ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
154,8% πάνω το φυσικό αέριο, 56,7% το ρεύμα, 20% τα ενοίκια, 36% το πετρέλαιο, 15,4% το ελαιόλαδο και 17% το αρνί
ΜΑΥΡΟ ρεκόρ 25ετίας στην ακρίβεια! Σε κατάσταση απόγνωσης η δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό από την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Οι πολίτες ήδη γνώριζαν την εκρηκτική άνοδο των τιμών και οι επιχειρήσεις τις συνθήκες ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Αυτό που αλλάζει με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,2%, είναι ότι πλέον είναι υποχρεωμένη να το αναγνωρίσει και η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 1997 με την δεύτερη υψηλότερη να έχει μεγάλη απόσταση και να καταγράφεται το 2010 όταν ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 5,2%. Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν επιδείνωση του φαινομένου τον Φεβρουάριο, για τον οποίο τα επίσημα στοιχεία αναμένονται σε έναν μήνα. Η δύναμη που οδηγεί τις αυξήσεις ήταν και τον Ιανουάριο τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια. Πρώτο το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση 154,8% το ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθεί με 56,7% και το πετρέλαιο 36% και τα τρόφιμα να ακολουθούν με μεγάλη ταχύτητα, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφουν άνοδο της τιμής τους πάνω από τον μέσο πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Μαζί με τα ενεργειακά προϊόντα αυξημένα είναι και τα παράγωγα καύσιμα και λιπαντικά με αύξηση 21,6%.
Αυξήσεις παντού
Όπως αναμενόταν οι αυξήσεις στην ενέργεια αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μεταφορών, με αποτέλεσμα αυξήσεις να καταγράφονται σε όλη την αγορά, ακόμα και στα προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς. Το ελαιόλαδο είχε αύξηση της τιμής του κατά 15,4% και τα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%. Αρνί και κατσίκι αυξήθηκαν κατά 12,6%, τα παρασκευάσματα με βάση το κρέας αυξήθηκαν 7,4%, το μοσχάρι κατά 2,4%, τα πουλερικά κατά 4,7%, ενώ και τα φρέσκα ψάρια είχαν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 5,9%. Λόγω της κακοκαιρίας, τα νωπά λαχανικά καταγράφουν αύξηση των τιμών τους κατά 14,4%, τα νωπά φρούτα κατά 8,4%, ενώ αύξηση κατά 17,6% είχαν και οι πατάτες. Παράλληλα ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στις τιμές των δημητριακών καθώς οδηγούν περαιτέρω αυξήσεις σε παράγωγα όπως το ψωμί που έχει ανέβει κατά 5%, των ζυμαρικών κατά 7,1%, του αλευριού κατά 6,6% και των προϊόντων ζαχαροπλαστικής κατά 3,2%. Σε αυτή την κατηγορία αυξήσεων είναι και τα γαλακτοκομικά που ανέβηκε η τιμή τους κατά 6.3% στο γιαούρτι και 6,1% στα τυριά, ενώ και οι σοκολάτες είχαν άνοδο κατά 3,7%.
Χρήστος Σταϊκούρας
Στα οπωροκηπευτικά υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις που φέρνουν αυξήσεις και στις τιμές των χυμών φρούτων κατά 4,1%. Στην ένδυση και την υπόδηση η άνοδος έφτασε στο 7%. Στα αυτοκίνητα είχαμε αυξήσεις κατά 8,7% στα καινούργια και 11,2% στα μεταχειρισμένα. Τέλος, στις υπηρεσίες τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 11,6% ενώ και οι τιμές ξενοδοχείων και καταλυμάτων αυξάνονται κατά 13,6%. Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «ως Κυβέρνηση δεν εφησυχάζουμε. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις προκλήσεις της εποχής που απορρέουν κυρίως από την υγειονομική κρίση και τις σημαντικές και μεγαλύτερες σε διάρκεια πληθωριστικές πιέσεις. Εργαζόμαστε μεθοδικά και υπεύθυνα, για να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο του εφικτού, τις πρόσκαιρες αναταράξεις και τις πολυ-επίπεδες κρίσεις και να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Κυβερνητική αποτυχία
Από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση και της τομεάρχη Οικονομικών, Έφης Αχτσιόγλου, αναφέρεται ότι ο η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό αποκαλύπτει το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας. «Φτάσαμε εδώ γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που έχει επιλέξει να αφήσει απροστάτευτη την κοινωνία. Φτάσαμε εδώ γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που διαβεβαίωνε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ακόμα και σήμερα δεν τολμά να παρέμβει αποφασιστικά. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί». Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι «η ακρίβεια όμως δεν είναι μονόδρομος» και επιμένουν στις προτάσεις που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ελάφρυνσης φορολογικών υποχρεώσεων στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ρύθμισης των αγορών με αυστηροποίηση του πλαισίου και πάταξη της αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους τομεάρχες, «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί». Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια δεν χτυπά όλα τα νοικοκυριά το ίδιο. Τα υψηλότερα εισοδήματα μπορεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους, όμως οι οικογένειες με συνολικό μηνιαίο εισόδημα έως 1.200 ευρώ, αρχίζουν να μειώνουν ακόμα και βασικά αγαθά. Όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι οικονομολόγοι, η ακρίβεια είναι το μνημόνιο των φτωχών…