Δύο δικηγόροι και ένας εμπειρογνώμονας: Οι πρώτες δηλώσεις μετά πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη

Αλυσίδα λαθών και χρόνιες παθογένειες οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Μετά το τέλος της παρουσίασης του πορίσματος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Παπαδημητρίου, παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς γιατί μετά από αγωνιώδη προσπάθεια, έστω μετά από έναν χρόνο μετά από την επίσημη έναρξη διερεύνησης, να βγάλουμε αυτό το πόρισμα το οποίο συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή κυρίως ξένων εμπειρογνωμόνων. Θα έλεγα ότι είναι μια αξονική μαγνητική και τομογραφία μαζί του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος, της κατάστασής του το ‘23 αλλά και των πραγμάτων που ακόμα χρειάζεται να ενισχυθούν και να βελτιωθούν για να μιλάμε για έναν ασφαλή ελληνικό σιδηρόδρομο. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε όλες τις ερωτήσεις. Ξέρουμε ότι ελληνική κοινή γνώμη κυρίως ασχολείται με το θέμα της φωτιάς γιατί κάποια από αυτά τα παιδιά κάηκαν από αυτή. Προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις και σε αυτό. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε όλοι είναι ότι εμείς δεν είμαστε πολυτεχνική σχολή, ούτε χημικοί μηχανικοί, αποταθήκαμε σε ιδρύματα, αλλά ο κύριος σκοπός της διερεύνησης του ατυχήματος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο».

Σχετικά με το συμπέρασμα για τη φωτιά, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Κατά πάσα πιθανότητα, όπως σας το λέω, υπάρχει κάποιο άγνωστο υλικό το οποίο δεν μπορεί να εντοπιστεί στις αμαξοστοιχίες και σε αυτά που μετέφεραν. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, όπως λέμε επιστημονικά, δεδομένης της απώλειας στοιχείων από τον τόπο του ατυχήματος, δεν μπορεί κανείς με επιστημονική βεβαιότητα 100% να πει το τι έφταιξε στη φωτιά. Αυτό τουλάχιστον λέει η Επιτροπή».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, να διευκρινίσει το «άγνωστο υλικό», τι μπορεί να είναι, αν υπάρχει κάποια εκτίμηση και σε τι ποσότητα, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε: «Υπάρχει εκτίμηση ότι υπάρχει κάποιο εύφλεκτο υλικό, πτητικό, τουλάχιστον 2,5 τόνων».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει εκτίμηση πού μπορεί να βρισκόταν, ανέφερε: «Δεν ήθελαν από την επιτροπή να μπουν σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό που εμείς σαν συμβούλιο, εχθές, που υιοθετήσαμε το πόρισμα χωρίς να αλλάξουμε, όπως είπα ούτε κόμμα, και ζητήσαμε να κάνουμε και θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα με κάποιο ίδρυμα, πανεπιστημιακό ή άλλο, που να έχει τέτοιο κύρος που κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει. Ελπίζουμε εκεί που θα αποταθούμε αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε βρει να επιβεβαιωθούν με τρόπο που να μην υπάρχει αμφισβήτηση. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα για εμάς είναι μια έρευνα που δεν σταματάει. Ότι καινούργιο στοιχείο υπάρχει, εμείς καλούμε όλους τους φορείς, συγγενείς, ΟΣΕ, Hellenic Train και όποιος άλλος έχει κάποιο στοιχείο μπορεί να μας το προσκομίσει. Δεν θα κρύψουμε τίποτα και αν βρούμε κάτι καινούργιο θα εκδοθεί συμπληρωματικό πόρισμα».

Αντώνης Ψαρόπουλος: Ήταν σαφής η απάντηση που λάβαμε για τη φωτιά

Ο πατέρας της Μάρθης, που χάθηκε στο δυστύχημα και δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του πορίσματος, τονίζοντας ότι θα αισθανθεί ικανοποίηση όταν ακούσει τις δικαστικές αποφάσεις.

«Κατά την άποψή μου έχει γίνει μια περιληπτική αναφορά στο πόρισμα, των κακώς κείμενων του ελληνικού σιδηροδρόμου, το τι θα πρέπει να αλλάξει. Έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη 17 συστάσεις ασφαλείας που απευθύνονται σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς που εφόσον εφαρμοστούν θα καταστεί ένας ασφαλής ελληνικός σιδηρόδρομος. Αυτό το συμπέρασμα έχω βγάλει σήμερα από το πόρισμα της Επιτροπής».

Ερωτηθείς εάν έλαβε απαντήσεις για τη φωτιά, απάντησε: «Ήταν σαφής η απάντηση που λάβαμε, όπου χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι δεν αποτέλεσε αιτία κάποιο στοιχείο το οποίο αποτελούσε μέρος των συστημάτων των μηχανών, συμπεριλαμβανομένων και του ελαίου σιλικόνης των μετασχηματιστών. Αυτό το απέκλεισαν.

»Επίσης αναφέρθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι παρεμβάσεις, το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα, στο τόπο του δυστυχήματος. Θα έπρεπε αυτό ο τόπος να μείνει ανέγγιχτος και χαρακτηριστικά δηλώθηκε να μην ιεροποιηθεί εσπευσμένα, η τοποθέτηση μιας εκκλησίας γιατί αυτό ήταν μια δικαιολογία που ακούστηκε αρχικά.

Χρειάζεται σαφώς ενδελεχή μελέτη αυτό το πόρισμα διότι απαρτίζεται από 170 σελίδες. Πρέπει να αναγνωστεί ξανά και ξανά γιατί προφανώς είναι αρκετά λεπτομερές. Αυτό που τόνισαν, επίσης, οι συγκεκριμένοι πραγματογνώμονες είναι ότι δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια και ελπίζουν ότι το δικό τους πόρισμα θα βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης».

Αν αισθάνεται ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε, ο κ. Ψαρόπουλος είπε: «Θα νιώσω ικανοποίηση όταν ακούσω τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτή θα είναι η δική μου ικανοποίηση. Σήμερα ενίσχυσα την τεχνογνωσία μου, τη γνώμη μου καλύτερα για το τι έχει συντελέσει στην επέλευση αυτού του τραγικού δυστυχήματος-εγκλήματος. Η τελική δικαίωση θα έρθει από άλλου».

Μαρακάκης: Υπήρξαν τεράστια κενά στην έρευνα που εμπόδισαν τις αρχές να φτάσουν στην αλήθεια σε σωστά στοιχεία

Ο δικηγόρος θυμάτων οικογενειών της τραγωδίας των Τεμπών, Γιάννης Μαρακάκης, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις αντιδράσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Πρώτα απ΄ όλα δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις διαπιστώσεις των επιστημόνων. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πολύ συγκεκριμένο πεδίο πάνω στο οποίο έπρεπε να δουλέψουν. Αφορούσε τις διαπιστώσεις για τα κενά σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας και τις συστάσεις τους για να μην ξαναυπάρξει τέτοιο περιστατικό, για να διορθωθούν οι παθογένειες στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ερευνήθηκαν και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και αναλύθηκαν μεταξύ των οποίων ήταν οι αλλοιώσεις στον χώρο του δυστυχήματος, μετά από αυτό που προφανώς παρεμπόδισαν, παρακόλλησαν το έργο της δικαιοσύνης και το δικό μας. Και βεβαίως η περίφημη πυρόσφαιρα της οποίας αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας η αιτία, η εξέλιξή της και η σύνδεσή της με τους θανάτους κάποιων εκ των επιβατών τους οποίους προσγείωσαν στο νούμερο 5-7, δηλαδή 5-7 από τους επιβάτες φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους, όχι από τη σύγκρουση, αλλά εξαιτίας της φωτιάς».

