«Λιώνει» η Ευρώπη από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές – «Η ακραία ζέστη είναι η νέα κανονικότητα»

Ένα άγριο κύμα καύσωνα πλήττει τη νότια Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να έχουν φτάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία, θέτοντας σε συναγερμό σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Γαλλία. Ακραία ζέστη, που ενισχύεται από τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα, επικρατεί εδώ και αρκετές ημέρες την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς η νότια Ευρώπη βιώνει το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ώθησαν τις αρχές σε αρκετές χώρες να εκδώσουν νέες προειδοποιήσεις για την υγεία και να στείλουν πυροσβέστες για να αποτρέψουν το ξέσπασμα πυρκαγιών. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε σε συνέδριο ανάπτυξης στη Σεβίλλη τη Δευτέρα: «Η ακραία ζέστη δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο – έχει γίνει η νέα κανονικότητα». Στην Πορτογαλία – την πατρίδα του – καταγράφηκε θερμοκρασία 46,6°C στη Μόρα, περίπου 60 μίλια ανατολικά της Λισαβόνας.

Οι γιατροί έχουν εκφράσει ανησυχία για τις αποπνικτικά ζεστές ημέρες και τις θερμές νύχτες, που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρο στρες στο ανθρώπινο σώμα. Στην Ιταλία, όπου 21 από τις 27 πόλεις τέθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για καύσωνα την Κυριακή, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία σε ορισμένες από τις πιο ζεστές περιοχές – όπως η Τοσκάνη – έχουν αυξηθεί κατά 20%. Οι άνθρωποι έχουν δεχθεί οδηγίες να μην βγαίνουν έξω μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ.

Στη Γαλλία, οι προειδοποιήσεις για καύσωνα κάλυψαν σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία. Η Υπηρεσία Météo-France έχει θέσει το 88% των διοικητικών περιοχών υπό τον δεύτερο υψηλότερο συναγερμό για πορτοκαλί καύσωνα. «Αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε η υπουργός Οικολογίας, Agnès Pannier-Runacher.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το ωράριο του προσωπικού για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τη ζέστη, και 200 ​​δημόσια σχολεία πρόκειται να κλείσουν εν μέρει ή πλήρως τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού ξέσπασε στη Γαλλία, στα νοτιοδυτικά της χώρας, το Σαββατοκύριακο, καίγοντας 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οδηγώντας στην προληπτική εκκένωση περισσότερων από 100 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Στην Ισπανία, η οποία είχε τις χειρότερες καιρικές συνθήκες, καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας 46°C για τον Ιούνιο το απόγευμα του Σαββάτου στο Ελ Γρανάδο, στην ανδαλουσιανή επαρχία Ουέλβα. Η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί προηγουμένως για τον Ιούνιο ήταν 45,2°C στη Σεβίλλη το 1965.

Η Κυριακή ήταν η πιο ζεστή 29η Ιουνίου που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία, σύμφωνα με αρχεία της Aemet, της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, που χρονολογούνται από το 1950. Η ζέστη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη. Στην Πορτογαλία, όπου επτά από τις 18 περιοχές βρίσκονται υπό κόκκινες προειδοποιήσεις για «ακραία επικινδυνότητα», οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι η θερμοκρασία θα μειωθεί από το βράδυ της Τετάρτης.

Κινδυνεύουν επίσης και οι χώρες βορειότερα. Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι η ζέστη και ο ξηρός καιρός αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, με ορισμένες πόλεις να επιβάλλουν περιορισμούς στην άντληση νερού καθώς οι θερμοκρασίες σε περιοχές της χώρας πλησιάζουν τους 40°C μέχρι την Τετάρτη.

Στο Βρανδεμβούργο, το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο, η κυβέρνηση προέτρεψε τους εργοδότες να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο για το προσωπικό τους. «Οι εταιρείες δεσμεύονται από τους κανόνες προστασίας από τη θερμότητα στον χώρο εργασίας», δήλωσε η περιφερειακή υπουργός υγείας Μπρίτα Μίλερ, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης μιας αποδεκτής θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους και της προστασίας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να έχει θερμοκρασίες 34°C στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι υγρές συνθήκες θα είναι «αρκετά άβολες» για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και για όσους φεύγουν από το Γκλάστονμπερι και παρακολουθούν την έναρξη του Γουίμπλεντον.

Η Ραντίκα Χόσλα, αστική κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Οι πληθυσμοί σε αστικές περιοχές όπως το Λονδίνο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ακραία ζέστη, καθώς το σκυρόδεμα και η άσφαλτος απορροφούν και επανεκπέμπουν την ακτινοβολία του ήλιου, ενισχύοντας την επίδρασή του στο σώμα μας. Για αυτόν τον λόγο, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο και θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να ενυδατώνονται στη σκιά».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι ομάδες της υποστήριζαν τους ανταποκριτές που μάχονταν με πυρκαγιές στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Νορβηγία. Σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εθελοντές της μοίραζαν νερό και έλεγχαν τα ευάλωτα άτομα.

Η ζέστη σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι ακραίες θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα ενός θόλου θερμότητας που παγιδεύει μια περιοχή υψηλής πίεσης και θερμού αέρα – ένα φαινόμενο που επικρατεί και στις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει εν μέσω ενός συνεχιζόμενου θαλάσσιου καύσωνα που έχει αφήσει τη Μεσόγειο 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου κλιματικής αλλαγής του Πανεπιστημίου του Μέιν.

Ο Δρ. Michael Byrne, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, δήλωσε ότι οι θόλοι θερμότητας δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά οι θερμοκρασίες που προκάλεσαν ήταν. «Η Ευρώπη είναι πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, οπότε όταν εμφανίζεται ένας θόλος θερμότητας προκαλεί ένα θερμότερο κύμα καύσωνα», είπε.

Οι γιατροί σε όλη την ήπειρο προειδοποίησαν τους ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, ενθαρρύνοντάς τους να μένουν μακριά από τη ζέστη, να πίνουν πολύ νερό, να φορούν φαρδιά ρούχα και να ελέγχουν τους ευάλωτους γείτονές τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι επικίνδυνες θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα σκοτώσουν 8.000 έως 80.000 περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς οι ζωές που χάνονται από ισχυρότερη ζέστη ξεπερνούν εκείνες που σώθηκαν από ηπιότερο κρύο. «Ο πλανήτης γίνεται θερμότερος και πιο επικίνδυνος», δήλωσε ο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε περισσότερη δράση για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή