Μάκης Κοψίδης: Η συμμαχία Kίνας – Ρωσίας απειλεί την πρωτοκαθεδρία ΗΠΑ

Του ΜΑΚΗ ΚΟΨΙΔΗ *

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του «υπαρκτού» οι ΗΠΑ απέκτησαν όχι απλά ένα πλεονέκτημα στην παγκόσμια σκακιέρα αλλά τον πλήρη έλεγχο των διεθνών εξελίξεων. Απέκτησαν την πρωτοκαθεδρία και επέβαλαν τα δικά τους καπιταλιστικά πρότυπα σε οικονομία, πολιτική και κάθε πτυχή της κονωνικοπολιτικής ζωής στα περισσότερα κράτη του κόσμου. Μαζί τους βέβαια όλη η «Δύση» και βεβαίως η ΕΕ ως φτωχός συγγενής της Ουάσιγκτον. Παρακολούθημα λόγω των επιλογών των ΗΠΑ. Μέχρι εκεί καλά τα πήγαινε ο ευρωατλαντισμός. Και φτάσαμε στο 2020 που η Ουάσιγκτον κλώτσησε την καρδάρα με το γάλα. Αντί να προσπαθήσει να εντάξει την Ρωσία σε ένα ενιαίο σύστημα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, ακολούθησε την στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας. Η παρέμβασή της στην Ουκρανία είναι ενδεικτική. Όχι μόνο για να αποκτήσει γεωστρατηγικό έλεγχο αλλά και να βάλει στο χέρι τις πλούσιες πηγές σε «σπάνιες γαίες» που έχει η Ουκρανία.
Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να στείλει την Μόσχα στην αγκαλιά του Πεκίνου και να συναφθεί μία πολιτική, στρατιωτική και οικονομική συμμαχία που αντικειμενικά αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί από το 1990. Η συμμαχία Κίνας και Ρωσίας ενισχύεται συνεχώς με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Συμμαχία που όχι μόνο έχει αφήσει πίσω της την έχθρα μεταξύ των δύο χωρών που είχε μάλιστα κοστίσει χιλιάδες θύματα από τις συνοριακές τους συγκρούσεις, αλλά δημιουργεί και οικονομικά δεδομένα όπως οι BRICS που απειλούν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών. Η συμμετοχή σε αυτήν την οικονομική συμμαχία χωρών όπως η Ν.Αφρική, η Βραζιλία, το Ιράν,κάποιες ισχυρές αραβικές χώρος και άλλες στην υποσαχάρια Αφρική ανατρέπει την παγκόσμια ισορροπία και βαίνει μεταξύ άλλων, προς την δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών για την απαγκίστρωση από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση η ισορροπία έχει διαταραχθεί. Πολύ περισσότερο που τόσο οι ΗΠΑ όπως και άλλες πρώην αποικιοκρατικες χώρες με προεξέχουσα την Γαλλία έχουν χάσει έδαφος ή έχουν διωχθεί από αφρικανικές χώρες πλούσιες σε πρώτες ύλες. Η αλλαγή αυτή στην Αφρική έρχεται με παράλληλη διείσδυση της Κίνας κυρίως αλλά και της Ρωσίας σε αφρικανικές χώρες με ποταμό επενδύσεων.
Στην ουσία έχουμε μία σκληρή σύγκρουσης Κίνας-Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Δύση που όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά απειλεί και με περιφερειακές συγκρούσεις. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ στην Γάζα είναι ενδεικτική: Ενδιαφέρονται για κλιμάκωση της κρίσης.
Ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει απεμπλοκή τόσο από την σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και από αυτήν στην Μέση Ανατολή είναι η Ευρώπη. Μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες σύρονται στην κυριολεξία από την Ουάσιγκτον. Μόνο αν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί σε βάρος της ευρωπαϊκής Δεξιάς και αναδειχθούν προοδευτικές κυβερνήσεις υπάρχει ελπίδα για μία αυτόνομη πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά Ευρώπη που θα αποτελέσει παράγοντα ειρήνης.

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής
του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή