Ως «έναν κύκλο, πολύ δύσκολα να διαχειριστεί» χαρακτήρισε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, την περίοδο αναφορικά με το ζήτημα της λειψυδρίας τονίζοντας πως «η κλιματική κρίση είναι σε εξέλιξη, οι βροχοπτώσεις είναι μικρότερες, ενώ όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις, έχουμε μεγάλη ραγδαιότητα και δεν συγκρατούν τα εδάφη και γίνονται πλημμυρικά φαινόμενα».
Παράλληλα πρόσθεσε μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» πως «ανά υδατικό διαμέρισμα ανά περιοχή πρέπει να συγκροτήσουμε σχέδια διαχείρισης νερού, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες οι οποίες διαγράφονται λόγω της κλιματικής κρίσης», ενώ υπογράμμισε πως γίνεται τεράστια σπατάλη στον αγροτικό τομέα, δίνοντας παράδειγμα τη Θεσσαλία σημειώνοντας πως ο υδροφόρος ορίζοντας ήταν στα 20, στα 30 μέτρα, πριν 10 χρόνια και τώρα πήγε στα 300 μέτρα «που σημαίνει ότι καταναλώνουμε τεράστια ποσά ενέργειας».
Από την άλλη πλευρά «το πρόβλημα σε Λέρο, Αστυπάλαια, ανατολική Κρήτη κλπ θα πρέπει να διαχειριστούμε τα υπόγεια νερά και τους ταμιευτήρες – όταν υπάρχουν – γιατί αφενός μεν πρέπει να κάνουμε μια ασφαλή διαχείριση στην άντληση των υδάτων για να μην έχουμε πρόβλημα μόλυνσης είτε από το από την είσοδο του θαλάσσιου νερού, είτε από μολύνσεις οι οποίες είναι στην επιφάνεια, αλλά παράλληλα να κάνουμε και όλες τις διαδικασίες αυτές με τα μικρά φράγματα, με τα μικρά, με τις μικρές παρεμβάσεις στην επιφάνεια, έτσι ώστε να αυξήσουμε την καθίζηση».
Επιπλέον ο κ. Λέκκας τόνισε πως «ανά περιοχή είναι και τελείως διαφορετικό το πρόβλημα λειψυδρίας και αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε».
Για το ίδιο ζήτημα μίλησε στην ίδια εκπομπή και ο Γιώργος Μαρινάκης, πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνου τονίζοντας πως «τα μικρά νησιά πρέπει να εμπλουτίσουμε τους υδροφόρους ορίζοντες, γιατί και η λύση της αφαλάτωσης δεν είναι πάντα μία λύση η οποία είναι θετική γιατί ουσιαστικά επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον, αλλά όμως χρειάζονται και τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία τροφοδοτούν έναν αέναο κύκλο για την κλιματική κρίση».
«Βραχυπρόθεσμα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και πρέπει να ακτινογραφήσουμε σωστά την κάθε περιοχή για να δούμε τι δυνατότητες έχει. Γιατί δεν υπάρχει παντού έλλειψη νερού. Παντού έχουμε μείωση, αλλά δεν έχουμε ακόμα φτάσει στα σημεία τα οριακά της έλλειψης » πρόσθεσε, ενώ παράλληλα τόνισε πως το πόσιμο νερό είναι το 12% και το αρδεύσιμο το 85%.
«Απλή αριθμητική να κάνουμε στο αρδευτικό νερό, στοιχειώδες υποδομές να φτιάξουμε, η οποία η εξοικονόμηση που εκτιμά η ανεξάρτητη αρχή και όχι ομιλών μας λέει κατευθείαν ότι θα έχουμε μια εξοικονόμηση πάνω του 20%. Δηλαδή μια ποσότητα που είναι υπερδιπλάσια του πόσιμου νερού».
Για τον πρόσφατο σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη
Ουσιαστικά είχαμε τελειώσει από την πρώτη στιγμή, αλλά έπρεπε να κάνουμε σαφείς εκτιμήσεις. Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν το βάθος του σεισμού, το οποίο καθόρισε όλες τις άλλες εξελίξεις.
Κυρίως δεν είχαμε μετασεισμική ακολουθία, δεν ήταν προσεισμός και δεν είχε και ζημιές στην επιφάνεια, γιατί αν ήταν ένας επιφανειακός σεισμός κοντά στον Άγιο Νικόλαο αυτού του μεγέθους, ενδεχομένως να είχαμε κάποιες δυσκολίες καταστάσεις.
Δεν μπορεί να πυροδοτήσει κάποια άλλα γεγονότα, γιατί είμαστε σαν να είμαστε στους ορόφους μιας πολυκατοικίας, ουσιαστικά. Ο, τι έγινε έγινε στο ισόγειο, στο υπόγειο… δεν παίρνουν είδηση πάνω όροφοι. Δηλαδή δεν έχουμε σεισμικότητα στα κορυφαία τμήματα της σφαίρας, οπότε δεν μας απασχολεί καθόλου. Έγινε σε κατώτερο τεκτονικό όροφο.
Για τις κατολισθήσεις στην Κρήτη
Το φαινόμενο έχει σταματήσει εκεί. Προς το παρόν έχουμε τοποθετήσει όργανα ακριβείας τα οποία δείχνουν αν θα έχουμε μετακίνηση ή όχι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Χθες, τοποθετήσαμε κι άλλα όργανα, ενώ δρομολογούνται από το υπουργείο Εσωτερικών μια σειρά μελετών για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει στην περιοχή και στη συνέχεια νομίζω ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.