Γράφει για την Κυριακάτικη Kontra News η ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Δημοσιογράφος, ΕΣΗΕΑ τ. Πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ
ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ βαδίζουμε όλοι. Λαός και Εξουσία. Απλοί ψηφοφόροι και πολιτικοί που ζητούν με επιμονή την ψήφο μας. Ενα σταυρό δίπλα στο όνομα τους στις 21 Μαΐου. Κι ίσως όχι μόνο. Το ζήτημα της απλής αναλογικής και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Λένε, πως η πρώτη Κυριακή θα βγάλει αυτόν που θα μας κυβερνήσει και η δεύτερη θα δείξει το πώς θα μας κυβερνήσει. Κι όλοι μιλούν για πολιτική και πολιτικές, για μέτρα και σταθμά, για πρωταγωνιστές και κομπάρσους, για πρόσωπα και προσωπεία. Ακούγονται πολλά, γράφονται περισσότερα και όλοι οι ενδιαφερόμενοι παλεύουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και την ψήφο μας για μια καρέκλα, έστω ένα… σκαμνάκι στο νέο γκουβέρνο.
ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ των εκλογών. Γιατί η Πολιτική δεν είναι Θρησκεία, δεν είναι Φιλοσοφία, ούτε Μαθηματικά. Είναι πρωτίστως ηθική δέσμευση αυτών, των όσων και των όποιων, ζητούν με την ψήφο μας να (μας) κυβερνήσουν, ότι αυτό θα το κάνουν με γνώμονα το Καλό και Συμφέρον για τη χώρα και τον λαό και ότι θα το κάνουν με τον σωστό, δίκαιο και ηθικό τρόπο.
Κι εδώ ερχόμαστε εμείς, αγαπητέ αναγνώστη. Οι απλοί ψηφοφόροι, από κάθε επαγγελματική, κοινωνική, οικονομική και κομματική τάξη. Εμείς που οφείλουμε να σκεφθούμε μερικά θεμελιώδη ζητήματα για τα οποία με φωνές και κραυγές, με σημαίες και με ταμπούρλα το πολιτικό προσωπικό της χώρας επιμένει να μην ασχολείται, στρέφοντας την προσοχή μας στις κατευθύνσεις που εκείνοι πιστεύουν ότι θα είναι θελκτικότερες για μας.
Είναι, όμως, έτσι;;; Θα επιτρέψουμε, για μια ακόμη φορά, να παρασυρθούμε από φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις, που ξεχνιούνται, σαν μεταθανάτιο μνημόσυνο, καμιά 40αριά μέρες μετά την ορκωμοσία κάθε νέας κυβέρνησης;;; Θα επιχειρήσουμε, μήπως, να εκτονώσουμε την οργή μας με τιμωρητική ψήφο επί δικαίων και αδίκων, όπως έκανε για παράδειγμα η πολύφερνη νύφη της κάλπης, η Μεσαία τάξη, στις εκλογές του 2019;;;
Πριν την Κρίση, η απληστία των πολιτικών από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην απατηλή ευρωστία και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Στη διάρκεια της Κρίσης η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφερε τα Μνημόνια και την κατάρρευση του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος. Σήμερα έχουμε να κάνουμε τρία πράγματα:
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ποιοι ευθύνονται για τα δεινά μας. Ποιοι μας πρόδωσαν και μας κατάκλεψαν. Ποιοι πλούτισαν σε βάρος του λαού.
ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ την 4χρονη αγωνιώδη, ακόμη και με λάθη, προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να στήσει την καταρρακωμένη Ελλάδα στα πόδια της, να τη βγάλει από τα Μνημόνια και ν’ αφήσει για πρώτη φορά γεμάτα κι όχι λεηλατημένα τα κρατικά ταμεία, με την 4ετία διακυβέρνησης του
Κυριάκου Μητσοτάκη και την αποτυχία του να κρατήσει το τιμόνι σε ορθή πορεία.
ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΊΣΟΥΜΕ γιατί η αποχή είναι σε βάρος της χώρας και της ζωής μας, καθώς αφήνουμε σε άλλους, το μεγαλύτερο δικαίωμα μας ως πολιτών. Να επιλέξουμε τους κυβερνώντες μας στηρίζοντας έτσι την πεμπτουσία της έννοιας Δημοκρατία.
ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν νοείται αν δεν ασκηθεί με σωφροσύνη και γνώμονα την Ηθική. Μπροστά στην κάλπη οφείλουμε να τοποθετηθούμε με κριτήριο την ηθική στάση των πολιτικών που ζητούν την ψήφο μας και την ηθική των πολιτικών που ευαγγελίζονται. Αυτή τη φορά να μην ξεχάσουμε τους ανήθικους. Να θυμηθούμε αυτούς που δεν έκλεψαν και να ψηφίσουμε τους ηθικούς. Δεν χρειάζεται καμιά τηλεοπτική εκπομπή ή προεκλογική συγκέντρωση για να ξέρουμε ποιοι μας πούλησαν κλέβοντας και ποιοι είναι στο πλευρό μας έτοιμοι να στηρίξουν τους αδύναμους .
Ξέρουμε τι φωνάζει η άδεια τσέπη, το απλήρωτο νοίκι, το κομμένο ρεύμα και το σφυρί του πλειστηριασμού. Φωνάζει ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ και ζητά ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!! Ξέρουμε ποιος παριστάνει τον Άριστο και είναι τενεκές ξεγάνωτος.
Σε 4 χρόνια έγιναν 50 υπουργικά συμβούλια και ψηφίστηκαν 402 νόμοι. Δεν χρειάζεται να είμαστε απόφοιτοι του Χάρβαρντ για να καταλάβουμε ποιος μας λέει ψέματα. Αρκεί να διαβάσουμε τα παρακάτω λόγια του πρωθυπουργού, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε πόσο ΑΝΗΘΙΚΟΣ είναι ο πολιτικός του λόγος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Το έργο μας αποτυπώνεται σε 402 νόμους που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής, από τη θωράκιση της Εθνικής ‘Άμυνας και την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, μέχρι τη μόνιμη ελάφρυνση από δεκάδες φόρους και την αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια. Έχουμε μηδενίσει πια τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε πια τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο καιρό διαρκεί η απειλή της διεθνούς ακρίβειας. Και, ασφαλώς, η οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας. Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη ότι θα φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε ρίξει την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία».
ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ!
ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ, ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ…
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ…
ΑΡΧΑΊΑ ΜΕΣΣΉΝΗ. Οι στοές του Σταδίου του Γυμνασίου και της Παλαί-
στρας «Τέτλαθι δη, καρδίη και κύντερον άλλο ποτ’ έτλης» (Όμηρος)
Κράτα, καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο. Στα νέα ελληνικά μεταφρασμένος, ο ομηρικός στίχος διασώθηκε μέσα στους αιώνες από ρέκτες της Παιδείας και του Πολιτισμού, με απέραντη αγάπη και αφοσίωση στην Αρχαιοελληνική Ιστορία και τις παραδόσεις, τα θάματα και τα οράματα αυτού του τόπου, που συχνά πυκνά, η κάθε λογής Εξουσία δείχνει να μη σέβεται!
Ανασύρω σήμερα την Ομηρική ποιητική ανάγνωση γιατί βρίσκω ότι ταιριάζει απόλυτα στην απελπισία ενός κορυφαίου Δάσκαλου της Αρχαιολογίας, του ομότιμου καθηγητή και ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρου Θέμελη που σε δημόσια ανάρτηση του δίνει την ομορφιά του Μύθου για την περιοχή στην οποία αφιέρωσε από το 1986, ολόκληρη τη ζωή και το επιστημονικό του έργο, αποκαλύπτοντας και παραδίδοντας μας μια ολόκλη-
ρη αρχαία πόλη. Μαζί, όμως ο εξαίρετος επιστήμονας, δάσκαλος και πάνω απ’ όλα Άνθρωπος
αποκαλύπτει την απελπισία του για την έλλειψη ενδιαφέροντος από την μεριά της Πολιτείας, του Δήμου και των Αρχών. Την ανευθυνότητα, την αφροντισιά στον αρχαιολογικό χώρο, την εγκατάλειψη –με λίγα λόγια– μιας περιοχής, που είναι θησαυρός για τον τόπο και κοιτίδα Πολιτισμού για όλο τον Κόσμο. Γράφει ο κος Θέμελης:
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, από το Μηδέν στο Είναι;;;;;
Ο χρησμός που παραδόθηκε στον Ορειβάσιο για λογαριασμό του Ιουλιανού το έτος 363 μ.Χ. θεωρήθηκε ως η αρχή του τέλους του αρχαίου κόσμου και των αθεών. Δεν ήταν μόνο ο Απόλλωνας που έσβησε σταδιακά στερημένος από τα πανίσχυρα σύμβολα της μαντικής του εξουσίας, τον τρίποδας τη δάφνη και την Πυθία, ήταν και οι άλλοι θεοί. Κανείς αγρότης δεν
πρόσφερε πια το ένα δέκατο της σοδειάς του στη Μεγάλη Θεά της γης, τη Δήμητρα και την Κόρη της Περσεφόνη που άρπαξε ο πανίσχυρος θεός Πλούτων του κάτω κόσμου, ούτε και θυσίαζε για χάρη της καλοθρεμμένα γουρουνάκια. Κανένας δεν επιχειρούσε πια να εξευμενίσει τον Δία του Υμηττού και της Ιθώμης για βροχή σε περίοδο ξηρασίας με προσευχές και λιτανείες.
Στου Ασκληπιού τα ιερά δεν σύχναζαν πια ασθενείς ούτε και αφιερώνουν ομοιώμα-
τα των άρρωστων μελών τους από πηλό, κερί ή μέταλλο όπως τα σύγχρονα τάματα, άνεργοι έμειναν και οι γιατροί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, ακόμα και οι αρχίατροι. Και η «μυριώνυμος» θεά Ίσιδα, που αγαπήθηκε τα μέγιστα απ’ τους ταλαίπωρους θνητούς, σταμάτησε από καιρό να κάνει την εμφάνισή της στον επάνω κόσμο. Ήταν και ο τραγοπόδαρος θεός, ο Μέγας Πάν που είχε πεθάνει νωρίτερα, όπως μαρτυρεί ο Πλούταρχος, ο Βοιωτός φιλόσοφος μύστης και ιερέας των Δελφών.
Δυο μόλις χρόνια μετά τον χρησμό που είχε λάβει ο Ορειβάσιος για τον αυτοκρά-
τορα Ιουλιανό, τον Ιούλιο του έτους 365 μ.Χ., ένας τρομερός σεισμός που μαρτυ-
ρείται φιλολογικά και έχει επιβεβαιωθεί από γεωλόγους, αλλά και από δεδομένα
συστηματικών ανασκαφών στο Καστέλι Κισάμου και στην αρχαία Ελεύθερνα της
Κρήτης, στην Κύπρο αλλά και στην αρχαία Μεσσήνη έδωσε τη χαριστική βολή σε πολλές πόλεις της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που είχε αρχίσει να καταρρέει λόγω υπέρογκων στρατιωτικών κυρίως δαπανών χωρίς θετικά αποτελέσματα τόσο στα βόρεια όσο και στα ανατολικά σύνορά της. Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες του καταστροφικού σεισμού του έτους 365 μ.Χ., έντασης 8,3 ρίχτερ, ανάλογος με τον πρόσφατο των 7,8 ρίχτερ της γειτονικής Τουρκίας, είναι η δραματική εικόνα ενός ανδρόγυνο με το παιδί τους σε ύστατο εναγκαλισμό, που αποκαλύφθηκε καταπλακωμένο στην αρχαία Ελεύθερνα.
Οι πρώτες εικόνες που αντίκρυσα στη διάρκεια των ανασκαφών μου στην αρχαία Μεσσήνη ήταν εικόνες εκτεταμένης καταστροφής και πλήρους διάλυσης των οικοδομημάτων. Δεν ήταν μόνο ο σεισμός υπεύθυνος για την εκτεταμένη καταστροφή και διάλυση της Μεσσήνης. Η κεντρική εξουσία στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη είχε εγκαταλείψει τις επαρχίες στην τύχη τους, η μεσσηνιακή αριστοκρατία της γης και του χρήματος είχε αναχωρήσει για ασφαλέστερες περιοχές και οι εναπομείναντες ολιγάριθμοι ενδεείς κάτοικοι άρχισαν να κατε-
δαφίζουν συστηματικά τα δημόσια οικοδομήματα αφαιρώντας τους μεταλλικούς συνδέσμους, τους γόμφους και τις μολυβδοχοήσεις για να κατασκευάσουν γεωργικά εργαλεία. Ζούσαν σε ταπεινές καλύβες κοντά στα μνημεία που κατεδάφιζαν συλλέγοντας τα πολύτιμα μέταλλα, όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε περιόδους κρίσης, αφήνοντας πίσω τους λιθοσωρούς.
Τότε ακριβώς άρχισε ο αγώνας μας, το ταξίδι μας, αν θέλετε, από το μηδέν στο είναι, ένα ταξίδι βιωματικό από τη διάλυση (των λιθοσωρών) στην ανασύνθεση της χαμένης στο χρόνο μορφής των μνημείων, την αποκατάσταση και την ανάδειξή τους με αναστήλωσή τους. Ο αγώνας συνεχίζεται με στόχο τώρα τη λειτουργία των αναστηλωμένων μνημείων στο σήμερα, την απόδοσή τους στο κοινωνικό σύνολο με χρήσεις συμβατές με αυτές που είχαν στην αρχαιότητα, όχι μόνο οι χώροι θέασης και ακρόασης, αλλά ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος με δρώμενα σύγχρονα, παραστάσεις θεατρικές και μουσικές, εκθέσεις έργων σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 2023: Τα ξερά χόρτα με τις βροχοπτώσεις θεριεύουν αναμένοντας κούρεμα. Οι τουαλέτες Μουσείου και χώρου αναμένουν επί εξάμηνο καθαρίστριας ορισμό. Πωλητέα βιβλία, οδηγοί επί οκτώ και πλέον έτη ανύπαρκτα. Αναστηλωμένα μνημεία αρχαίας πολιτείας Μεσσήνης έκπληκτα… Και προσθέτω όλα τα προηγούμενα:
1. ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΛΗΜΕΝΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΟΛΟ-
ΚΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ́280.000 ΕΥΡΩ
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
2. ΤΗ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΉΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ.
3. ΤΟΝ ΜΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΩ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ.
4. ΤΗΝ ΜΗ ΦΡΟΝΤΊΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗ ΣΤΕΙΡΩΜΈΝΕΣ ΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
5. ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣ-
ΣΗΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Η κατάσταση που περιγράφει ο Πέτρος Θέμελης καθρεφτίζει την κυρίαρχη αδια-
φορία για τον Πολιτισμό μας και η καταγγελία του αποτυπώνει τον πόνο ενός επι-
στήμονα που έδωσε ζωή σε μια αρχαία πόλη, πρόσφερε πάνω από 30 χρόνια
σκληρής δουλειάς στην Αρχαία Μεσσήνη για να βλέπει τώρα την εγκατάλειψη…
ΕΛΕΝΗ ΣΠ.