Ρωσία – Πύραυλοι Oreshnik: Δέκα φορές ταχύτεροι από τον ήχο και αόρατοι για την ουκρανική αεράμυνα

Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε εχθές (21/11) ότι η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία με έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, ως απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από το Κίεβο κατά της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται προς μία παγκόσμια σύγκρουση, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήξει βαθύτερα τη Ρωσία με τους πυραύλους τους και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αντεπιτεθεί.
Δέκα φορές ταχύτεροι από τον ήχο και αόρατοι για την ουκρανική αεράμυνα
Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες αυτού του υπερόπλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι δέκα φορές ταχύτεροι από τον ήχο και έτσι, δεν μπορούν να αναχαιτισθούν από την ουκρανική αεράμυνα. Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η εμβέλεια ήταν 5.000 χιλιόμετρα (3.100 μίλια).
Φαίνεται να έχει πολλαπλά οχήματα επανεισόδου ανεξάρτητα με δυνατότητα στόχευσης, αλλά και χωριστές κεφαλές, ικανές να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.
Ο Ανατόλι Μάτβιτσουκ, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να μεταφέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία, βασίσθηκε στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS–26 Rubezh (ICBM).
ΝΑΤΟ – Ουκρανία συνεδριάζουν εκτάκτως την Τρίτη (26/11) στις Βρυξέλλες
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα έχουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σχετικά με την εκτόξευση του Oreshnik από τη Ρωσία, όπως γνωστοποίησαν σήμερα (22/11) διπλωμάτες.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης