Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Τι γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα μακαρόνια και τα λοιπά ζυμαρικά. Από το 1998 η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών, με στόχο τη γνωστοποίηση στο κοινό σε παγκόσμια κλίμακα για τη γευστική και θρεπτική αξία τους. Η ημερομηνία εορτασμού της μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς πραγματοποιείται σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995. Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.
Ζυμαρικό είναι τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι ή σιμιγδάλι σκληρού σίτου και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά). Παγκοσμίως διαδεδομένα είναι ζυμαρικά όπως τα σπαγγέτι, τα ραβιόλι, τα μακαρόνι, τα ριγκατόνι, τα τορτελίνια, οι πέννες, τα φουζίλι, οι ταλιατέλες, τα λινγκουίνια και τα λαζάνια.
Σχετικά Άρθρα
24/06/2025 - 18:20
Δείτε επίσης