Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για παρερμηνεία απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης.
Μιλώντας στον «Ant1» ο κ. Μουζάλας προέβλεψε ότι η ροη προσφύγων με κλειστό το σύνολο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000. Επιπλέον παραδέχθηκε ότι είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει.
Επιπλέον τόνισε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης γίνεται χώρα εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες.
“Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.
Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει ένας ακόμα σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ροη προσφύγων με κλειστό το σύνολο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.
Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση το προσφυγικό με την αξιολόγηση και τα μέτρα, ενώ για την Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι έχει σώσει με την πολιτική της την αξιοπρέπεια της Ευρώπης στο προσφυγικό.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού για τη θυσία που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να σωθεί η Ευρώπη.
Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς των προσφύγων
Η κατάσταση είναι δραματική καθώς ήδη εντός της χώρας βρίσκονται περί τους 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τα Σκόπια ενισχύουν τον διπλό φράχτη των 30 χιλιομέτρων, η ροή προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια συνεχίζεται αμείωτη με ρυθμό 2.000-3.000 ανθρώπους την ημέρα, ενώ η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί ακόμη και στο επίπεδο της νατοϊκής επιχείρησης.
Κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη
Σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής προχώρησαν για μία ακόμη φορά πρόσφυγες στην Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Ο καταυλισμός είναι τις τελευταίες μέρες υπερπλήρης, παρ’ όλα αυτά εκατοντάδες πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να καταφτάνουν στο σημείο,περιμένοντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ
Πεντακόσιοι πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ η ροή συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα, με αργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη και περιμετρικά, στα χωράφια, έχουν κατασκηνώσει περίπου 10.000 άνθρωποι.
Στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.
5.400 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά
Περίπου 5.391 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πιστοποιηθεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο ανέρχονταν σήμερα στις 9 το πρωί σε 3.307. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.268.
Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμα να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα.
Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.
Στον Πειραιά ακόμη 580 πρόσφυγες
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 1» το οποίο μετέφερε 580 μετανάστες και πρόσφυγες που είχε παραλάβει από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 255 άτομα από τη Χίο και 325 από τη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον σταθμό του ηλεκτρικού του Πειραιά.
Στο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 515 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο. Το πλοίο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Κω, Ρόδο, Σύμη Κάλυμνο Λέρο Λειψοί Πάτμο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 10:40.
Από τον ΟΛΠ έχουν διατεθεί τρεις επιβατικοί σταθμοί, αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών.