Europa League: Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παίζουν απόψε για το τρόπαιο

Τότεναμ εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο χαμένος… χάνεται! Μια καταστροφική σεζόν για δύο ομάδες – κολοσσούς της Premier League, μπορεί στο τέλος να διασωθεί με μια και μόνο νίκη. Στο ραντεβού του Μπιλμπάο, Τότεναμ και Μάντσεστερ παίζουν για πολλά περισσότερα από το τρόπαιο του Europa League. Παίζουν για το παρόν και κυρίως το μέλλον, για το χρήμα, για την ελπίδα, για την ορθή επανεκκίνηση.

Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ ήταν κάπως υπερβολικός όταν είπε ότι ο σύλλογος θα είχε χρεοκοπήσει μέχρι τα Χριστούγεννα αν δεν είχε παρέμβει η INEOS, αλλά τα οικονομικά της Μάντσεστερ δεν είναι πια όπως παλιά. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν εντός και γύρω από τον σύλλογο δείχνουν ότι τα καλοκαίρια με δαπάνες άνω των 250 εκατομμυρίων λιρών ανήκουν στο παρελθόν.

Η Γιουνάιτεντ χρειάζεται την πρόκριση στο Champions League και την υποτιθέμενη οικονομική ένεση των 100 εκατομμυρίων λιρών που τη συνοδεύει για δύο λόγους: Κάνει τον σύλλογο πιο ελκυστικό όταν προσπαθεί να προσελκύσει νέους παίκτες το καλοκαίρι. Ενισχύει τα ταμεία, κάτι που βοηθά στην αποπληρωμή των υφιστάμενων χρεών για παίκτες που έχουν ήδη αποκτηθεί.

Η Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε μια παράξενη κατάσταση, αφού συνεχίζει να πληρώνει ακριβά ποσά για παίκτες που δεν βρίσκονται στην αρχική ενδεκάδα που προτιμά ο Αμορίμ, ενώ ταυτόχρονα αναζητά νέους παίκτες που μπορούν να διορθώσουν τα λάθη της προηγούμενης ομάδας. Για να το καταφέρεις αυτό, χρειάζεσαι χρήματα. Όσα περισσότερα γίνεται. Το Champions League βοηθάει σε αυτό. Οσο για τους παίκτες, μπορεί να μην υπάρχει κάποιο μπόνους, όπως τα 3 εκατ. λίρες που θα μοιραστούν οι Spurs, ωστόσο θα δουν αυξήσεις… 25% στους μισθούς σε περίπτωση που από τη νέα σεζόν βρίσκονται στ’ αστέρια.

Πόσα θα κερδίσει η Γιουνάιτεντ αν βρεθεί στο Champions League;

Αν η Γιουνάιτεντ κατακτήσει το φετινό Europa League και εξασφαλίσει θέση στο επόμενο Champions League, μπορεί να προσδοκά ελάχιστα έσοδα ύψους 100 εκατ. λιρών. Λόγω της επέκτασης της διοργάνωσης σε 36 ομάδες, η UEFA αύξησε τη συνολική κατανομή εσόδων στα 2,5 δισ. ευρώ. Ένα 25% μοιράζεται ισόποσα – περίπου 18,6 εκατ. ευρώ ανά ομάδα. Πέρα από αυτό, υπάρχουν επιπλέον χρηματικά μπόνους με βάση τις επιδόσεις. Ελίτ ομάδες όπως η Γιουνάιτεντ συνήθως ευνοούνται, λόγω της βαρύτητας που δίνεται στις παλαιότερες επιτυχίες. Αν είχε προκριθεί φέτος, θα έπαιρνε περίπου 39,7 εκατ. ευρώ από αυτή την κατηγορία, παρόμοιο ποσό μπορεί να αναμένει και την επόμενη χρονιά. Η κατάκτηση του Europa League συνοδεύεται και από μπόνους 17,2 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων προημιτελικών, ημιτελικών και τελικού).

Η ήττα φέρνει… μιζέρια

Η απουσία από το Champions League θα είχε σοβαρές εμπορικές επιπτώσεις για τη Γιουνάιτεντ. Η συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2023 με την Adidas (έως το 2035, αξίας 90 εκατ. λιρών ανά έτος) προβλέπει μείωση 10 εκατ. λιρών κάθε χρόνο χωρίς «αστέρια», ξεκινώντας από τη σεζόν 2025-26. Αυτή η ρήτρα αντικατέστησε την προηγούμενη, που προέβλεπε 30% μείωση αν η ομάδα έμενε δύο συνεχόμενες χρονιές εκτός. Η σεζόν 2024-25 μπορεί να έχει μαξιλαράκι ασφαλείας, όμως αυτή του 2025-26 απειλείται με περικοπές.

Πόσο χάνει η Γιουνάιτεντ εκτός Champions League;

Η ετήσια έκθεση της ομάδας δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά:

Σεζόν 2018-19 (προημιτελικά CL): 108 εκατ. ευρώ
Σεζόν 2019-20 (Europa): 25 εκατ. ευρώ
Μέσος όρος απωλειών: 44 εκατ. ευρώ ανά σεζόν εκτός Champions League.
Χωρίς καθόλου Ευρώπη, τα έσοδα σχεδόν εκμηδενίζονται (μόλις 2,3 εκατ. ευρώ το 2014-15).Ο Έλληνας Ποστέκογλου και το ραντεβού με την ιστορία

Στην αντίπερα όχθη, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Η Τότεναμ έχει… καταφέρει να διανύσει μια σεζόν ανάλογη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε Αγγλία και Ευρώπη, όμως ευελπιστεί πως στο φινάλε θα καταφέρει να διασώσει μια σεζόν καταστροφική. Και ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της να πετύχει παράλληλα ένα προσωπικό κατόρθωμα.

«Θα είμαι και ο πρώτος προπονητής γεννημένος στην Ελλάδα, φίλε. Είμαι επίσης Έλληνας και είμαι περήφανος και για τις δύο εθνικότητές μου» απάντησε στη συνέντευξη Τύπου, όταν ένας εκ των δημοσιογράφων ανέφερε πως έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Αυστραλός προπονητής με ευρωπαϊκή κούπα στα χέρια του. Σε κάθε περίπτωση, ο Ποστέκογλου έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Ως Έλληνας, ως Αυστραλός, ως ένας προπονητής ελίτ επιπέδου. Και μαζί έχει την ευκαιρία να διασώσει μια καταστροφική σεζόν. Ο Ποστέκογλου από τα πρώτα χρόνια της προπονητικής του καριέρας έχει αποδείξει πως ζει και πεθαίνει με τις ιδέες του, οι οποίες φέτος δεν τον βοήθησαν αρκετά ώστε να ξυπνήσει την Τότεναμ από το λήθαργο.

Πρόκειται άλλωστε για μια σεζόν που την έχει βρει επιλαχούσα για υποβιβασμό, στη 17η θέση της Premier League, αν και ο εφιάλτης του υποβιβασμού δεν ήταν ποτέ υπαρκτό σενάριο. Στα δύσκολα ωστόσο οι παίκτες του τον στηρίζουν. «Στηρίζουμε τον προπονητή, 100%. Είναι σπουδαίος τύπος. Είναι ο πρώτος που θα σας πει πως διανύουμε μια κακή σεζόν, ειδικά στο πρωτάθλημα» τόνισε πρόσφατα ο Μάντισον, μια άποψη που εκφράζει όλα τα αποδυτήρια.

Και μαζί έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Ο Ποστέκογλου στο παρελθόν έχει τονίσει με πυγμή πως κατέκτησε τίτλο σε κάθε πάγκο που έκατσε. Και στο Μπιλμπάο θα παλέψει για να δώσει συνέχεια στο σερί. Αυτή τη φορά ωστόσο για να γράψει μια διαφορετική ιστορία, για να πανηγυρίσει την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα.

Τρόπαιο από… χρυσάφι

Πέρα όμως από το αγωνιστικό, εξίσου σημαντικό για τον οργανισμό είναι και το οικονομικό κομμάτι που θα ακολουθήσει με την κατάκτηση του τροπαίου. Με απλά λόγια, εφόσον η Τότεναμ φέρει την κούπα στο Λονδίνο, τότε θα γεμίσει τα ταμεία της με 11 εκατομμύρια λίρες. Δεν είναι πολλά περισσότερα από τις 6 εκατομμύρια λίρες που θα λάβει ούτως ή άλλως ως φιναλίστ, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας, Ντάνιελ Λέβι, έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως το χρήμα το λογαριάζει στο ακέραιο.

«Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όσα δεν έχουμε, και δεν θα συμβιβαστούμε με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αυτού του κλαμπ – στην πραγματικότητα, τα έσοδά μας εκτός γηπέδου έχουν σημαντικά συμπληρώσει τα χαμηλότερα έσοδα από το ποδόσφαιρο φέτος, αποδεικνύοντας τη στρατηγική μας διαφοροποιημένων εσόδων. Από το άνοιγμα του νέου μας γηπέδου τον Απρίλιο του 2019, έχουμε επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια λίρες καθαρά σε αποκτήσεις παικτών.

Η πρόσληψη παραμένει κύρια προτεραιότητα, και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε έξυπνες αγορές μέσα στα οικονομικά μας όρια.Συχνά διαβάζω εκκλήσεις για να ξοδέψουμε περισσότερα, δεδομένου ότι κατατάσσουμε ως το 9ο πιο πλούσιο κλαμπ στον κόσμο. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση των οικονομικών στοιχείων αποκαλύπτει ότι τέτοιες δαπάνες πρέπει να είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα και μέσα στα έσοδα από τη λειτουργία μας.

Η ικανότητά μας να δημιουργούμε επαναλαμβανόμενα έσοδα καθορίζει τη δύναμή μας να ξοδεύουμε» είχε τονίσει πρόσφατα, σε μια ένδειξη πως η κατάκτηση του τροπαίου μπορεί να δώσει μια οικονομική ώθηση και πρωτοβουλία ώστε οι Spurs να είναι ακόμα πιο ενεργοί στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της φετινής σεζόν.

Ίσως πάλι αυτά τα έξτρα χρήματα να διαμοιραστούν σε μπόνους στο υπάρχον ρόστερ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η «Telegraph», η οποία σε ρεπορτάζ της αποκαλύπτει πως η Τότεναμ θα δώσει μπόνους στους παίκτες ύψους τριών εκατομμυρίων λιρών σε περίπτωση κατάκτησης του Europa League, ενώ γενναιόδωρο μπόνους θα πάρει και ο Ποστέκογλου, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων.

Από το ευρωπαϊκό ταξίδι πάντως η Τότεναμ έχει βάλει στα ταμεία περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, οπότε μοιάζει μόνο λογικό ένα μερίδιο να διαμοιραστεί στο τέλος στους πρωταγωνιστές εφόσον καταφέρουν να φτάσουν έως το τέλος της διαδρομής! Το σημαντικότερο έσοδο όλων ωστόσο είναι το εισιτήριο για το Champions League της επόμενης περιόδου, με τα λεφτά του Europa μπροστά του να μοιάζουν με… ψίχουλα.

Μια καλή σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπορεί να προσφέρει στους Λονδρέζους έως και 100 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο. Και μόνο με τη συμμετοχή της πάντως, θα βάλει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ απευθείας στα ταμεία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή