Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews
• Τι δείχνουν οι πρώτες μελέτες για τη μετάλλαξη Όμικρον
• Τρίτη δόση: Ποιο εμβόλιο έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία ακόμα δεν έχει αποκωδικοποιηθεί από τους επιστήμονες, την ώρα που κυβερνήσεις και συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη με τη μετάλλαξη Δέλτα…
Ο πρώτος ασθενής στην Ελλάδα το έμαθε από το ίντερνετ! Απίστευτο και όμως ελληνικό…
Ο πρώτος Έλληνας ασθενής που διαγνώστηκε με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, το έμαθε από ενημερωτικά σάιτ! Πρόκειται για έναν άνδρα από τα Χανιά, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική. Ο 40χρονος εντοπίστηκε θετικός μετά από τέσσερα (!) τεστ που χρειάστηκε να κάνει μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, παρ’ όλο που έχει κάνει όλα τα εμβόλια. Είναι ασυμπτωματικός και βρίσκεται σε καραντίνα στο Κολιμπάρι Χανίων. «Ο αδελφός μου έμαθε ότι είναι το πρώτο κρούσμα από τα σάιτ… Παίρναμε τηλέφωνα και κάπου στις 11-12 μας είπαν ότι είναι ο ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον. Ο ΕΟΔΥ τελικά επικοινώνησε μαζί του το απόγευμα και του ζήτησαν συγγνώμη, χωρίς να του δώσουν οδηγίες, πέραν της καραντίνας» είπε ο αδελφός του ασθενή.
Μολύνει ξανά και όσους έχουν ήδη νοσήσει
Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι, σε αντίθεση με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει πως μπορεί να ξεπερνά τη φυσική ανοσία που προκαλεί προηγούμενη λοίμωξη. Με απλά λόγια, μολύνει ξανά όσους έχουν αρρωστήσει στο παρελθόν με άλλη μετάλλαξη. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος. Η μελέτη ακόμα δεν έχει δείξει αν ξεπερνά την ανοσία των εμβολίων ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, αφού μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ο εξελικτικός βιολόγος Tom Wenseleers στο Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου εκτιμά ότι το στέλεχος Όμικρον είναι 3 έως 6 φορές πιο μεταδοτικό συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα. Στη Νότια Αφρική, το στέλεχος Όμικρον δείχνει μια σαφή υπεροχή έναντι της Δέλτα, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν θα ισχύσει το ίδιο και στην Ευρώπη και την Αμερική και τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίζει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.
Οι διαφορές με τη Δέλτα
Σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, στην παραλλαγή Όμικρον τα συμπτώματα είναι κόπωση, πονόλαιμος και βήχας. Από την άλλη, στη παραλλαγή Δέλτα έχουμε αυξημένους παλμούς, δύσπνοια, απώλεια γεύσης και απώλεια όσφρησης. Μέχρι στιγμής, η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, αλλά με πιο ήπια συμπτώματα από τη Δέλτα. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως σε περίπου 10 μέρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την Όμικρον. Καθηγητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν πως οι περιπτώσεις ήπιας νόσου που έχουν αναφερθεί στη Νότια Αφρική μπορεί να οφείλονται και στο νεαρό της ηλικίας των ασθενών, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είχαν ήδη προηγουμένως εκτεθεί στον ιό…
Ελπίδες ότι την πιάνει το εμβόλιο
«Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το εμβόλιο πιάνει το νέο στέλεχος Όμικρον, ωστόσο σε δύο εβδομάδες θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια μπορεί να συνεχίζουν να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και την ανάγκη νοσηλείας, αλλά να μην ασκούν έντονη προστατευτική δράση έναντι σε ήπια και μετρίως σοβαρή λοίμωξη. «Αυτό συνεπάγεται μεν αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει υπέρμετρη αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους» λένε οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
«Να ετοιμάζονται οι φαρμακοβιομηχανίες»
Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους, ώστε να προστατεύουν απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λιντμάιερ: «Υπάρχει ισχυρή σύσταση οι παρασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να σχεδιάζουν για την πιθανότητα να πρέπει να προσαρμόσουν το υπάρχον εμβόλιο… Είναι καλό να μην περιμένουν απλώς μέχρι να χτυπήσει ο τελευταίος συναγερμός» είπε.
«Εμβόλιο κάθε χρόνο…»
Αυξάνεται η πιθανότητα να χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BioNTech (η οποία συνεργάστηκε με τη Pfizer στην παρασκευή του εμβολίου), Ουγκούρ Σαχίν. Ο ίδιος δήλωσε ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα είναι σε θέση να προσαρμόσει το εμβόλιο της κατά της Covid-19 «σχετικά γρήγορα» για να ανταποκριθεί στην παραλλαγή Ομικρον.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Μεγάλη βρετανική έρευνα εξέτασε την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης με κάθε εμβόλιο… Όσοι έκαναν Pfizer μετά από δύο δόσεις Astra Zeneca, ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές. Η πιο ισχυρή ενισχυτική δόση ήταν με Moderna! Όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις Astra Zeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές. Σημειώνεται πως σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή. Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στην Ελλάδα ανοίγει στους 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
«Να εμβολιαστούν οι έγκυες»
Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων έκανε ο γυναικολόγος της Παρθένας Κουτμερίδου, η οποία έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, ούσα μόλις 38 ετών και έγκυος. Ο γυναικολόγος Χρήστος Καρύδας είπε χαρακτηριστικά πως είναι «φανατικά υπέρ του εμβολιασμού σε γυναίκες που είτε είναι, είτε θέλουν να μείνουν έγκυες, αλλά και σε όλες τις γυναίκες». Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις εγκύους ασθενείς του, μόλις δύο στις δέκα έχουν εμβολιαστεί με τις περισσότερες να φοβούνται…