• Ενότητα και ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ζητάει η κοινωνία
• Ραγδαίες εξελίξεις και έντονο παρασκήνιο σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Eντείνεται η κινητικότητα και πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα για την ενότητα και την ανασύνθεση της Μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης που θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση και το πολιτικά «αντίπαλο δέος» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Απλοί πολίτες, επιφανείς προσωπικότητες, στελέχη του δημοκρατικού χώρου, παράγοντες από παραγωγικούς κλάδους και επιστημονικούς συλλόγους κινούνται δραστήρια, μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκειμένου να δηλώσουν «παρών» στην προσπάθεια ανασύνταξης της Προοδευτικής Παράταξης. Τις ίδιες ώρες τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συζητήσεις, τις διεργασίες αλλά και το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δύο κεντρικά κόμματα του προοδευτικού χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, όπου και εκεί στην ημερήσια διάταξη, έστω και μέσα από εντάσεις, βρίσκεται το θέμα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Τα δύο αυτά κόμματα καταρχήν θα είναι οι πολιτικοί πυλώνες της μεγάλης προσπάθειας της πλήρους ανασύνταξης του χώρου.
Οι «εκτός των τειχών» πολίτες και προσωπικότητες σε όλη την Ελλάδα δημιουργούν με μια σειρά από πρωτοβουλίες το κατάλληλο υπόστρωμα ώστε να «πατήσει γερά» η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η λεγόμενη «κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει και πολιτική έκφραση».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη ολοκληρώνονται μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ξεδιπλωθούν και θα δημοσιοποιηθούν σταδιακά το αμέσως επόμενο διάστημα και θεωρούνται ως «καταλύτης» για την ενότητα και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και της Προοδευτικής Παράταξης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη ετοιμάζονται κείμενα με υπογραφές για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Οι πρωτοβουλίες αυτές καταρχήν είναι οι εξής:
- – Σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκλήρωσαν ένα κύκλο συζητήσεων και κατέληξαν σε ένα κείμενο που θα υπογράφεται από δεκάδες πολιτικά στελέχη που τάσσονται υπέρ της ενότητας και της ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης. Βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοβουλίας φαίνεται να είναι γνωστοί και άλλοτε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν παράγοντες που μετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία συνεχώς προστίθενται και νέες υπογραφές.
- – Στον χορό για την ανασύνθεση και την ενότητα της προοδευτικής παράταξης έχουν ήδη μπει κορυφαίες προσωπικότητες με ισχυρή επιρροή σε επαγγελματικούς φορείς, επιμελητήρια αλλά και σε επιστημονικούς συλλόγους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ήδη έτοιμα κείμενα υποστήριξης και συνδρομής στην ανασύνθεση και ενότητα της Κεντροαριστεράς και υπογράφονται μάλιστα από προσωπικότητες «πρώτης γραμμής» από επιστημονικούς συλλόγους, επαγγελματικούς φορείς κ.ά.
- – Μεγάλη κινητοποίηση για την στήριξη του εγχειρήματος της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, υπάρχει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς εκλεγμένοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και προετοιμάζουν υποστηρικτικό κείμενο παρέμβασης στις όλες προσπάθειες που θα συνοδεύεται από πολλές και ηχηρές υπογραφές.
- – Στο χώρο των συνδικάτων επίσης υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και έχουν προχωρήσει οι διεργασίες για την συλλογή υπογραφών σε αντίστοιχο κείμενο.
- – Σημαντική είναι η πρωτοβουλία που τρέχει στην Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλη εκλογική επιρροή της λεγόμενης ακροδεξιάς. Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις στελεχών του δημοκρατικού χώρου και συμφώνησαν να υπάρξει ένα κείμενο παρέμβασης για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης που θα δίνει έμφαση στις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας και θα συνοδεύεται από δεκάδες υπογραφές. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και δύο ακόμα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά τα τελευταία χρόνια κινητοποιήθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
- – Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αφορά ένα συνθετικό κείμενο διακήρυξης για την αναγκαιότητα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραμάτισε πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και κάτω από αυτό το κείμενο που είναι προϊόν συλλογικής δουλείας, συντάσσονται με υπογραφές κορυφαίοι Πανεπιστημιακοί, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γνωστά πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους της Αριστεράς.
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να είναι σχεδόν έτοιμος ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» για την βήμα-βήμα προγραμματική σύγκλιση και τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων και φορέων της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς. Παράλληλα γίνεται επεξεργασία και συζητήσεις για την σύνταξη ενός συνθετικού κειμένου μιας «Διακήρυξης» που θα δίνει το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα του όλου εγχειρήματος και ταυτόχρονα θα έχει σαφείς αναφορές στα λεγόμενα εθνικά θέματα, τα μεγάλα κοινωνικά θέματα όπως το δημογραφικό, αλλά και σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα. Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να τρέξουν τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε με το τέλος του καλοκαιριού και των θερινών διακοπών και στην πορεία προς την ΔΕΘ (με τις παρουσίες και τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και των Πολιτικών Αρχηγών) να υπάρχει έτοιμο και στέρεο υπέδαφος. Υπάρχουν ωστόσο και σκέψεις να υπάρξει μια μικρή αναμονή ώστε να προχωρήσουν και οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο πολλοί θέτουν στο διάλογο το θέμα «και αν ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές ώστε να προλάβει να μην είναι έτοιμη η Κεντροαριστερά τι θα γίνει;»
Πάντως οι διεργασίες τρέχουν και πολλοί πλέον μιλούν ότι μαζί με τους πυλώνες του εγχειρήματος (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο για την Μεγάλη Προοδευτική Παράταξη, ώστε ο κόσμος να έλθει γρήγορα κοντά στο εγχείρημα αυτό και να προετοιμαστεί η επαναφορά σε τροχιά εξουσίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Φαίνεται πως οι διαδικασίες εντείνονται ακόμα περισσότερο μετά την Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα και την καταλυτική παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ του για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, αλλά και την εξίσου καταλυτική παρέμβαση στο ίδιο συνέδριο του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διάσκεψης κάλεσε σε πράξεις πρόσθεσης και πολλαπλασιασμού τις προοδευτικές δυνάμεις Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε, παράλληλα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μετεκλογικό σκηνικό, ότι πρέπει να μιλήσουν στον πληθυντικό και όχι στον ενικό.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τις κάλεσε «να αναλάβουν πρωτοβουλίες».
Όπως εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός «για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης» αλλά και για «να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».
Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τεράστια πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των πολιτών που πρόσκεινται στα κόμματα «πυλώνες» της Κεντροαριστεράς, είναι θετικού στην ενότητα και την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και άλλων προοδευτικών κόμματων. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis, όπου το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της συνεργασίας και της σύγκλισης των δύο βασικών πυλώνων της Κεντροαριστεράς, ενώ ανάλογα είναι και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO οποία καταγράφει για πρώτη φορά ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο μήνες πριν θεωρείτο αδιανόητο.
Σε ότι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως με τις τελευταίες πρωτοβουλίες του και κυρίως με την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου που ίδρυσε δίνει ένα προσεχτικό σήμα επιστροφής, ως «εγγυητής πρωταγωνιστής » και δη υπερκομματικός στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς. Στην δημοσκόπηση μάλιστα της GPO και στο ερώτημα «ποιο από τα παρακάτω πρόσωπα πιστεύετε ότι μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά» στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται πρώτος με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο καθώς συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 45,7%.
