Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews
• Τι ξέρουμε για την παραλλαγή από το Καμερούν
• Πάμε ολοταχώς και για τέταρτη δόση
• Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία
Συνεχίζει να σαρώνει η πανδημία… Η παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα, όπου καθημερινά μετράμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Μόνο στην Αττική περίπου το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στην υπερμεταδοτική Όμικρον, για την οποία αρκετοί επιστήμονες λένε πως προκαλεί ηπιότερη νόσο από προηγούμενες μεταλλάξεις. Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε.. Η Τζάνετ Ντίας, επικεφαλής του ΠΟΥ στην κλινική διαχείριση, τόνισε πως οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι ναι μεν υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας, όμως ο αντίκτυπός της στους ηλικιωμένους είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα. «Ενώ η Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με τη Δέλτα, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπια» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον νοσηλεύει και σκοτώνει ανθρώπους».
Πότε θα πέσουν τα κρούσματα
Οι επιστήμονες βλέπουν πως το σοκ των πολλών χιλιάδων κρουσμάτων είναι παροδικό και κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση από τον επόμενο μήνα. Ο επιμελητής Α’ Πνευμονολόγος στο Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, εκτίμησε ότι αν περάσουμε αυτόν τον μήνα και το υγειονομικό σύστημα αντέξει, σιγά σιγά η πίεση θα αποκλιμακωθεί. «Επειδή πάνε καλά οι εμβολιασμοί, μόλις μπει η άνοιξη, θα είναι μια άνοιξη για όλες τις κοινωνίες» είπε, εξηγώντας ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να δίνουμε διαρκώς χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται», διότι έτσι υπάρχει και η περίπτωση εκείνη να συμβεί μια ακραία μετάλλαξη που μπορεί να είναι πολύ περισσότερο νοσογόνος.
«Να μάθουμε να ζούμε με τον ιο…»
Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως σύντομα ο κορωνοϊός θα μπει σε ενδημική φάση. Από τη μεριά του όμως, ο κ. Τζανάκης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας ότι «ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές». Σημείωσε ότι είναι νωρίς να πούμε ότι πάμε σε ενδημική φάση και ανέφερε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του…
Φόβοι για το ΕΣΥ – Μπορεί να επανακάμψει η Δέλτα
Τον φόβο του ότι μπορεί να καταρρεύσει το ΕΣΥ ως αποτέλεσμα των αυξημένων νοσηλειών εξέφρασε ο δρ Μοριακής Βιολογίας στον Καναδά, Γιάννης Πρασσάς. Ο ίδιος εξήγησε ότι στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ήμερες. «Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επεσήμανε. Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε.
Η νέα παραλλαγή από το Καμερούν… δεν είναι νέα
Μία μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε αρχικά σε έναν άνδρα στη Γαλλία, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Καμερούν προκάλεσε συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η παραλλαγή, η οποία φαίνεται να έχει μολύνει μερικές δεκάδες άτομα στην ίδια περιοχή της Γαλλίας, παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια. Ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος του Κολεγίου Imperial στο Λονδίνο ήταν ένας από τους πολλούς επιστήμονες που έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο. «Το B.1.640.2 (το επιστημονικό όνομα της παραλλαγής) είναι στην πραγματικότητα παλιότερο από την Όμικρον – σε όλο αυτό το διάστημα έχουν εντοπιστεί ακριβώς… 20 κρούσματα, σε σύγκριση με τα πάνω από 120 χιλιάδες της Όμικρον σε μικρότερο διάστημα. Σίγουρα δεν αξίζει να ανησυχείτε ιδιαίτερα για αυτό αυτή τη στιγμή…» είπε χαρακτηριστικά.
Ίσως χρειαστεί και νέα δόση
Στο ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου κατά της Covid μέσα στο φθινόπωρο, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, καθώς όπως είπε «η αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης μπορεί να μειωθεί τους επόμενους μήνες». Ο ίδιος είπε πως η εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα υποψήφιο εμβόλιο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Όμικρον (όπως και η Pfizer), το οποίο μπορεί να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες. Μια τέταρτη δόση εμβολίου προκαλεί πενταπλασιασμό των αντισωμάτων μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, επικαλούμενος προκαταρκτικά ευρήματα μιας ισραηλινής μελέτης: «Μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, ξέρουμε με έναν υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας ότι η τέταρτη δόση είναι ασφαλής» δήλωσε. Στο Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση 4ης δόσης σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, σε εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Πιστοποιητικό με ημερομηνία λήξης
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, αποφασίστηκε να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους επτά μήνες, σε μια προσπάθεια να κάνει ο κόσμος την τρίτη δόση. Με απλά λόγια, ένα πολίτης επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος αν δεν κάνει την αναμνηστική. Επίσης, η κυβέρνηση διαρρέει πως θα ξεκινήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τα 50 έτη.
Ανοίγουν τα σχολεία
– Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος ΣΎΜΦΩΝΑ με την τελική απόφαση της κυβέρνησης, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά με self test.
Το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
Η λειτουργία ενός σχολικού τμήματος θα αναστέλλεται όταν διαγιγνώσκεται θετικό το 50%+1 των μαθητών της τάξης. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη ισχύουν τα εξής:
– Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν 5 τεστ σε διάστημα 5 ημερών. Πρόκειται για δύο rapid test και ένα self test, επιπλέον των ήδη προγραμματισμένων δύο εβδομαδιαίων self test
– Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία 3 self test, δηλαδή ένα επιπλέον τεστ από τα δύο εβδομαδιαία self test
– Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 5 τεστ σε ισάριθμες (5) μέρες. Πρόκειται για δύο rapid test και ένα self test, επιπλέον των ήδη προγραμματισμένων 2 εβδομαδιαίων rapid test.
– Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 δωρεάν self test, δηλαδή ένα self test επιπλέον από τα δύο εβδομαδιαία.