Οεπίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, Τανέρ Κιλίτς, αποφυλακίστηκε σήμερα μετά από 432 ημέρες φυλάκισης, όπως έκανε γνωστό η οργάνωση. Το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο υπό όρους, με εγγύηση, ενώ εξακολουθεί να κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»
Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο πίεζαν την Τουρκία για την απελευθέρωση του όλα το χρονικό διάστημα που βρισκόταν στις φυλακές. Ο Τανέρ Κιλίτς είχε καταδικαστεί το 2020 σε φυλάκιση πάνω από 6 χρόνια, καθώς κατηγορήθηκε ότι στήριζε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Οι υπόλοιποι τρεις ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μήνα με την κατηγορία ότι παρείχαν στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.
Σήμερα το Ακυρωτικό Δικαστήριο έστειλε την υπόθεση πίσω στο πρωτοδικείο, κρίνοντας ότι η έρευνα που διεξήχθη ήταν «ελλιπής» ανοίγοντας τον δρόμο για την αποφυλάκιση τους.
Οι τέσσερις ακτιβιστές, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας στο νησί Μπουγιούκαντα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν συναντηθεί μυστικά για να οργανώσουν μια εξέγερση και να προκαλέσουν χάος.
Σε δηλώσεις η ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ,τονίζει ότι «η σημερινή απόφαση βάζει τέλος σε μια παρωδία δικαιοσύνης εντυπωσιακών διαστάσεων». «Μολονότι αισθανόμαστε τεράστια ανακούφιση που οι καταδίκες τελικά ακυρώθηκαν, το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε πως η υπόθεση του Τανέρ απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση είναι απογοητευτικό», πρόσθεσε.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχει «θυμός που οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του και των 10 της Κωνσταντινούπολης δεν έχουν αποσυρθεί. Και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και για την απελευθέρωση όλων των άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν φυλακιστεί άδικα κατά την άγρια καταστολή».
Ο Τανέρ Κιλίτς και οι 10 της Κωνσταντινούπολης
Ο Τανέρ συνελήφθη στις 6 Ιουνίου του 2021 και οδηγήθηκε στη φυλακή τρεις ημέρες αργότερα, όπου και παρέμενε μέχρι σήμερα.
Δέκα άλλοι ακτιβιστές γνωστοί ως «οι 10 της Κωνσταντινούπολης», μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, İdil Eser, φυλακίστηκαν ένα μήνα αργότερα. Οκτώ από αυτούς κρατήθηκαν για σχεδόν τέσσερις μήνες προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση στην πρώτη τους ακρόαση τον Οκτώβριο.
Όλοι τους αντιμετωπίζουν την ίδια αβάσιμη κατηγορία «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», ένα γελοίο ισχυρισμό, σύμφωνα με την Αμνηστία, που διατυπώνεται ξανά και ξανά από την τουρκική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την προσπάθειά της να φιμώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, έχουν κατηγορηθεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, για σχέσεις με την «Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ», η οποία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.
Περίπου 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100 δημοσιογράφων, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου, ανάμεσα τους Δικαστικοί και εκατοντάδες ακαδημαϊκοί, έχουν απολυθεί.