Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται η απογοήτευση των πολιτών η οποία συμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ φτάνει το 92,3% σχετικά με την εφαρμογή του Power Pass, το οποίο από ότι φάνηκε μόνο βοήθημα δεν ήταν.
Το άγχος για τον πολιτικό αντίκτυπο της κρίσης διαβίωσης πηγάζει και από τη διαπίστωση ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων φέρεται να καταλογίζει ευθύνες απευθείας στην κυβέρνηση. Το αφήγημα του Μαξίμου περί «εισαγόμενης ακρίβειας» -όπως αναγνωρίζουν κομματικοί αξιωματούχοι- εμφανίζει μειωμένη απήχηση στην κοινή γνώμη, που αξιώνει παρεμβάσεις για την τιθάσευση της αισχροκέρδειας. Στο ραντάρ της κυβέρνησης βρίσκονται και οι τελευταίες έρευνες που καταδεικνύουν το μέγεθος των περικοπών στις δαπάνες των καταναλωτών. Παράλληλη πηγή προβληματισμού αποτελούν και τα στοιχεία που καταγράφουν ότι ένας στους δύο πολίτες δεν θα κατορθώσει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά με ένα ποσό το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η αντιπολίτευση έχει στηλιτεύσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση της ακρίβειας με το ποσό ρεκόρ των 1,136 δισ. ευρώ (για έναν μήνα) αποκρύπτοντας ότι αυτά είναι χρήματα των καταναλωτών, που κακώς εισπράχτηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Γιαννούλης: Πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα
«Οι τιμές θα είχαν μειωθεί σημαντικά εάν είχε μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ένα μέτρο που αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει η κυβέρνηση» τόνισε, σε αυτό το φόντο, ο Χρήστος Γιαννούλης. Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε στην ΕΡΤ-3 ότι η εμμονή της κυβέρνησης να μην βάλει πλαφόν στα ποσοστά κέρδους των παρόχων ενέργειας αλλά και στα διυλιστήρια, καθώς και η ανυπαρξία ελέγχων για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα βασικά είδη διατροφής, έχουν φέρει τη χώρα μας σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «οι λογαριασμοί στην ενέργεια, οι τιμές των καυσίμων, οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό με την ανοχή που επέδειξε η κυβέρνηση στα φαινόμενα αισχροκέρδειας, έχουν φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Καμία νύξη για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια
Χθες ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή τους από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο δεν έκανε καμία νύξη στο κοινωνικό αίτημα που αφορά τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός -κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- επεσήμανε ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται στο ταμείο ενεργειακής στήριξης για να διατεθούν υπέρ της κοινωνίας. Ήδη, εντούτοις, βουλευτές της Ν.Δ. εστιάζουν στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε το ύψος των υπερεσόδων αλλά και την ημερομηνία φορολόγησής τους. Υπενθυμίζεται ότι στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα υπερκέρδη των παραγωγών και εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, σύμφωνα με έκθεση του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..