Φοιτήτρια ΕΚΠΑ: «Μου άρεσε το κυλικείο της Νομικής όπως ήταν – Τα ΑΕΙ είναι χώροι ελευθερίας της έκφρασης και της δράσης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοιτήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κλήθηκε από το One Channel και τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό, να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, ειδικά μετά την επίθεση και τα επεισόδια σε εκδήλωση της Νομικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας φοιτητής. Μετά από αυτό το περιστατικό, εκκενώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το αποκαλούμενο «αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της Νομικής» που, μαζί με έναν ακόμη χώρο του ΕΚΠΑ, τελούσε υπό κατάληψη.

Η Μυρτώ Καραγιώργου, φοιτήτρια ΕΚΠΑ και μέλος της παράταξης «Ρεβάνς», σχολίασε ότι της άρεσε περισσότερο το κυλικείο, όπως ήταν πριν καθαριστεί και βαφτεί.

Είπε μεταξύ άλλων:

«Ο πρύτανης έφερε την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, αίροντας το άσυλο και αίροντας και το αυτοδιοίκητο. Δεν το έβαψε ο πρύτανης τον χώρο αυτό, τον έβαψε η αστυνομία. Ανοίξανε την πόρτα και ξεκίνησε ένα συνεργείο να βάφει.

Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η εικόνα που αντικρίζω στη σχολή μου, όσο μπορώ να την αντικρίσω σήμερα, γιατί μας είχαν κλείσει την είσοδο από τη Μασσαλίας. Όσο είδα τον χώρο αυτό, δεν μου άρεσε. Τώρα, θυμίζει πτέρυγα της Β’ Παθολογικής στο Ιπποκράτειο, δεν θυμίζει χώρο πανεπιστημιακό. Είναι κακό, γιατί τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελευθερίας της έκφρασης και της δράσης.

Δεν είναι το θέμα της βρωμιάς. Αυτός είναι ένας χώρος στον οποίο εκφράζονται. Δεν ήταν εγκαταλειμμένο. Κοιτάξτε τι ωραία γκράφιτι έχει πίσω, αυτή είναι η έκφραση της νέας γενιάς. Εγώ θα πήγαινα σε αυτή την τουαλέτα. Δεν είναι το ζήτημα να μιλήσουμε περί αισθητικής, αλλά περί ασύλου.»

Ο δημοσιογράφος τη ρώτησε επίσης ποιοι ήταν αυτοί που διαχειρίζονταν το «αυτοδιαχειριζόμενο στέκι». Η φοιτήτρια απάντησε:

«Αυτοί που διαχειρίζονταν το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι -αν και δεν είναι το κρίσιμο στη συζήτηση- ήταν φοιτητές και φοιτήτριες. Από το 2012 η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, έβγαλε πρυτανική απόφαση που παραχωρούσε τον χώρο αυτό στους φοιτητές και τις φοιτήτριες για να γίνει “κοινωνικό καφενείο” και ως τέτοιο λειτουργούσε.»

Για τη δημοσκόπηση της Marc που δείχνει ότι οι πολίτες συμφωνούν με τον καταλογισμό του κόστους των ζημιών στους δράστες, η φοιτήτρια του ΕΚΠΑ σχολίασε:

«Δεν είναι φυλακή το πανεπιστήμιο. Τι στοιχειοθετείται ως ζημιά; Μπορεί κάποιος να πάει και να σπάσει το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επειδή είναι η νεολαία της συγκάλυψης και των Τεμπών, θα τη χρεωθεί κανείς; Καταλαβαίνω κάποιος να το κάνει γιατί τα πανεπιστήμια είναι χώρος σύγκρουσης».

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο του One Channel:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή