ΣΗΜΑ κινδύνου για την οικονομία και το μέγεθος του δημόσιου χρέους συνιστά το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου που διαμορφώθηκε στο 2,33%. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις ανοδικές πληθωριστικές τάσεις μπορεί να βάλουν σε περιπέτειες τη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα μνημόνια.
Το πάρτι με τα μηδενικά επιτόκια που εξασφάλιζε η χώρα μας λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλούσε η πανδημία, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα. Η Κριστίν Λαγκάρντ προαναγγέλλει τη νέα εποχή που θα εγκαινιάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για επιβολή σκληρών μέτρων στις λεγόμενες απείθαρχες χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο δημόσιο χρέος, το οποίο αυξήθηκε δραματικά από τον συνεχή δανεισμό, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει σύντομα πιέσεις από τους Θεσμούς για λήψη σκληρών μέτρων.
Μπορεί στη Γερμανία να έχει αλλάξει η κυβέρνηση και να κυβερνάει ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με Πράσινους και Φιλελεύθερους, αλλά το Βερολίνο δεν φαίνεται να αλλάζει πολιτική σε ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στη μετακορωνοϊό εποχή θα αρχίσει και πάλι να επαναφέρει στο τραπέζι το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Η θεαματική αύξηση των επιτοκίων στο δεκαετές ομόλογο καταρρίπτει και τον μύθο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ότι δήθεν τα μηδενικά επιτόκια που δανείζονταν μέχρι πρόσφατα η χώρα μας συνιστούσαν ψήφο εμπιστοσύνης προς την πολιτική της.
Μετά την αύξηση του επιτοκίου στο δεκαετές ομόλογο, στο Μαξίμου αναζητούν νέο δόγμα για να προβάλουν ως δικαιολογία. Η διαφαινόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα μετά τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβει η ΕΚΤ προκαλεί και επικίνδυνες πολιτικές παρενέργειες.
Η κυβέρνηση που έχει χάσει ήδη δύο μεγάλα στοιχήματα, αυτά της διαχείρισης της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, κινδυνεύει να χάσει και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας για τις πολυδιαφημισμένες ικανότητες στον οικονομικό τομέα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις παρενέργειες μιας νέας αύξησης των επιτοκίων και τις ενδεχόμενες πιέσεις των Θεσμών για μέτρα. Γι’ αυτό η μόνη λύση που της απομένει είναι να δραπετεύσει με εκλογές πριν αρχίσουν τα δύσκολα.
Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους στρατηγικές τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνηση Καραμανλή που δραπέτευσε στην κυριολεξία όταν το δημόσιο χρέος είχε εκτιναχθεί στα ύψη και η χώρα μας είχε βρεθεί στα πρόθυρα χρεοκοπίας.