Πειραγμένες αντλίες – Νοθευμένα καύσιμα: Πώς γίνεται η κομπίνα – Σφράγισμα των πρατηρίων

Σε διετή σφράγιση πέντε πρατηρίων καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη προχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, καθώς διαπίστωσαν παρεμβάσεις στους μηχανισμούς των αντλιών και στο σύστημα εισροών-εκροών.

Το ΕΡΤNews αποκαλύπτει πώς έστησαν τη φάμπρικα με τα παράνομα λογισμικά και έβαζαν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πλήρωνε ο οδηγός.

Το σαφάρι των ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεσκεπάζει ολοένα και περισσότερα πρατήρια με πειραγμένες μηχανισμούς.

«Οι πονηροί πρατηριούχοι, οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μέσα από αυτό, προμήθευαν με μικρότερες ποσότητες τους καταναλωτές από αυτά που πλήρωναν», λέει ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

Το ποσοστό της κλοπής από τον επιτήδειο προσδιορίζεται με ειδικό λογισμικό και συνήθως κυμαίνεται από 10% έως 20%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ στο ρεζερβουάρ μπαίνουν 40 λίτρα, ο οδηγός χρεώνεται για 44 έως και 48. Το λογισμικό φροντίζει ταυτόχρονα να εξαφανίζει τα ίχνη στα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ.

Μόνο τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν δέκα πρατήρια για παρεμβάσεις στο λογισμικό των αντλιών και των συστημάτων εισροών εκροών.

Ήδη έχουν εντοπιστεί πολυάριθμα πρατήρια σε όλη τη χώρα με ύποπτο λογισμικό, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Λάρισα, Κατερίνη και Ημαθία.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι πρατηριούχοι, οι οποίοι ήταν παραβατικοί, αλλά να δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία τους» επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Εκτός από την κλοπή ποσοτήτων, συνεχίζεται και η νοθεία στα καύσιμα.

«Οι προσμίξεις αυτές γίνονται με χημικά προϊόντα και το πρώτο το οποίο αλλοιώνει το χημικό προϊόν, είναι η αντλία της βενζίνης» λέει ο πρώην πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

«Σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ζημία είτε άμεσα είτε βραχυπρόθεσμα. Άμεσα είναι να μείνεις εξαιτίας ενός πολύ νοθευμένου καυσίμου συνήθως με ποσότητες νερού ή άλλων υλικών και βραχυπρόθεσμα είναι να πάθει σοβαρή ζημιά ο κινητήρας και να ζημιωθεί ο ιδιοκτήτης από εκατοντάδες, έως και χιλιάδες ευρώ» είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας Νίκος Τσαλδάρης.

Οι ειδικοί συνιστούν στους οδηγούς να προμηθεύονται από εμπόρους που εμπιστεύονται και να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της αγοράς.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή