Politico: Η προσπάθεια της Ευρώπης να αποκλείσει τα παιδιά από τα social media επιταχύνεται

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη διακοπή χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) από τα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα πρόταση που κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την πρόταση, στην οποία πρωτοστατεί η Ελλάδα και η οποία έχει ήδη την υποστήριξη των ψηφιακών πρωτοπόρων χωρών, της Γαλλίας και της Ισπανίας, η ΕΕ θα θεσπίσει νέους κανόνες για τον μαζικό περιορισμό της χρήσης των social media από τα παιδιά, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις του υπερβολικού χρόνου που περνούν στο διαδίκτυο.

Το θέμα έχει κερδίσει αυξημένη προσοχή παγκοσμίως, αφού η Αυστραλία προχώρησε στον καθορισμό κατώτατου ορίου ηλικίας 16 ετών για την εγγραφή σε λογαριασμούς σε ορισμένους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico, οι χώρες επιθυμούν οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν παραπέρα, θεσπίζοντας σε ολόκληρη την ΕΕ μια ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης, κάτω από την οποία οι ανήλικοι θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων τους για να συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να έχουν αυτόματα πρόσβαση σε καμία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat.

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ σε συνάντηση στις αρχές Ιουνίου. Η πρόταση εστάλη σε άλλες χώρες την περασμένη Πέμπτη για να ζητηθεί η υποστήριξή τους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση της διαδικασίας. Η προστασία των ανηλίκων από διαδικτυακές βλάβες και κινδύνους «απαιτεί συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται στην πρόταση.

Το έγγραφο προτείνει η επαλήθευση της ηλικίας να γίνεται σε επίπεδο συσκευών, κάτι στο οποίο εταιρείες όπως η Apple και η Google πιθανότατα θα αντιταχθούν.

Οι πλατφόρμες πιέζουν για λύσεις σε επίπεδο συσκευής ή στο App Store, ενώ οι πάροχοι των εφαρμογών και των λειτουργικών συστημάτων υποστηρίζουν ότι οι λύσεις πρέπει να έρθουν σε επίπεδο συσκευής – μια διαφωνία που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να δούμε ουσιαστική δράση από τον κλάδο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ρύθμισης.

Η Γαλλία έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών το 2023, αν και αυτά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.

Οι Έλληνες, οι οποίοι ηγήθηκαν της πρότασης, έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια εκστρατεία, αν και η άποψή τους είναι ότι η συνολική απαγόρευση δεν λειτουργεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντ’ αυτού, θέλουν να επικεντρωθούν στην επαλήθευση της ηλικίας και να απαιτήσουν από τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις υπηρεσίες τους με γνώμονα τους ανηλίκους, αποφεύγοντας τα εθιστικά χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις παραμέτρους της πρότασης παραμένουν γενικού χαρακτήρα.

Πηγή: ertnews.gr

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή