Πάρτι κερδοσκόπων με θεατή την κυβέρνηση

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

Ξέφυγε η τιμή της βενζίνης – Οργιάζει η μαύρη αγορά στα τρόφιμα

ΠΑΡΤΙ κερδοσκόπων με θεατή την κυβέρνηση! Ο Άδωνις παραδέχεται κύμα αισχροκέρδειας και με καθυστέρηση εξαγγέλλει ελέγχους. Ξέφυγε η τιμή της βενζίνης, οργιάζει η μαύρη αγορά στα καύσιμα.

Η εκτόξευση των τιμών από τα πρατήρια μέχρι και τα σούπερ μάρκετ, οδηγεί σε νέες απώλειες στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, η κατανάλωση φαίνεται να καταρρέει και η κυβέρνηση… «προαναγγέλλει» ελέγχους. Με την τιμή της αμόλυβδης να χτυπάει νέα ρεκόρ ακρίβειας κάθε μέρα και να έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 2,227 ευρώ/λίτρο σε πανελλαδικό μέσο όρο, τώρα ξεκινούν οι αρμόδιες αρχές να μιλούν για αισχροκέρδεια…

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων για αισχροκέρδεια», παραδεχόμενος ότι έχουν βρεθεί αρκετές παραβάσεις. Παράλληλα προειδοποίησε ότι όποιος επιχειρήσει να βγάλει παραπάνω χρήματα, «θα του πάρουμε το κέρδος επί δύο». Όμως, το πρόβλημα είναι ότι η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια δεν ξεκίνησαν σήμερα και ότι οι πολίτες πληρώνουν το μάρμαρο της ολιγαρχίας τους, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Επισκέψεις σε διυλιστήρια και τα αιτήματα του υπουργείου για περισσότερα στοιχεία από τις εταιρείες, φαίνονται περισσότερο ως κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, την ώρα που ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, καθώς οι τιμές είναι απαγορευτικές για τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά από το υπουργείο, την Τετάρτη οι μέσες τιμές πανελλαδικά, ήταν 2,227 ευρώ/λίτρο για την αμόλυβδη 95 οκτανίων, ενώ η αμόλυβδη 100 οκτανίων έφτανε τα 2,36 ευρώ.

Νέα αύξηση

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου αναφέρθηκε σε νέα αύξηση 3,5 λεπτών στην τιμή της βενζίνης, επισημαίνοντας ότι σε κάποια νησιά έχει ξεπεράσει το 2,6 ευρώ το λίτρο.

Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο στη βόρεια και νησιωτική Ελλάδα. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία οι μέσες πανελλήνιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15% στον απλή αμόλυβδη, κατά 14% στην αμόλυβδη 100 οκτανίων και κατά 17,5% στο ντίζελ. Από τις αρχές του έτους που συνυπολογίζονται, οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται σε 25%, 22% και 29% αντίστοιχα, ενώ εγείρονται σημαντικά ζητήματα αισχροκέρδειας.

Η αγορά ζητά να επεκταθεί το μέτρο της οριζόντιας έκπτωσης που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρει ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις. Από την πλευρά της, η ΠΟΠΕΚ με επίσημη ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «αναμένονται νέες σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή διυλιστηρίου για νέες παραγγελίες βενζίνης, μικρή αύξηση στο υγραέριο κίνησης και σταθεροποίηση στο πετρέλαιο κίνησης ΒΙΟ». Η εκτίμηση μεταφράζεται σε νέες ανατιμήσεις ενώ αν το ευρώ συνεχίσει να πέφτει έναντι του δολαρίου ή αν η διεθνής τιμή καταγράψει ράλι και πλησιάσει ή ξεπεράσει τα 120 δολάρια, τότε οι τιμές θα καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερη και παρατεταμένη άνοδο.

Βουτιά στις πωλήσεις

Σε πτώση οι πωλήσεις και στα βασικά αγαθά. Οι καταναλωτές περιορίζουν ή σε μερικές περιπτώσεις κόβουν τελείως προϊόντα, τα οποία εκτός από απαραίτητα, πριν ένα χρόνο ήταν στα όρια του «φθηνού». Η πτώση των αγορών από τα σούπερ μάρκετ, εκτιμάται κοντά στο 7%, μόνο τον προηγούμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι ο Απρίλιος περιλαμβάνει και το Πάσχα! Μεγάλο πρόβλημα θεωρούν οι ειδικοί και την αύξηση της τιμής των σιτηρών που έφτασε το 34% από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας. Σε σύγκριση έτους, οι αυξήσεις στο αλεύρι πλέον ξεπερνούν έως και το 60%. Άμεσο αποτέλεσμα η έκρηξη στην τιμή του ψωμιού. Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα η τιμή για ένα κιλό ψωμί μπορεί να ξεπερνάει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξειδικευμένα είδη η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε συνδυασμό με αυτά από την αγορά, συνθέτουν μία μαύρη εικόνα για τους καταναλωτές στην ελληνική αγορά, με αυξήσεις στο φοινικέλαιο άνω του 50%. Στο τυρί το 33%, στο γάλα το 32%, στον χυμό πορτοκάλι το 45%, ενώ στη βρόμη πλησιάζουν το 70%. Εξέλιξη που οδηγεί σε κατάρρευση της κατανάλωσης και στις υπεραγορές.

Τα νοικοκυριά

Η αύξηση κατά 35% στις χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Μάρτιο και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, φέρνουν ακόμα ακριβότερους καταλόγους και νέες αυξήσεις που αναμένεται να ενσωματωθεί στις τιμές που έχουν τα προϊόντα στο ράφι, από τον επόμενο μήνα.

Η ακρίβεια έχει εξαϋλώσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα χρέη. Από τη μία πλευρά τα χρέη στην εφορία και από την άλλη οι οφειλές στις τράπεζες. Νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πού δείχνουν άλμα 22% τον Μάρτιο του 2022 (αύξηση 22% σε σχέση με πέρυσι) και διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 3,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφεται και αύξηση των κόκκινων δανείων, που συνδυαστικά, εκτοξεύει το ιδιωτικό χρέος κοντά στα 250 δισ. ευρώ.

Επιδείνωση

Το πρόβλημα στις τιμές των προϊόντων διατροφής είναι παγκόσμιο, αλλά σε κάθε χώρα έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Η διεθνής επιδείνωση, ενδεχομένως να αποτελεί προμήνυμα για την εξέλιξη στην εγχώρια αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια (28,61 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας διατροφικής κρίσης που απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών από τις δύο χώρες.

Για τον κίνδυνο «πολλαπλών» πληθωριστικών σοκ στην παγκόσμια οικονομία μίλησε και η διοικήτρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G-7 στη Γερμανία. Τόνισε ότι γίνεται δυσκολότερο για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ρίξουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση και πως «πρέπει να εξοικειωνόμαστε με την ιδέα πως αυτό που ζούμε τώρα δεν θα είναι το τελευταίο σοκ πληθωρισμού».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή