Να ληφθούν, άμεσα, αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου» αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη. Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:
– στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
– στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας, θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.
– στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
– στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.
Η εστίαση διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της.
Οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν την πρωτοχρονιά, την στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προμήθειες και οι όποιες κρατήσεις αλλά και οι διάθεση των πελατών να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου στα καταστήματα του κλάδου με το ωράριο λειτουργίας τους, μέχρι τις 24.00 θα είναι καταστροφικό!»