Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, µετά την αύξηση των κρουσµάτων τροφικής δηλητηρίασης από την κατανάλωση άπλυτης σαλάτας.
Οι σαλάτες που διατίθενται ως «πλυµένες» ή «έτοιµες προς κατανάλωση» (ready-to-eat), όσο υγιεινές και αν φαίνονται, µπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι σαλάτες αυτές, ενδέχεται να είναι φορείς επικίνδυνων βακτηρίων όπως η λιστέρια και το E.coli, τα οποία δεν εξουδετερώνονται πλήρως αν δεν τηρηθούν αυστηροί κανόνες υγιεινής πριν από την κατανάλωση. Η κατανάλωση µολυσµένων φύλλων, µπορεί να προκαλέσει από απλά συµπτώµατα, όπως πυρετό και ναυτία έως βαριές µορφές δηλητηρίασης.
Το περασµένο καλοκαίρι, πάνω από 280 περιστατικά σοβαρής δηλητηρίασης στο Ηνωµένο Βασίλειο συνδέθηκαν µε µολυσµένα φύλλα µαρουλιού.
Νέα µελέτη στο Ηνωµένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι το 17% των καταναλωτών δεν πλένουν τις σαλάτες, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης.
Η Δρ. Deborah Lee, επισηµαίνει ότι τα φύλλα σαλάτας µπορεί είναι φορείς παθογόνων µικροοργανισµών (π.χ. νοροϊός, ιός ηπατίτιδας Α, σαλµονέλα, E.coli, yersinia enterolitica, λιστέρια, κ.ά.) τονίζοντας ότι ακόµα και οι προπλυµένες σαλάτες δεν είναι εντελώς απαλλαγµένες από µικροβιολογικούς κινδύνους.
Η κατανάλωση σαλάτας µολυσµένης µε λιστέρια µπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, µια σοβαρή λοίµωξη που µοιάζει µε γρίπη, µε συµπτώµατα όπως υψηλός πυρετός, µυαλγίες, ρίγη, ναυτία, εµετούς και διάρροια. Σε ευπαθείς οµάδες – όπως οι ηλικιωµένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτοµα µε εξασθενηµένο ανοσοποιητικό – η λιστερίωση µπορεί να αποβεί µοιραία.
Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι πολλά από αυτά τα συµπτώµατα µπορεί εύκολα να παρερµηνευθούν ως αποτέλεσµα ιώσεων, καθυστερώντας έτσι την κατάλληλη θεραπευτική παρέµβαση.
Στην µελέτη συµµετείχαν 2.000 κάτοικοι του Ηνωµένου Βασιλείου. Το 60% δήλωσε ότι γνωρίζει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από άπλυτη σαλάτα, ωστόσο το 64% όσων δεν την πλένουν θεωρούν ότι «δεν είναι απαραίτητο». Μόλις το 10% χρησιµοποιεί ειδικά καθαριστικά τροφίµων όπως το ξύδι, ενώ το 70% περιορίζεται στο απλό ξέπλυµα κάτω από την βρύση. Ακόµα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ξηρότητα του φύλλου είναι κρίσιµη: η υγρασία που παραµένει στα σαλατικά ενδέχεται να ευνοήσει την ανάπτυξη παθογόνων µικροοργανισµών.
Η Δρ Lee προτείνει να πλένουµε τα φύλλα σαλάτας στο σπίτι και να τα στεγνώνουµε καλά πριν την κατανάλωση, είτε µε χαρτί κουζίνας είτε µε ειδικό περιστρεφόµενο στραγγιστήρα λαχανικών (spinner) που αποµακρύνει το νερό µέσω φυγόκεντρης δύναµης.
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωµένου Βασιλείου (NHS) συνιστά πλύσιµο σε όλες τις προπλυµένες σαλάτες και τα λαχανικά πριν από την κατανάλωση, για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων.
Είναι σηµαντικό να τρώµε υγιεινά αλλά είναι εξίσου σηµαντικό να τρώµε µε ασφάλεια.
Είναι απαραίτητο να εφαρµόζουµε σωστές πρακτικές προετοιµασίας και καθαρισµού των τροφίµων που πρόκειται να καταναλώσουµε και να µην εµπιστευόµαστε «τυφλά» τις ενδείξεις της συσκευασίας.