Είναι πολύ σηµαντικό σε µια δύσκολη και γεµάτη αβεβαιότητες εποχή, όπως η τωρινή, να υπάρχει έστω και στοιχειώδης εµπιστοσύνη των πολιτών στους Θεσµούς και πρωτίστως στη Δικαιοσύνη, η οποία διαχρονικά θεωρείται το αποκούµπι του κάθε πολίτη.
Ωστόσο, αρκετές έρευνες της κοινής γνώµης, καταγράφουν εδώ και πολύ καιρό µια συνεχή και κλιµακούµενη αποστασιοποίηση των πολιτών από την Δικαιοσύνη. Και αν η έλλειψη εµπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστηµα και τους πολιτικούς σχηµατισµούς δεν είναι είναι κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι το πρόσφατο και το καινούργιο, µε βάση τις έρευνες της κοινής γνώµης.
Αυτό που είναι το πρωτοφανές και το εντελώς καινούργιο, όπως καταγράφεται σε µια σειρά δηµοσκοπήσεων το τελευταίο διάστηµα είναι η πάνδηµη έλλειψη εµπιστοσύνης στην Δικαιοσύνη. Και αυτό που ακόµα είναι εξαιρετικά προβληµατικό είναι ότι καταγράφεται πάντα από τις έρευνες ένα είδος διπλής αµφισβήτησης: του πολιτικού συστήµατος και του πολιτικού προσωπικού, αλλά και της Δικαιοσύνης.
Η πρόσφατη δηµοσκόπηση της MRB, ίσως αποτυπώνει ανάγλυφα την διπλή αµφισβήτηση: την βαθιά παρακµή της κυβέρνησης και την κατάρρευση της εµπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη.
Στις µεγάλες τραγωδίες, όπως τα Τέµπη, στα πρωτοφανή και µείζονα πολιτικά γεγονότα, όπως οι παράνοµες επισυνδέσεις, οι πολίτες -ειδικά στη µεγάλη τραγωδία- θέλουν να µάθουν την αλήθεια ή ένα σηµαντικό µέρος της αλήθειας, Και µαζί µε τον θρήνο για τις ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες επιζητούν κατανοµή ευθυνών και απόδοση δικαιοσύνης.
Τις ώρες που η τραγωδία των Τεµπών είναι στην πρώτη γραµµή της επικαιρότητας και δείχνει να µην έχει ξεχαστεί και από τους συγγενείς των θυµάτων και από τον Ελληνικό λαό, προβληµατίζοντας την κοινή γνώµη µε τα όσα συµβαίνουν και όσα συνεχώς έρχονται στο φως της δηµοσιότητας, ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι καθοριστικός. Είναι το αποκούµπι του κάθε πολίτη. Είναι το αποκούµπι αυτών που θρηνούν απώλειες. Όταν αυτό αµφισβητείται τόσο έντονα και τόσο δραµατικά, τότε όλοι πρέπει να ξαναδούν τα πράγµατα. Να ξαναπιάσουν το νήµα για την Δικαιοσύνη και να αναζητήσουν το γιατί χάνεται η εµπιστοσύνη του κόσµου. Αν αφεθεί να παρακµάσει περαιτέρω στη συνείδηση του κόσµου η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη τότε υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.
Σύµφωνα µε την δηµοσκόπηση της MRB, το 77,5% των πολιτών απάντησε αρνητικά στο ερώτηµα εάν η Δικαιοσύνη κάνει ό,τι µπορεί για να πέσει φως στην υπόθεση των Τεµπών. Για την κυβέρνηση τα ποσοστά ήταν τραγικά, καθώς στην ίδια ερώτηση, το ποσοστό που απάντησε αρνητικά ανέρχεται στο 81,1% που δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι µπορεί για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.
Και για το πολιτικό σύστηµα και τους πολιτικούς τα πράγµατα είναι λίγο διαφορετικά καθώς αν εµφανιστεί κάποιος φερέγγυος πολιτικός σχηµατισµός µε ρεαλιστικές προτάσεις που θα δίνει έστω και µικρές ελπίδες, εκεί πιθανά για ένα έστω µικρό διάστηµα να υπάρχει µια ανάσα για τον πολιτικό κόσµο.
Αυτό όµως που πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και το συντοµότερο είναι η εµπιστοσύνη προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Είναι οι ίδιοι οι ανεξάρτητοι και αδέκαστοι λειτουργοί της που µπορούν µε την στάση και τις σύννοµες ενέργειες τους να αρχίσουν να αποκαθιστούν το κύρος, την αξιοπιστία της και κυρίως να αποκαταστήσουν την εµπιστοσύνη των πολιτών, της κοινωνίας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Γι΄ αυτό όµως κανείς άλλος δεν µπορεί να αλλάξει το κλίµα παρά µόνο η ίδια η Δικαιοσύνη, οι ίδιοι οι λειτουργοί της, οι επιλογές και οι αποφάσεις τους. Η τραγωδία των Τεµπών και κάποιες άλλες σηµαντικές υποθέσεις συνιστούν µια καλή ευκαιρία για να επιτελέσει στο ακέραιο η ανεξάρτητη και αδέκαστη Δικαιοσύνη το καθήκον της. Και για να λέµε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, η γρήγορη απόδοση Δικαιοσύνης, δεν σηµαίνει και αυτόµατα δίκαιη και αδέκαστη απονοµή Δικαιοσύνης… Οι προκλήσεις είναι µπροστά και οι πολίτες χρειάζεται να εµπιστευτούν ξανά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.