Το NHS συνιστά στους Βρετανούς ενήλικες να καταναλώνουν περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι καταναλώνουν περίπου 20 γραμμάρια κατά μέσο όρο.
Οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα που τρώνε τσιμπολογώντας ξηρούς καρπούς, επιλέγοντας πρωινά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αυξάνοντας τα λαχανικά που τρώνε καθημερινά, αναφέρει η υπηρεσία υγείας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του εντέρου.
Η τελευταία ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition του Elsevier, εξέτασε 64 μελέτες, με περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια συμμετέχοντες.
Οι μελέτες περιλάμβαναν στοιχεία σχετικά με το πόσες φυτικές ίνες έτρωγαν, καθώς και τους κινδύνους θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.
Εξετάστηκε επίσης τι είδους φυτικές ίνες κατανάλωναν οι άνθρωποι.
Συνολικά, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 26% και από καρκίνο κατά 22%.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες – που βρίσκονται στα φασόλια, στα προϊόντα ολικής αλέσεως ή πίτουρου και στους ξηρούς καρπούς – μείωσαν τους κινδύνους περισσότερο από τις διαλυτές φυτικές ίνες – που βρίσκονται στα φασόλια, στα μπιζέλια, στη βρώμη, στο κριθάρι, στα μήλα και στα εσπεριδοειδή.
H Δρ Ejtahed είπε: «Οι ξηροί καρποί προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις κυρίως μέσω της βελτίωσης του προφίλ των λιπιδίων και των απολιποπρωτεϊνών».
«Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να προστατεύει από αυτήν μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την ενδοθηλιακή λειτουργία».
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται ειδικά στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.