«Επειδή οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν εδώ για εμάς επειδή είναι εντελώς ασύνδετοι με την ανάκριση αλλά και με ότι έχει να κάνει με την φασαρία και την αγωνία του κόσμου για το εάν υπήρχε συγκάλυψη, αν υπήρξε μπάζωμα, εάν υπήρχαν παράγοντες ή ξένο χέρι, εξωγενείς παράγοντες που έχουν παρεμποδίσει όλους εμάς να φτάσουμε στην αλήθεια, θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό αιφνιδιάστηκαν και από τις ερωτήσεις που κάναμε και ίσως από το ύφος και τον τόνο μας. Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήρθαν εδώ ως δικαστές να προκαταλάβουν τη δικαιοσύνη και είναι ως γνωστό πως ότι πόρισμα δοθεί στην ανάκριση αυτό εκτιμάται ελεύθερα από τις δικαστικές αρχές, θεωρώ σε ό,τι αφορά τις οικογένειες ότι είναι ένα πρώτο βήμα που αφενός αναγνωρίζει τα τεράστια κενά και τις παθογένειες, αυτό το πολυπαραγωντικό πρόβλημα που οδήγησε στην τραγωδία και αφετέρου ότι αργότερα μετά την τραγωδία, δυστυχώς, υπήρξαν τεράστια κενά στην έρευνα που εμπόδισαν τις αρχές να φτάσουν στην αλήθεια σε σωστά στοιχεία.

Παρόλο αυτά φαίνεται ότι το σύνολο των οικογενειών που πιστεύουν ότι υπήρξε είτε πολύ βαριά αμέλεια, να πω, είτε μεθόδευση σε ότι αφορά την αλλοίωση στοιχείων ότι μάλλον είχε δίκιο. Και ότι εάν δεν είχαν συμβεί αυτές οι παρεμβάσεις με παραλείψεις ή με ενέργειες, σήμερα θα ήμασταν πολύ πιο κοντά στην αλήθεια στο τι οδήγησε σε αυτή την τραγωδία.

Λακαφώσης: Πλήρης η εικόνα που προκύπτει από το πόρισμα -Χρήσιμο για τη συνέχεια της διερεύνησης

Από την πλευρά του, ο Κώστας Λακαφώσης, ένας από τους τεχνικούς πραγματογνώμονες που έχουν διορίσει οικογένειες θυμάτων των Τεμπών, είπε: «Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να διαβαστεί το πόρισμα. Δεν μπορεί κανείς να φτιάξει μια περίληψη. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να διαβάσει το πόρισμα το οποίο περιέχει πάρα πολλά και πολύ σημαντικά στοιχεία. Έχω πλήρη εικόνα του πορίσματος».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ισχυρισμό ότι είναι απίθανο να προκλήθηκε η πυρόσφαιρα από τα έλαια σιλικόνης και την αναφορά σε ένα άγνωστο καύσιμο, απάντησε: «Αυτά όλα περιγράφονται με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε σε μία φράση. Πρέπει κάποιος να διαβάσει για να καταλάβει ότι εδώ το ζήτημα της διερεύνησης δεν είναι η γνώμη κάποιου ειδικού που θα την μετρήσουμε σε αντίθεση με τη γνώμη κάποιου άλλου. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και πολύ αντικειμενικά δεδομένα τα οποία αναλύονται καρέ-καρέ. Θα αποφύγω να κάνω περίληψη γιατί η περίληψη και οι ατάκες μπορεί να δώσουν μια λάθος εικόνα. Νομίζω ότι η εικόνα που προκύπτει από αυτό το πόρισμα είναι πολύ πλήρης, πολύ συγκεκριμένη και θεωρώ ότι έχει γίνει σωστή δουλειά και είναι χρήσιμο όλο αυτό για τη συνέχεια της διερεύνησης».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή