Μαρινάκης: Μετά τη τεράστια κατακραυγή προσπαθεί να μαζέψει “τ΄ασυμάζευτα” για την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη πρόθεσή του να προτείνει την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

 

 

Τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που προσπαθεί να δώσει ψευδείς εντυπώσεις και να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.

Έχοντας την εντύπωση πως μιλάει σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης “μπαλώνει” τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, λέγοντας πως:  «Όταν μιλάμε για αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων δεν μιλάμε απαραίτητα για απολύσεις, αλλά … η κακή απόδοση θα έχει επιπτώσεις, όχι απαραίτητα να χάσουμε τη δουλειά μας”.

Από τη γρήγορη αυτή αντίδραση φάνηκε ο τρόμος που προκάλεσαν στο  Μαξίμου οι αντιδράσεις των σωματίων.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Τσούχλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις είπε: “Η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει την ατζέντα και βρήκε τον εύκολο στόχο και για αυτό το λόγο έκανε την αλλαγή και αποφάσισε να επιτεθεί στους δημοσίους υπαλλήλους γενικά και στους εκπαιδευτικούς ειδικά. Η ΟΛΜΕ έχει συγκεκριμένες θέσεις για την αξιολόγηση, δυστυχώς δεν έχουν συζητηθεί ποτέ με το υπουργείο Παιδείας”.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της σχετικά με το τι ακριβώς θα προτείνει. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους -και όχι τους νεοεισερχόμενους- που αποδεδειγμένα θα κρίνονται ανεπαρκείς.

Συζήτηση που σηκώνει πολύ κουβέντα και ως προς τον βαθμό ανεπάρκειας και ως προς το ποιους ακριβώς θα αφορά.

Και τον ανεπαρκή γιατρό και τον ανεπαρκή αστυνομικό ή μόνο τον ανεπαρκή δημόσιο υπάλληλο γραφείου;

 

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων και των στελεχών τους. 

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε σε γραπτή δήλωση: “Τώρα τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τους νόμους που ο ίδιος ψήφισε, -ό,τι έκανε δηλαδή και με την πανεπιστημιακή αστυνομία-, βγήκε το πρωί να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Θεωρώ λοιπόν επικοινωνιακό το να βάζουμε το πεδίο του Συντάγματος για κάτι που μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους, όπως το έκαναν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη”

Ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Η μονιμότητα θεσμοθετήθηκε για να προφυλάξει το Δημόσιο Συμφέρον από άθλιους και φαύλους πολιτικούς που νομίζουν ότι το Δημόσιο είναι τσιφλίκι τους που το κληρονόμησαν από τον πατέρα τους και θα το κληροδοτήσουν στο γιο τους. Οι ιδεοληψίες και η εκδικητική μανία του κ. Μητσοτάκη τώρα στρέφεται κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων” και θυμίζοντας πως ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, έλεγε από τα υπουργικά έδρανα ότι «δεν πρόκειται να πειράξουμε την μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ξεκολλήστε από το παρελθόν. Υποκρισία!»

 

Έντονη η αντίδραση και από τη Νέα Αριστερά με την Έφη Αχτσιόγλου να λέει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της: “Ο κ. Μητσοτάκης, που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της ΝΔ είχε διακριθεί μόνο για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο Δημόσιο, θέτει ανοιχτά πλέον θέμα κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων”.

Να θυμήσουμε πως η Πλατεία Κλαυθμώνος πήρε το όνομα της από το κλάμα και τον οδυρμό των δημοσίων υπαλλήλων που έχαναν τη δουλειά τους όταν άλλαζε η κυβέρνηση. Τα δάκρυα σταμάτησαν να τρέχουν το 1911, όταν η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων καθιερώθηκε συνταγματικά. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν μπορούσαν να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους.

Η μονιμότητα επιβεβαιώθηκε και με το Σύνταγμα του 1975, με μία προσθήκη: ο υπάλληλος μπορεί να απολυθεί αν υπάρξει κατάργηση της οργανικής του θέσης. Ετσι απολύθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι της ΕΡΤ όταν ο Αντώνης Σαμαράς είχε τη φαεινή ιδέα για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η τρόικα είχε απαιτήσει την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που δεν κατέστη εφικτό λόγω συνταγματικού κωλύματος και κοινωνικών αντιδράσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή