Δεν φτάνει, λοιπόν, που οι Έλληνες είναι… Σουηδοί σε… υπερφορολόγηση, αφού δίνουν 40 ευρώ περίπου από το εισόδημά τους των 100 ευρώ στο κράτος, αλλά ούτε αυτά φτάνουν, λακτίζοντας έτσι επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις όλων των εποχών ένα βασικό οικονομικό νόμο, δηλαδή ότι κανείς εύφρων νοικοκύρης δεν πρέπει να ξοδεύει πάνω από όσα εσοδεύει.
Έτσι, το Φεβρουάριο του 1991, ο αείμνηστος ακαδημαϊκός, καθηγητής και πρωθυπουργός της Οικουμενικής κυβέρνησης Ξενοφών Ζολώτας διαπίστωνε ότι κι αν ακόμα δούλευαν όλοι οι Έλληνες εργατοϋπάλληλοι τζάμπα επί ένα χρόνο, και πάλι κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα εξακολουθούσε να επιβαρύνεται από το δημόσιο χρέος με 341.000 δραχμές!!!
Και θα περίμενε κανείς ότι τα παθήματα θα γίνονταν μαθήματα μετά την επιτήρηση της οικονομίας μας από την τρόικα, τους δανειστές μας, μετά το 2010. Αμ δε! Το 2010, το πρώτο μνημονιακό έτος, κατάρτισα και δημοσίευσα μια μελέτη με στοιχεία για το πού πάνε οι φόροι μας και τα δάνειά μας με εξοργιστικά συμπεράσματα. Τότε, κατάρτισα τον παρατιθέμενο πίνακα για τα έτη 2010 και 2011, τον οποίο συμπλήρωσα τώρα με στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 (εκτιμήσεις), αλλά το συμπέρασμα είναι ακόμη πιο εξοργιστικό, αφού το 2015 πρέπει, για να μη δανείζεται η χώρα μας, οι φορολογούμενοι, για να καλυφθούν οι κρατικές δαπάνες, να δώσουν… 220 ευρώ από τα 100… ευρώ των συγκεντρούμενων ετησίως φόρων!!! Συγκεκριμένα, από την εξέταση των στοιχείων αυτών προκύπτουν ενδεικτικά οι ακόλουθες διαπιστώσεις!
Πρώτον, το 2010, οι κρατικές δαπάνες ήταν 88,1 δις. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα 52,9 δις. ευρώ και, συνεπώς, για να καλυπτόταν η διαφορά έπρεπε να δανεισθούμε 35,2 δις. ευρώ.
Δεύτερον, την ίδια χρονιά, οι κρατικές δαπάνες υπερέβαιναν τα έσοδα των 100 ευρώ κατά 66,7 ευρώ, ενώ το 2015 κατά… 120 ευρώ!
Δηλαδή, κάθε πέρσι και καλύτερα και με τα… Μνημόνια…
Πού πάνε οι φόροι μας και τα δάνεια σε ευρώ (ανά φορολογικά έσοδα 100 ευρώ)
