• ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • MEDIA
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Αρχική
  • Kontra Live
  • Καταγγελίες
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 20 Μαΐου 2025
Kontranews - Logo
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • MEDIA
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας

19/05/2025 - 19:15

Αισθητά χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει πλέον η Ελλάδα, στον απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτές με γνώση της αγοράς επισήμαναν ότι οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει πετύχει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στο αξιόχρεό τους και μπορούν κάλλιστα να ανακάμψουν το επόμενο διάστημα.

Στα σημερινά ταμπλό (19/5) η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε το «φράγμα» του 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Tullett Prebon, υποχωρώντας κατά περίπου μισή μονάδα τις τελευταίες πενήντα ημέρες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023, με τις αγορές να αντιδρούν στις επισημάνσεις της Moody’s για τα βαθιά δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και την επιπρόσθετη επιβάρυνση που θα προκύψει από τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για παράταση των φοροαπαλλαγών που νομοθέτησε κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Στον αντίποδα, ο ελληνικός 30ετής τίτλος έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,26%, που σημαίνει ότι πλέον το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι περίπου 0,8 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, ενώ η διαφορά ήταν 0,3 μονάδες στις αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη απολαμβάνει σαφώς καλύτερους όρους δανεισμού συγκριτικά με την Ουάσιγκτον στα 10ετή ομόλογα.

Η απόδοση του συγκεκριμένου ελληνικού τίτλου μετρήθηκε από την ΤτΕ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο 3,45%, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό ομόλογο κινείται σε σαφώς χειρότερο επίπεδο, στο 4,45% σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι ο οικονομικός σχεδιασμός γίνεται πάντα με γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαφυλάξει την αξιοπιστία που έχει ανακτήσει έναντι των αγορών.

 

Κοινοποίηση σε Facebook X Linkedin Mail
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Featured
δανεισμός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΗΠΑ
οικονομία
ομόλογο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Προηγούμενο άρθρο Βασίλης Κόκκαλης: Ο Αλέξης Τσίπρας θα µπορούσε να βγάλει την Κεντροαριστερά από το αδιέξοδο
Επόμενο άρθρο Πάνος Τριγάζης: Από τον Παπαναστασίου στον Λαµπράκη »

Σχετικά Άρθρα

image
Μέχρι την Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 vouchers παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

19/05/2025 - 21:30

image
Έναρξη κατασκευής δύο νέων Σταθμών Αποθήκευσης Ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία

19/05/2025 - 20:52

image
Κάνει πίσω η Εθνική Ασφαλιστική για τα συμβόλαια Υγείας μετά την καταλυτική παρέμβαση Θεοδωρικάκου

19/05/2025 - 20:37

image
Προετοιμασία της Ελλάδας για τα ευρωπαϊκά κονδύλια 2028-2034 — Ο σχεδιασμός για τα οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα

19/05/2025 - 20:15

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Kontra Logo

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης.Παρακολουθήστε το
τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

Δείτε τώρα LIVE

Η ενημερωτική ιστοσελίδα kontranews.gr είναι μέλος του Kontra Media Group ανάμεσα στα υπόλοιπα μέσα του ομίλου που είναι: ο περιφερειακός ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός Kontra, η καθημερινή πολιτική εφημερίδα Kontra News, η εβδομαδιαία εφημερίδα Κυριακάτικη Kontra News, ο ενημερωτικός αθλητικός ιστότοπος Filathlos.gr και ο μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός Love Radio 97,5.

Αρ. ΓΕΜΗ: 177601101000
Α.Φ.Μ: 996460712
Νομική μορφή: Α.Ε.
Διακριτικός Τίτλος: KONTRA ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ TV MARKETING ΜΟΝ. Α.Ε
Δ.Ο.Υ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Get it on Google Play
Download on the App Store

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • MEDIA
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • LIFESTYLE
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Δήμητρος 31 Ταύρος, 177 78
  • 210 34 89 000
  • info@kontranews.gr
  • news@kontranews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • Καταγγελίες
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
© Kontranews.gr - 2024 | All rights reserved
Powered by: