Μεσανατολικό: Λήξη συναγερμού στο Τελ Αβίβ – «Κομάντος της Μοσάντ ηγήθηκαν μυστικών επιχειρήσεων βαθιά μέσα στο Ιράν που οδήγησαν στα χτυπήματα του Ισραήλ»

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, με στόχο πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Σε ζωντανή σύνδεση με την ΕΡΤNews, αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν, μαζί με έξι πυρηνικούς επιστήμονες. Το κρατικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι οι επιθέσεις σε πολυκατοικίες στην Τεχεράνη προκάλεσαν αρκετούς θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και Ιρανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Τεχεράνη έχει απογειώσει 100 drones τις τελευταίες ώρες, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι έχει αρχίσει να τα αναχαιτίζει.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε άρει την οδηγία που απαιτούσε από τους πολίτες να παραμείνουν κοντά σε ασφαλείς περιοχές. Ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι κομάντος της Μοσάντ ηγήθηκαν μυστικών επιχειρήσεων στο Ιράν, οι οποίες οδήγησαν στις επιθέσεις της Παρασκευής. Οι επιχειρήσεις αυτές περιλάμβαναν την ανάπτυξη κατευθυνόμενων όπλων και την εγκατάσταση βάσης επιθετικών drones κοντά στην Τεχεράνη.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί «σκληρά» για τις επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ιρανών στρατηγών. Ο Χαμενεΐ τόνισε ότι το «σιωνιστικό καθεστώς» ετοίμασε μια πικρή μοίρα για τον εαυτό του. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι έπρεπε να επιτεθεί, καθώς είχε πληροφορίες ότι το Ιράν πλησίαζε στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί και ότι οι επιθέσεις επηρεάζουν την καρδιά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και των βαλλιστικών πυραύλων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συνεδριάσει, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε προειδοποιηθεί για τις επιθέσεις. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις και ότι η προτεραιότητά τους είναι η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην Αθήνα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Το Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Έλληνες πολίτες στο Ισραήλ και το Ιράν να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη για ψυχραιμία και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, ενώ η Κύπρος αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης.

Οι επιθέσεις κατά του Ιράν συνέβησαν σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, με τις ανησυχίες για τις ισραηλινές επιθέσεις να κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πηγές, «δεκάδες» επιθέσεις έγιναν εναντίον ιρανικών πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Σημαντικό στόχο αποτέλεσε η μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ. Τουλάχιστον 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις απείλησαν με «ισχυρή ανταπόδοση» στην επίθεση του Ισραήλ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή