«ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ Δατς Αμόρε», το νέο βιβλιο του Στέφανου Τζαννετάτου

Ένα νέο βιβλίο πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον, το πρώτο που κυκλοφορεί στη Ελλάδα με αυτό αποκλειστικά το θέμα, τις κινηματογραφικές δηλαδή Διαφημίσεις των ελληνικών ταινιών που δημοσίευε σε εβδομαδιαία βάση ο καθημερινός αθηναικός τύπος. Όταν παλιότερα έβγαινε στις αίθουσες μια νέα ελληνική ταινία, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στις μεγάλες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, έπρεπε κάπως να ακουστεί. Τηλεόραση τότε δεν υπήρχε, ενώ το ραδιόφωνο λίγη βοήθεια μπορούσε να προσφέρει.

Τα διαφημιστικά  ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ επιβίωσης της ταινίας, ουσιαστικά  συνδεδεμένο μαζί της, όσο τουλάχιστον και το θεατρόφιλο κοινό της αίθουσας με την θεατρική παράσταση. Το ένα είναι αδιανόητο χωρίς το άλλο. Για τους πιστούς φίλους του ελληνικού κινηματογράφου η ανάγνωση των σαββατιάτικων, των κυριακάτικων και των δευτεριάτικων εφημερίδων ήταν εκείνα τα χρόνια μια απόλαυση.

Σήμερα αυτά τα γραφιστικά δημιουργήματα, που είναι καμιά φορά αριστουργηματικά, όταν ο γραφίστας έκανε κέφι την ταινία, αποτελούν κι αυτά ένα μέρος της πολιτιστικής μας παράδοσης και της κληρονομιάς μας.

Ο συγγραφέας του ωραίου βιβλίου συγκέντρωσε με κόπο, με αγάπη και με τεράστια υπομονή εκατοντάδες από αυτά τα εφήμερα γραφιστικά έργα, τα ψηφιοποίησε εντυπωσιακά, και τα αντιπαραθέτει με ορισμένα παλαιότατα και σπάνια κινηματογραφικά διαφημιστικά δείγματα ξένων ταινιών. Ανάμεσά τους και τρία έγχρωμα ξένα διαφημιστικά της δεκαετίας του 50, όταν όλα ανεξαιρέτως στον χώρο της κινηματογραφικής διαφήμισης στον ημερήσιο Τύπο ήταν ασπρόμαυρα. Μάλιστα ένα από τα τρία αυτά διαφημιστικά παραθέματα αφορά μια μεγάλη ταινία, τον Τρίτο Άνθρωπο του Όρσον Ουέλλες.

Η συνύπαρξη μέσα στις σελίδες του βιβλίου των ελληνικών με ορισμένα ξένα χαρακτηριστικά διαφημιστικά δείγματα κρίθηκε απαραίτητη, αφού ο Στέφανος Τζαννετάτος στο κείμενό του διερευνά διεξοδικά και τα ζητήματα της αλληλοεπίδρασης, και των επιρροών, όχι μονάχα εκείνα της ελληνικότητας, της γεωμετρικότητας και των παραδοσιακών καταβολών.

Από τις σελίδες του βιβλίου «ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ Δατς Αμόρε», που κυκλοφορεί στις Εκδόσεις Καλλιγράφος, κάνουν μέσω των εβδομαδιαίων διαφημίσεων της νέας τους ταινίας ένα πέρασμα όλοι οι Έλληνες ηθοποιοί, μικροί και μεγαλύτεροι. Μαζί τους περνούν επίσης κι οι δημοφιλέστεροι τραγουδιστές και τραγουδίστριες εκείνων των χρόνων, όπως και μερικοί γνωστοί συνθέτες, ονομαστικά και φωτογραφικά, από τη δεκαετία του 30 μέχρι τη δεκαετία του 70. Αποτελούσαν όλοι τους ένα γλυκό κομμάτι της καθημερινότητας των θεατών, που τους έκαναν ευτυχισμένους τα ελληνικά έργα και τα εργάκια.

Το βιβλίο δεν είναι μόνο ένα εντυπωσιακό και καλοτυπωμένο φωτογραφικό άλμπουμ εκατοντάδων διαφημιστικών και φωτογραφιών, έγχρωμων και ασπρόμαυρων, αλλά και ένα κινηματογραφικό κείμενο περιδιάβασης που διαβάζεται με ευχαρίστηση και με ενδιαφέρον. Και ξαναδιαβάζεται. Κι ας έχει συνολικά 378 μεγάλες σελίδες σε καλό χαρτί.

«Τιτάνιο!» «Υπέροχο!»  «Υπέροχο βιβλίο και πολύ ωραία σχεδιασμένο και στημένο … γοητεύτηκα. Μπράβο!» είναι τρεις από τις ενδεικτικές κρίσεις που έπεσαν στην αντίληψή μας και που ανήκουν σε ειδικούς. «Διαθέτει πλοκή … και λέω «πλοκή», γιατί τη ροή του κειμένου της αφήγησης την αντιλαμβάνομαι σαν ένα Ντοκυμανταίρ, που ξεδιπλώνεται και προχωρεί, εστιάζοντας άλλοτε στην Εικόνα και άλλοτε στις μαρτυρίες των ανθρώπων που γνωρίζουν τα πράγματα από πρώτο χέρι, του μακετίστα Νίκου Αλαγιάννη, του Γιάννη Δαλιανίδη, της Γκέλυς Μαυροπούλου, του Αποστόλη Τεγόπουλου, του Ερρίκου Ανδρέου, του Πάνου Γλυκοφρύδη, του Ντόντου Καραγιάννη, του Γιώργου Ζερβουλάκου. Επίπονη δουλειά, έκπληξη μεγάλη και ικανοποιητική.» γράφει ένας ακόμη. «Με το αγαπησιάρικο μεράκι σου και με τον ελεγχόμενο αναλυτικό βηματισμό του κειμένου σου αναδεικνύεις το οφειλόμενο.» Ενώ ένας άλλος θα σημειώσει ευγενικά «Το βιβλίο σου το απολαμβάνω ξεφυλλίζοντάς το πολλές φορές. Είναι εξαιρετικό, από τα κινηματογραφικά βιβλία που θα έπρεπε να είχαν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό και να κυκλοφορούν συχνότερα. Σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως.»

Αν διακρίνεται ίχνος υπερβολής, η ευθύνη δεν είναι δική μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή