Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ για την κυριακάτικη Kontranews
Την αναγκαιότητα να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων που θα μπορούν να λύσουν προσωπικά και εξειδικευμένα κάθε προβληματισμό των όσων αρνούνται και διστάζουν να εμβολιαστούν, τονίζει η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου. Σε σχόλιό της για την Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α., σημειώνει πως αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας ενώ για την Ελληνο-Γαλλική Συμφωνία υπογραμμίζει ότι προσθέσαμε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών μας.
Για ποιο λόγο έχει αποτύχει το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση;
Στην Βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, χωρίς αυτό a priori να χαρακτηρίζει ως αποτυχία το πρόγραμμα εμβολιασμού για τις περιοχές αυτές. Εκτιμώ ότι μπορεί να υφίστανται τοπικές ιδιαιτερότητες που συνέβαλαν στην κατάσταση αυτή. Το μείζον, όμως, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων. Ως βουλευτής έχω μιλήσει με αρκετό κόσμο που παραμένει ανεμβολίαστος. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε μέσο πειθούς, για να αρθούν οι αμφιβολίες όσων στέκονται σκεπτικά απέναντι στο εμβόλιο. Και για την περίπτωση της Β. Ελλάδας, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων, θεωρώ ότι θα ήταν επωφελές να γίνει μία εκστρατεία «πόρτα – πόρτα», όπου ειδικοί επιστήμονες θα μπορούν να λύσουν προσωπικά και εξειδικευμένα κάθε προβληματισμό κάθε πολίτη.
Είστε υπέρ της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στις κόκκινες περιοχές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη;
Από χθες εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα προσαρμογής για όλη την Ελλάδα που αφορούν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και συμπολίτες μας για την πρόσβασή τους σε οικονομικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επειδή η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική κατάσταση, η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει εκ νέου την αποτελεσματικότητα των νέων αυτών μέτρων, εύλογα με ιδιαίτερο βάρος στις κόκκινες περιοχές και θα κρίνει αν θα χρειαστούν πρόσθετα ή όχι μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η επιβολή περιοριστικών μέτρων συνεπάγεται και περιορισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων με δυσμενείς συνέπειες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Και η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κάτι τέτοιο σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.
Η Αμερικανική Βάση στην Ελλάδα αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και το ρόλο της ακριτικής αυτής περιοχής στα Βαλκάνια;
Η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας. Οι Η.Π.Α. ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας. Θωρακίζεται περαιτέρω η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της Συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα η μελλοντική αμερικανική παρουσία στα Ελληνικά νησιά, πέραν της Κρήτης, καθώς υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη Συμφωνία για επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις. Επιπλέον οι Η.Π.Α. ουσιαστικά καταδικάζουν το casus belli για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο. Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζει τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο και παράλληλα ενισχύει την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς.
Η παραίτηση Ζάεφ μπορεί να βραχυκυκλώσει τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία;
Αδιαμφισβήτητα η παρουσία του κ. Ζάεφ είχε τη δική της ιδιαίτερη σημειολογική και ουσιαστικά βαρύτητα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η παραμονή του κυβερνητικού συνασπισμού στην εξουσία θα διατηρήσει ζωντανό το θετικό σκηνικό για τη συμφωνία αυτή. Από την άλλη, η ενίσχυση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, που παραμένει πολέμια της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν προμηνύει καλές εξελίξεις, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρόλα αυτά, όμως, η γείτονα χώρα οφείλει με τη στάση της στο θέμα αυτό να αποδείξει ότι είναι ένα σύγχρονο κράτος που οι αποφάσεις και συμφωνίες της κάθε φορά πολιτειακής εξουσίας έχουν συνέχεια, δεδομένου ότι διεκδικεί και την ένταξή της στην Ε.Ε. και, επομένως, να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία αυτή. Όπως ακριβώς έκανε και η Ν.Δ., που ενώ ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στη συμφωνία, ως Κυβέρνηση δεσμεύεται και την εφαρμόζει.
Πού αποδίδετε την έκρηξη της ανεργίας ειδικά σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας;
Η Βόρεια Ελλάδα, δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζει αρνητική πρωτιά στο θέμα της ανεργίας. Είναι, όμως, ενθαρρυντικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat στο 13,3% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον φετινό Σεπτέμβριο, έναντι 16,3% τον Σεπτέμβριο 2020. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στη χώρα μας την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου τονώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, αύξηση τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο των +0,7 μονάδων που καταγράφηκε στο σύνολο της Ε.Ε. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων ανθρώπων. Και τούτο, διότι σύμφωνα με την 8η έκθεση του Παρατηρητηρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τις επιπτώσεις του ιού COVID – 19 στην απασχόληση, η Ελλάδα είναι η πρώτη ανάμεσα σε χώρες που έθεσαν εκτός παραγωγής μεγάλο τμήμα του χαμηλόμισθου εργατικού δυναμικού. Με άλλα λόγια, οι φτωχότεροι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας υπέφεραν περισσότερο. Στους φτωχότερους εργαζόμενους ανήκει και μία μεγάλη πλειοψηφία των νέων ανθρώπων. Επιπρόσθετα, ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα στη χώρα μας ο γενικός δείκτης για την ανεργία μειώθηκε με το άνοιγμα της αγοράς, η ανεργία των νέων αυξάνεται. Υπό τα δεδομένα αυτά, κατά την επιστημονική μου άποψη, πιστεύω πως προβάλει πλέον έντονη η ανάγκη άμεσα για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού ως μέτρο στήριξης της νέας γενιάς, η οποία είναι και η πιο χαμηλόμισθη. Τη θέση μου, άλλωστε αυτή, την είχα διατυπώσει ήδη δημόσια από το βήμα της Βουλής το καλοκαίρι κατά τη συζήτηση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 – 2025.