Βάσει της πρόσφατης έρευνας της Real Polls για το Protagon, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται με ποσοστό 31,9%, ενώ στις δύο προηγούμενες μετρήσεις της ίδιας εταιρείας είχε εμφανιστεί στο 29,7% και στο 27% αντίστοιχα. Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται σε μια περίοδο πριν από τον εκλογικό χρόνο, με αυξημένη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Στην ίδια δημοσκόπηση, η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται στη δεύτερη θέση με 18,9%, προσελκύοντας μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που εκφράζουν αντικομματική ή αντισυστημική στάση. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 12,9%, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχε καταγραφεί στο 10,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, με εκτίμηση αποτελέσματος στο 5%.
Η έρευνα εκτιμά πως η επόμενη Βουλή θα αποτελείται από έξι κόμματα, καθώς τόσο η Νίκη όσο και η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου δεν φαίνεται να ξεπερνούν το όριο του 3%. Η παράμετρος αυτή ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις ισορροπίες και τη δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο υποθετικό σενάριο όπου τα κόμματα είχαν διαφορετικές ηγεσίες, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία των προσώπων στην πολιτική επιλογή των πολιτών.
Πρόβλεψη αποτελέσματος
Ειδικότερα στην πρόβλεψη αποτελέσματος η Βουλή θα είναι εξακομματική. Η Νέα Δημοκρατία μετράται στο 31,9%.
Η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 18,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 12,9%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,3%, Ελληνική Λύση με 7,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είναι στο 27,7%, η Πλεύση με 14,1% ενώ το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 9,2%. ΚΚΕ ακολουθει με 6,4%, Ελληνική Λύση με 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,7%. Αναποσάιστοι δηλώνουν 14,8% των ερωτηθέντων.

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τα κόμματα είχαν άλλες ηγεσίες
Αίσθηση προκαλεί η απάντηση στο υποθετικό ερώτημα πρόθεσης ψήφου, αν τα κόμματα είχαν άλλη ηγεσία, όπου αποτυπώνεται η σημασία ηγετικών προσωπικοτήτων.
Εκεί η ΝΔ παραμένει μεν πρώτη αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέφτε στο 24%. Στον αντίποδα, ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη θα εξακοντίζονταν στο 17,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας χωρίς την Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα έμπαινε καν στη Βουλή και θα καταποντίζονταν στο 2,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Φάμελλο θα ανέβαινε στην τρίτη θέση με 8,4%. Ένα 17,5% δηλώνει αναποφάσιστο.


Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 47,5%) εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ήταν εξίσου αποτελεσματική και μεταρρυθμιστικά τολμηρή στην πρώτη και στη δεύτερη τετραετία, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (29,4%) απαντά ότι ήταν στην πρώτη θητεία της.
Στο μείζον ερώτημα πού οφείλεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) συμφωνεί στο ότι λείπουν ηγετικές προσωπικότητες, το 44,2% το αποδίδει στην έλλειψη προτάσεων. το 27% στην απροθυμία για συνεργασίες και ίδιο ποσοστό στην «υπεροπλία» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.


Το 45,4% θα θεωρούσε επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ απλώς να βγει δεύτερο κόμμα. Το 29,2% απαντά ότι επιτυχία θα ήταν να πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 20% ανεξαρτήτως θέσης και μόλις το 5,6% απαντά «να βγει πρώτο κόμμα». Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι αποτυχία να έρθει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, δήλωση που είχε προκαλέσει και εσωκομματικές αντιδράσεις.

Τέλος, ένα ποσοστό του 33% περίπου απαντά ότι είναι πολύ/αρκετά πιθανό να ψηφίσει ένα νεό κόμμα στα δεξιά και κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος, έναντι 36% που απαντά το ίδιο για την προοπτική νέο φορέα στα αριστερά και κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος.
