Εφιαλτική η κατάσταση της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο επί δεκαετίες

Σε μειζον αίτιο του συνεχούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδος έχει εξελιχθεί η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να εισπράξει βεβαιωμένους φόρους πολλών δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια απογοητευτική διαπίστωση, την οποία έχουν κάνει όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, αλλά, δυστυχώς, η κακοδαιμονία αυτή συνεχώς επιδεινώνεται και συνεχώς εξελίσσεται σε «επιδημία». Έτσι, αυτή την επί δεκαετίες συνεχή συσσώρευση οφειλών από φόρους προς το Δημόσιο επιβεβαίωσε και ο σημερινός αρμόδιος υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος  σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως «εφιαλτική την κατάσταση της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών», προσθέτοντας, όπως όλοι οι υπουργοί, το γνωστό «πρέπει». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «για να σταματήσει αυτό πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε φορολογικά εισπρακτικά μέτρα, διότι θα αυξηθούν περισσότερο οι οφειλές»!

Και θυμήθηκα ότι την ίδια διαπίστωση είχε κάνει πριν από είκοσι χρόνια και ο συνδικαλιστής (εφοριακός) τότε και συνάδελφος στην εφορία του κ. Αλεξιάδη, ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος στη συνέχεια έγινε επί πολλές θητείες βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όπως τώρα και ο κ. Αλεξιάδης του ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου του 1996, ο κ. Μακρυπίδης, τότε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες) ανακοίνωσε ότι τα χρήματα που δεν εισπράττει το Δημόσιο από τους χρεοφειλέτες ανέρχονται στο ποσό των 2,5 τρισ. δραχμών ετησίως (δηλαδή πάνω από 7 δισ. ευρώ!!!), από το οποίο 1 τρισ. δραχμές ετησίως αφορά στη φοροκλοπή, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και το άλλο 1,5 τρισ. δραχμές ετησίως  οφειλόμενους φόρους! Τότε, μάλιστα, ο κ. Μακρυπίδης τόνισε ότι «με τα χρήματα αυτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού».

Σημειώνεται ότι όταν έκανε τη δήλωση αυτή ο κ. Μακρυπίδης, όλοι οι έως τότε αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών υπέγραφαν, με συχνότητα δύο περίπου φορές το χρόνο μετά το 1983, αποφάσεις για «περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», από τις οποίες το Δημόσιο έχανε και χάνει τεράστια ποσά και οι οποίες δικαίωναν τις προσδοκίες των φοροφυγάδων και παρότρυναν να γίνουν κι άλλοι, συνεπείς έως τότε, φορολογούμενοι…

Από το αρχείο μου προκύπτει ότι από το 1983 έως το 1996, όταν έκανε τη δήλωση αυτή ο κ. Μακρυπίδης, εκδόθηκαν πάνω από είκοσι αποφάσεις για «περαίωση» και έως σήμερα, που έκανε τη σχετική δήλωση ο κ. Αλεξιάδης, συνολικά πάνω από … 40 ίδιες αποφάσεις…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή