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει ξεκινήσει καιρό, ότι έχουν αλλάξει στον ΟΠΕΚΕΠΕ έξι διοικητές αλλά και ότι φαίνεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είχαν υπάρξει αναφορές και στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί δεν κόπηκε νωρίτερα ο γόρδιος δεσμός, ο κ. Ρωμανός επισήμανε «αναφερθήκατε ήδη στις αλλαγές διοικήσεων. Αυτές από μόνες τους δείχνουν ότι προφανώς γινόταν μια προσπάθεια η οποία δεν απέδιδε και γι’ αυτό άλλαζαν οι διοικήσεις. Η μεγάλη εικόνα ποια είναι; Ότι προφανώς είχαν τεθεί κάποιοι στόχοι οι οποίοι δεν επιτυγχάνονταν και γι’ αυτό άλλαζαν οι διοικήσεις. Και προφανώς αυτοί οι στόχοι έχουν να κάνουν με αυτές τις παθογένειες που συζητάμε».
«Το γεγονός ότι προχώρησε από αυτή την κυβέρνηση το Κτηματολόγιο, που επίσης η έλλειψή του άφηνε αυτά τα παραθυράκια για τα οποία επίσης συζητάμε και πάνω στα οποία χτίστηκαν όλες αυτές οι παθογένειες, το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση προχώρησε τα σχέδια βόσκησης που ήταν ένα ζητούμενο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μπήκε στο τραπέζι η τεχνική λύση με ό,τι προβλήματα είχε η τεχνική λύση, γιατί τελικά πάνω σ αυτή την τεχνική λύση χτίστηκαν όλα αυτά που βλέπουμε στις συνομιλίες, το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση προχώρησε τους δασικούς χάρτες επίσης μια εκκρεμότητα δεκαετιών είναι απτά αποτελέσματα, απτά παραδείγματα των πραγμάτων που επιχειρήσαμε να κάνουμε προκειμένου να μπει τέλος σε όλες αυτές τις παθογένειες. Προφανώς δεν τα καταφέραμε, στον χρόνο και με τον τρόπο που θα θέλαμε και γι’ αυτό προχωρήσαμε στην οριστική λύση, που επίσης όμως έγινε πριν αποκαλυφθεί η δικογραφία, που ήταν να απορροφηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ. Και όπως το έχουμε κάνει σε πολλά άλλα πεδία, γιατί ακούω την κριτική ότι και πράγματι προφανώς αυτή η υπόθεση, αν τη δει κανείς, είναι όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε, είναι ο ορισμός όλων αυτών των πραγμάτων που θέλουμε να αλλάξουμε. Και η κριτική είναι, τι κάνατε έξι χρόνια. Αυτά που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αλλάξαμε στην απονομή των συντάξεων. Τα αλλάξαμε στην ψηφιακή συνταγογράφηση που ήταν μια ακριβώς ίδια περίπτωση. Θυμάστε τι γινόταν με τις μαϊμού συνταγογραφήσεις. Τα αλλάξαμε στην ψηφιακή διακυβέρνηση. (…) Όλα στη ζωή και πολύ περισσότερο στην πολιτική και πολύ περισσότερο για μια κυβέρνηση που έχει κυβερνήσει 6 χρόνια, έχουν να κάνουν με το ισοζύγιο των πραγμάτων που κατάφερες σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκες και προφανώς κάποιων πραγμάτων που δεν κατάφερες όπως τα ήθελες» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός.
Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί αποτελεσματικά να ασκηθεί διακυβέρνηση μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και εάν τελικά θα έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική λύση, ενώ μάλιστα γίνεται συζήτηση και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Ρωμανός τόνισε πως «είναι δύο διαφορετικά πράγματα».
«Το ένα είναι η ουσία της υπόθεσης για την οποία σας μίλησα. Αυτά τα οποία κάναμε προκειμένου να βελτιώσουμε ζητήματα, να λύσουμε παθογένειες, να κόψουμε γόρδιους δεσμούς και σε αυτό το πεδίο και σε πολλά άλλα που τα καταφέραμε.
Και φυσικά όσον αφορά αυτή την υπόθεση, να εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα, κάτι που επίσης εγώ δεν θυμάμαι να συζητιέται ποτέ στο παρελθόν σε αντίστοιχες υποθέσεις. (…) Εγώ θεωρώ ότι επειδή στην πολιτική τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει στο έπακρο αυτή η πολιτική βούληση, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. (…) Είναι σύνθετη διαδικασία, ξαναλέω όμως, υπάρχει πολιτική βούληση. Υπάρχει το καλό παράδειγμα της ΑΑΔΕ που έχει δείξει ότι μπορεί με διαφάνεια και αξιοπιστία να φέρνει εις πέρας πολύ δύσκολες διαδικασίες και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
Άρα, από τη μία πλευρά είναι όλα αυτά και από την άλλη πλευρά είναι μία αντιπολίτευση η οποία προφανώς αυτό που θα κοιτάξει είναι πώς θα αξιοποιήσει πολιτικά αυτή την υπόθεση, πώς θα επενδύσει πάνω στην αστάθεια, πώς θα επενδύσει στην εκλογολογία, στην εισαγγελοποίηση και όλα αυτά τα οποία είπατε. Εμείς εστιάζουμε στο πρώτο σκέλος συνεχίζοντας τη δουλειά μας, είπατε μερικά παραδείγματα μόνο των τελευταίων δύο ημερών, μπορώ να προσθέσω σε αυτά, γιατί είπατε για το Χρηματιστήριο, μπορώ να προσθέσω τα 8 δις που είναι ουσιαστικά το μισό κομμάτι των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία προστίθενται και μπαίνουν στην ελληνική οικονομία και ανακοινώθηκαν προχθές.
Άρα λοιπόν εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και συνεχίζουμε τη μάχη με τις παθογένειες, υπογραμμίζοντας τις πολλές περιπτώσεις που έχουμε, που αυτή η μάχη έχει κερδηθεί κόντρα στις προβλέψεις της πλειονότητας των αντιπάλων μας» τόνισε ολοκληρώνοντας ο κ. Ρωμανός.