Σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ανέδειξε ο ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Καλημέρα» με τη Φαίη Μαυραγάνη στον ΣΚΑΪ.
Όπως σημείωσε είναι εξαιρετικά σοβαρό ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται υπό έλεγχο για απιστία και απάτη στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την OLAF και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η δικογραφία έρχεται στη Βουλή, γιατί δύο πολιτικά πρόσωπα κατονομάζονται στην έρευνα, όχι για κακοδιαχείριση, αλλά για απιστία και απάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φαραντούρης επεσήμανε ότι το πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη επιβληθεί στη χώρα και δεν απαιτείται δικαστική απόφαση για να πληρωθεί:
«Το πρόστιμο επιβλήθηκε. Το ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να το πληρώσει. Αν η χώρα θέλει να το αμφισβητήσει, θα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να πληρώνει».
Ο ευρωβουλευτής συνέδεσε ευθέως την υπόθεση με τις καθυστερήσεις στις αγροτικές αποζημιώσεις, αναφέροντας ότι χιλιάδες οικογένειες σε πληγείσες περιοχές περιμένουν χρήματα από τον Οκτώβριο.
«Δεν πληρώνονται, γιατί η υπόθεση έχει παγώσει τις εκταμιεύσεις. Και αυτό το ξέρουν και το βλέπουν οι πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Φαραντούρης σημείωσε ότι είχε πέσει στο τραπέζι ακόμα και η πρόταση μεταφοράς της αρμοδιότητας πληρωμής επιδοτήσεων από τον ελληνικό ΟΠΕΚΕΠΕ σε φορέα άλλου κράτους-μέλους, όπως η Βουλγαρία.
«Μιλάμε για θεσμική ταπείνωση. Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ενέταξε στην ΑΑΔΕ – έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Δεν δίνει, εισπράττει. Αυτά τα βλέπει η Ευρώπη», υπογράμμισε.
«Η ευρωπαϊκή έρευνα αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένη περίοδο διακυβέρνησης. Δεν εμπλέκονται “γενικά και αόριστα” προηγούμενες κυβερνήσεις – η έρευνα επικεντρώνεται σε πράξεις των τελευταίων ετών», διευκρίνισε ο Φαραντούρης.
Καταλήγοντας, απευθύνθηκε στους πολίτες: «Οι αγρότες, οι κάτοικοι του Θεσσαλικού κάμπου, ξέρουν πολύ καλά γιατί δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους. Είναι γιατί δύο υπουργοί ελέγχονται για απάτη. Αυτό είναι το πολιτικό και ηθικό βάρος που φέρει η σημερινή κυβέρνηση».
farantouris.eu