Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ για την κυριακάτικη Kontranews
Το lockdown πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι, τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος. Ο Τομεάρχης Εντατικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News, επισημαίνει πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, καθώς πολίτες και πολιτεία δεν άκουγαν τις προειδοποιήσεις των ειδικών εδώ και καιρό. Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, τονίζει πως πρέπει να στενέψει ο κλοιός των μέτρων γύρω τους για το καλό τους ενώ προτείνει την επαναφορά χρήσης μάσκας και για τους εμβολιασμένους.
Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει επικίνδυνα, με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά και τους σκληρούς δείκτες, θανάτων και διασωληνωμένων, να αυξάνονται δραματικά. Ποιοι είναι οι φόβοι σας για τις επόμενες ημέρες;
Τα κρούσματα έχουν σχέση με τα τεστ που γίνονται και δείχνουν τη μολυσματικότητα στην κοινωνία, ότι δηλαδή υπάρχει μία μεγάλη διασπορά του ιού. Είναι κάτι το οποίο το αναμέναμε, βλέπαμε την ασυνήθιστη κίνηση της παραλλαγής «Δέλτα» από το καλοκαίρι που έφερνε μία πίεση στα νοσοκομεία. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν Αγγλία και Ισραήλ, παρότι είχαν ψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Μας κίνησε το ενδιαφέρον και προειδοποιήσαμε με ήπιο τρόπο από τότε, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν… Πολίτες και πολιτεία δείχνουν μία μη σοβαρότητα όσον αφορά τη δυναμική και την επικινδυνότητα του ιού, με αποτέλεσμα τον εφιάλτη που ζούμε τώρα στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς που έρχονται είναι πιο βαριά νοσούντες, και παρότι διαθέτουμε ένα σημαντικό αριθμό κλινών Covid, γονατίσαμε εύκολα. Μετά την επάνοδο στην φυσιολογική ζωή, με όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές, έχουν έξαρση και τα υπόλοιπα νοσήματα, αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατηθεί ισορροπία.
Δεν είναι βάναυσο, όμως, να έχουμε νεκρούς εκτός ΜΕΘ;
Είναι ανήθικο να κλείνεις την πόρτα στα υπόλοιπα νοσήματα. Ο πόνος και ο θάνατος δεν είναι προβλέψιμος. Η πανδημία όμως μας έχει προειδοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο ότι πρέπει να αλλάξουμε αρκετά πράγματα για να προφυλαχθούμε. Δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τα υπόλοιπα νοσήματα. Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθεί εφόσον διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Θα έχουμε «μαύρο» Νοέμβρη και Δεκέμβρη, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι υγειονομικές ανάγκες είναι τεράστιες αλλά ακόμη και σε καιρό πανδημίας μπορούν να προβλεφθούν και να αποτραπούν. Δεν είναι τροχαίο με δέκα αεροπλάνα που έπεσαν… Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ, αλλά και περισσότερες να είχαμε δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό να τις υποστηρίξει. Επίσης, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία σε μίας νόσου.
Τί πρέπει να προσέξουμε για να ανασχεθεί όσο γίνεται η έξαρση της πανδημίας;
Ο έλεγχος της πανδημίας χάθηκε στην κοινότητα. Είναι πολύ αργά να λέμε για αύξηση εμβολιασμών. Για να μην θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα, θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία έχουν ατονήσει με ευθύνη και τις πολιτείας, στη λογική ότι η πανδημία έχει τελειώσει.
Παρότι και οι εμβολιασμένοι κολλούν και μεταδίδουν τον ιό, τα όποια μέτρα έχουν παρθεί στοχεύουν μόνο στους ανεμβολίαστους. Είστε σύμφωνος με αυτή την τακτική της κυβέρνησης;
Στο νοσοκομείο έρχονται όχι μόνο ανεμβολίαστοι, αλλά και εμβολιασμένοι που έχει περάσει χρόνος από την 2η δόση, καθώς και αυτοί κινδυνεύουν. Η ολοκλήρωση γι’ αυτούς θα έρθει με την 3η δόση. Πρέπει να επισπευστεί, πράγμα που δεν το βλέπω… Πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων που είναι περισσότερο ευάλωτοι, δηλαδή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, για το δικό τους το καλό, παρόλο που μας βρίζουν. Να είμαστε πιο αυστηροί απέναντι σε αυτούς, για να μην μετατραπεί η πανδημία των ανεμβολίαστων σε μία σφαγή των ανεμβολίαστων. Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να κυκλοφορούν μέσα και έξω με μάσκες, διότι αν κολλήσουν συμπεριφέρονται όπως και οι ανεμβολίαστοι όσον αφορά τη μετάδοση και τη διασπορά της νόσου. Ένα 10% νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους. Δεν πρέπει να θεοποιήσουμε τους εμβολιασμένους και να δαιμονοποιήσουμε τους ανεμβολίαστους. Τους επόμενους κρίσιμους μήνες θα πρέπει όλοι να δείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα για να μην μετατρέψουμε την πανδημία σε τραγωδία.
Ο κύριος Βορίδης τόνισε πως δεν θα πάμε ξανά σε lockdown, ακόμη κι αν γίνει τέτοια πρόταση από την Επιτροπή. Θεωρείτε πως το lockdown πρέπει να μπει στο τραπέζι ή να αποκλειστεί και να αναζητηθούν άλλα μέτρα;
Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Από τη στιγμή που θα βλέπω νεκρούς σε θαλάμους και σε διαδρόμους, να καταρρέει ένα ολόκληρο Υγειονομικό Σύστημα, δεν σταματάει τίποτα και κανέναν το lockdown. Θα είναι μία αναγκαστική επιλογή και παρέμβαση της πολιτείας, αν αυτή έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Είναι αδιανόητο αν καταρρεύσει το ΕΣΥ, να τρίβουμε τα χέρια μας λέγοΣυνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ Το lockdown πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι, τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος. Ο Τομεάρχης Εντατικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News, επισημαίνει πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, καθώς Διευθυντής Β’ ΜΕΘ και Τομεάρχης Εντατικής Νοσοκομείου «Παπανικολάου» » Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει επικίνδυνα, με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά και τους σκληρούς δείκτες, θανάτων και διασωληνωμένων, να αυξάνονται δραματικά. Ποιοι είναι οι φόβοι σας για τις επόμενες ημέρες; Τα κρούσματα έχουν σχέση με τα τεστ που γίνονται και δείχνουν τη μολυσματικότητα στην κοινωνία, ότι δηλαδή υπάρχει μία μεγάλη διασπορά του ιού. Είναι κάτι το οποίο το αναμέναμε, βλέπαμε την ασυνήθιστη κίνηση της παραλλαγής «Δέλτα» από το καλοκαίρι που έφερνε μία πίεση στα νοσοκομεία. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν Αγγλία και Ισραήλ, παρότι είχαν ψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Μας κίνησε το ενδιαφέρον και προειδοποιήσαμε με ήπιο τρόπο από τότε, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν… Πολίτες και πολιτεία δείχνουν μία μη σοβαρότητα όσον αφορά τη δυναμική και την επικινδυνότητα του ιού, με αποτέλεσμα τον εφιάλτη που ζούμε τώρα στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς που έρχονται είναι πιο βαριά νοσούντες, και παρότι διαθέτουμε ένα σημαντικό αριθμό κλινών Covid, γονατίσαμε εύκολα. Μετά την επάνοδο στην φυσιολογική ζωή, με όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές, έχουν έξαρση και τα υπόλοιπα νοσήματα, αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατηθεί ισορροπία. » Δεν είναι βάναυσο, όμως, να έχουμε νεκρούς εκτός ΜΕΘ; Είναι ανήθικο να κλείνεις την πόρτα στα υπόλοιπα νοσήματα. Ο πόνος και ο θάνατος δεν είναι προβλέψιμος. Η πανδημία όμως μας έχει προειδοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο ότι πρέπει να αλλάξουμε αρκετά πράγματα για να προφυλαχθούμε. Δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τα υπόλοιπα νοσήματα. Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθεί εφόσον διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Θα έχουμε «μαύρο» Νοέμβρη και Δεκέμβρη, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι υγειονομικές ανάγκες είναι τεράντας ότι δεν φταίμε καθόλου επειδή είχαμε προειδοποιήσει. Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει και το τοπικό και το γενικό lockdown. Εύχομαι να μην συμβεί. Θεωρώ δύσκολο να φτάσουμε σε τέτοιο τραγικό σημείο, όμως δεν μπορεί να βγαίνει από το τραπέζι το ολοκληρωτικό lockdown από τη στιγμή που λέμε ότι η ζωή προέχει και είναι πάνω από όλα. Ή θα παρθούν ριζικά μέτρα τώρα, ειδάλλως η εκατόμβη νεκρών είναι μπροστά μας. Τότε όχι μόνο lockdown, αλλά δεν θα βγαίνει κανείς έξω από τα σπίτια του, γιατί ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγάλος.
Είναι αποκλειστικά υπεύθυνο το ποσοστό των ανενβολίαστων που μας έβαλε ξανά στον πανδημικό εφιάλτη;
Βλέπουμε τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, με χιλιάδες κρούσματα αλλά όχι πολλούς θανάτους, αλλά και χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που θρηνούν 250-300 θύματα τη μέρα. Το γεγονός ότι ξαναμπήκαμε σε αυτή τη δύνη οφείλεται στο ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. Επίσης, η μετάλλαξη «Δέλτα» αύξησε το ποσοστό ανοσίας που πρέπει να πετύχουμε ώστε να εκριζωθεί ο ιός. Πάντα υπάρχει ο φόβος για νέα στελέχη του ιού που μπορεί να αχρηστεύσουν τα εμβόλια.
Τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που θα έχουμε στα χέρια μας από το 2022 θα βοηθήσουν δραστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας ή πρέπει να συνεχιστεί η πίεση στον πληθυσμό για εμβολιασμό;
Πάνω από όλα σε μία ιογενή λοίμωξη είναι η προφύλαξη. Τα φάρμακα δεν αφορούν τις ΜΕΘ, διότι σε αυτές φτάνουν ασθενείς με επιπλοκές. Τα φάρμακα πρέπει να δίνονται σε πολύ αρχικά στάδια, ακόμη και από το σπίτι. Είναι σίγουρα συμπληρωματικά στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά όχι καθοριστικά. Αυτό που θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας είναι το ποσοστό ανοσίας που θα πετύχουμε με τους εμβολιασμούς και τη νόσηση.