Όλοι οι φορείς σε αγαστή συνεργασία ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στον Μύτικα.
Ευτυχώς πρόκειται για το σενάριο της άσκησης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2025», την οποία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος.
O Κωνσταντίνος Τσιώπος, διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου, εξηγεί ότι η άσκηση πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια και προετοιμάζει τους υπηρεσιακούς παράγοντες κάθε νομού και Περιφέρειας σε περίπτωση μιας κινητοποίησης, εάν κτυπήσει ο συναγερμός μιας φωτιάς.
Η επιλογή του Μύτικα στην συγκεκριμένη άσκηση, έγκειται στο ότι συγκεντρώνει όλες τις παραμέτρους που θα καθιστούσαν μια πραγματική φωτιά, μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω του δάσους, της γειτνιάσεως με τον αστικό ιστό, ή το δύσβατο του εδάφους.
Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς απαιτεί την συνεργασία όλων των φορέων, καθώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από μόνες τους δεν δύνανται να αναλάβουν τον συντονισμό τέτοιου πλήθους αρμοδιοτήτων, όπως λέει ο κ. Τσιώπος. Το τελευταίο διάστημα, στην υπηρεσία της κατασβέσεως των πυρκαγιών έχει μπει η τεχνολογία, με ντρόουνς που επιβλέπουν την περιοχή και βοηθούν τις επίγειες δυνάμεις που να στρέψουν την προσοχή τους. Ευχή όλων, να είναι ένα καλοκαίρι χωρίς φωτιές και απώλειες δασών.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έως τον Νοέμβριο του 2024, 86 πυρκαγιές στην Ελλάδα είχαν κάψει έκταση 41.948 εκταρίων. Συγκριτικά, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο του αριθμού των 56 πυρκαγιών που αναφέρθηκαν το 2023, όταν 174.773 εκτάρια κάηκαν από δασικές πυρκαγιές. Μέχρι στιγμής φέτος εκδηλώθηκαν δυο πυρκαγιές με απώλειες 111 εκταρίων.
Η Τυνησία είναι μια χώρα που βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη και έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από ανθρωπογενείς πυρκαγιές. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία και απώλειες δασών από πυρκαγιές, που σχετίζονται και με το κλίμα. Μια ομάδα ειδικών στην υψηλή τεχνολογία δοκιμάζει εάν ένα σύστημα πρόβλεψης των πυρκαγιών με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προστατεύσει τα δάση και τις κοινότητες. Έξυπνοι αισθητήρες τοποθετούνται σε δέντρα, σε επίμαχα σημεία και παρακολουθούν για πιθανή εκδήλωση φωτιάς στα δάση, προβλέποντας τους κινδύνους πυρκαγιάς προτού ξεκινήσουν, δίνοντας έτσι στους δασοφύλακες ένα πολύτιμο πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, δίκτυα έξυπνων αισθητήρων σαρώνουν τις περιοχές που κινδυνεύουν για θερμικές ενδείξεις και φιλτράρουν ψευδείς συναγερμούς, δίνοντας στους πυροσβέστες κρίσιμες έγκαιρες προειδοποιήσεις. Το σύστημα δεν σβήνει τις πυρκαγιές, αλλά δημιουργεί έναν έξυπνο χάρτη μιας περιοχής, που δίνει τις ενδείξεις υγρασίας, ή ξηρασίας και αναγνωρίζει τις πιθανές πηγές μιας φωτιάς, προτού αυτή εκδηλωθεί.