Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών για τις μετακινήσεις – «Είναι εμπαιγμός και κοροϊδία»

Διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν την Παρασκευή (12/5) μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) αντιδρώντας στο μπαράζ μετακινήσεων γιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

Ειδικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν τις μετακινήσεις συναδέλφων τους από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο σε εκείνο της Δράμας τονίζοντας ότι συνεχίζεται η «προσπάθεια μετατροπής των γιατρών σε περιοδεύοντα θίασο».

Οι γιατροί κάνουν λόγο για απαράδεκτη απόφαση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που ελήφθη κυρίως για την κάλυψη πολιτικών αναγκών, σε ένα νοσοκομείο μάλιστα που είναι γνωστό τουλάχιστον από διετίας ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υγειονομικού προσωπικού.

Ο Θανάσης Σιούλης, εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, μιλώντας στο Grtimes.gr τόνισε μεταξύ άλλων ότι την ίδια στιγμή που το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στέλνει παθολόγους στη Δράμα, προσλαμβάνει παθολόγους με μπλοκάκι για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται στο ίδιο. Ο κ. Σιούλης επισημαίνει πως τα κενά δεν καλύπτονται έτσι και πώς παρά τις υποσχέσεις, αυτά μεγαλώνουν διαρκώς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα να φτάνουν σήμερα όπως είπε, τις 12 με 15.000 άτομα.

Μία από τις παθολόγους που μετακινούνται στη Δράμα, η κ. Αναστασία Τρακατέλη ανέφερε στο ίδιο μέσο ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις δεν είναι λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά εμπαιγμός και κοροϊδία, καθώς δημιουργεί προβλήματα και στα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται γιατροί. «Καλούμαστε να πάμε σε έναν ξένο, σε έναν άγνωστο εργασιακό χώρο. Αυτό ουσιαστικά μπορεί να είναι και επιζήμιο, επικίνδυνο όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει και κανένας σεβασμός απέναντι στα προσωπικά προβλήματα και τις υποχρεώσεις των γιατρών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ είχε αναφέρει ότι «οι μετακινήσεις αυτές λαμβάνουν πια καθεστώς “μονιμότητας»”, καθιστώντας έωλο το επιχείρημα της κάλυψης έκτακτων αναγκών που επικαλούνται οι διοικήσεις, ενώ γίνονται όλο δυσμενέστερες και πιο επιβαρυντικές για τους μετακινούμενους συναδέλφους».

«Συγκεκριμένα αφορά μετακίνηση 4 παθολόγων από το ΑΧΕΠΑ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες έκαστος, δείχνοντας πως οι ιθύνοντες αδιαφορούν παντελώς για τις οικογενειακές, προσωπικές και λοιπές υποχρεώσεις των συναδέλφων. Επίσης, αφορά μετακίνηση εντατικολόγων  από την ΜΕΘ του Ιπποκράτειου, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν εφημερίες παθολόγων στην παθολογική κλινική της Δράμας, εντατικολόγοι που έχουν χρόνια να ασκήσουν παθολογία καλούνται να φρεσκάρουν τις παλιές τους γνώσεις “στου κασίδη το κεφάλι”, τους ασθενείς της παθολογικής κλινικής της Δράμας. Φυσικά, η εξαναγκαστική μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού από τη μεγαλύτερη ΜΕΘ και του μόνου μεταμοσχευτικού κέντρου της Β. Ελλάδος δημιουργεί, συν τοις άλλοις, πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος» υπογραμμίζει ΕΝΙΘ.

Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης λένε ότι «αυτές οι μετακινήσεις έρχονται να προστεθούν στις μετακινήσεις που έχει καταγγείλει η ΕΝΙΘ το προηγούμενο διάστημα, ακτινολόγων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που μετακινούνταν προς το νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγων προς νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγων προς το νοσοκομείο Φλώρινας και Πτολεμαΐδας.

Και αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, που αποδεικνύουν πως δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μια συνεχόμενη πρακτική των διοικήσεων ΥΠΕ και του Υπουργείου που καλύπτει πρόχειρα τα κενά των νοσοκομείων με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό».

Στην ανακοίνωση προστίθεται μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο, για την κάλυψη των τεράστιων κενών, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δημιουργούν τεράστια σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση στους συναδέλφους, αλλά πολύ περισσότερο υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των υπολοίπων νομών.

Οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων σαν “ώριμο φρούτο”».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή