Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες το Α’ τετράμηνο του 2023

Σοκάρουν οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία στην χώρας μας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η αστυνομία διαχειρίστηκε το 2023 πάνω από 3.100 περιστατικά με θύματα γυναίκες.

Αυτό είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ για τις χιλιάδες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και έχουν βρει τη δύναμη να το καταγγείλουν. Η ίδια είπε ότι «φυσικά μια καταγγελία μπορεί να γίνει σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα», ενώ αναφερόμενη στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σημείωσε ότι το  70% του προσωπικού αποτελείται από γυναίκες καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες.

«Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 η ελληνική αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημογλίδου.

«Ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε ακόμα αναφορικά με το panic button (κουμπί πανικού).

Ερωτώμενη για την πρόσθετη βοήθεια και υποστήριξη που χρειάζονται τα άτομα που έχουν πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας η κ. Δημογλίδου είπε «υπάρχουν κάποιες δομές που δεν ανήκουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Αστυνομία στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν και για ψυχολογική αλλά και για νομική υποστήριξη στον δύσκολο αγώνα που ξεκινά μετά την καταγγελία».

Και συμπλήρωσε ακόμα ότι «όπως επίσης μας βοηθά πολύ και το νομικό πλαίσιο καθώς πλέον τα ζητήματα αυτά είναι αυτεπάγγελτα, δηλαδή με το που έρχεται μια καταγγελία στην αστυνομία – είτε επιθυμεί, είτε δεν επιθυμεί το θύμα να καταγγείλει τον κακοποιητή της (λόγω φόβου) – ενεργοποιείται άμεσα η διαδικασία του να συλληφθεί αυτός ο άνθρωπος και να οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή».

Από πλευράς του ο Γιώργος Νικολαϊδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είπε ότι  «στην Ελλάδα, μόνο 1 στα 40 περιστατικά σωματικής κακοποίησης καταγγέλλεται σε κάποια υπηρεσία και 1 στα 100 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού».

Τόνισε ακόμα πως «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι όντως κάθε περιστατικό βρίσκει το δρόμο προς την προστασία και τη δίωξη των δραστών».

Να σημειωθεί ότι παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στις γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή