Συνωστισμός από πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα
Σε νούμερο ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται πλέον οι ατελείωτες μεταναστευτικές ροές από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, που λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ο συνωστισμός στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού εκεί συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας για να βρεθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Μετά τις χαοτικές σκηνές του Σαββάτου, η κατάσταση έχει αρχίσει να εξομαλύνεται καθώς περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον ευρωπαϊκό βορρά.
Οι περισσότεροι από όσους πέρασαν κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής. Από εκεί
με τρένα που δρομολογήθηκαν εκτάκτως, με λεωφορεία που ήρθαν από όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά και με ταξί, συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι τον επόμενο «σταθμό» τους που είναι το Ταμπάνοβτσε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Στη συνέχεια περνούν τα σύνορα με την Σερβία και πηγαίνουν στην πόλη Πρέσεβο, όπου ήδη έχουν καταφέρει να φτάσουν τα πρώτα «κύματα». Το εισιτήριο με το τρένο από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπάνοβτσε κοστίζει 10 ευρώ, στα λεωφορεία κυμαίνεται στα 12 ευρώ, ενώ με ταξί η τιμή ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά δρομολόγιο.
Εξάλλου, αισθητά μειωμένη είναι από χθες το πρωί η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτών της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Οι αρχές της γείτονας χώρας επιτρέπουν στους πρόσφυγες να περάσουν, ανά ομάδες, τα σύνορα και να κατευθυνθούν πεζοί, κατά μήκος των γραμμών, μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό προς την Γευγελή, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.
Το απόγευμα του Σαββάτου είχαν προηγηθεί νέα σοβαρά επεισόδια, όταν πάνω από 1.500 πρόσφυγες παρέκαμψαν τον κλοιό, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και με γκλομπ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τους εμποδίσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.
Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά λιποθυμούσαν, παιδιά έκλαιγαν τρομαγμένα, ενώ από τα γκλομπ των αστυνομικών κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφρά.
4.500 διασωθέντες ανοιχτά της Λιβύης
Περισσότερους από 4.400 ανθρώπους έσωσαν οι ιταλικές λιμενικές αρχές σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Οι πρόσφυγες ήταν στοιβαγμένοι σε 23 υπερφορτωμένες βάρκες και πλεούμενα και κινδύνευαν να βυθιστούν. Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία ορισμένοι από τους διασωθέντες, το ταξίδι από την Αίγυπτο στην Ιταλία κόστισε 2.000 ευρώ στον καθένα.
Είπαν, μάλιστα, ότι το πλοιάριο ήταν υπερφορτωμένο κατά δέκα φορές και πολλοί αναγκάστηκαν να στριμωχτούν στο αμπάρι. Όσοι βρίσκονταν εκεί έπρεπε να πληρώνουν τους διακινητές για να τους επιτρέπουν να βγουν έξω για να πάρουν αέρα.
Την ίδια ώρα στο στόχαστρο της ιταλικής αντιπολίτευσης βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης. «Πρόκειται για φάρσα, χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη δουλειά των διακινητών» διακήρυξε ο γερουσιαστής Μαουρίτσιο Γκασπάρι του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέλο Σαλβίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση Ρέντσι να μεταφέρει τους μετανάστες σε εγκαταλειμμένες εξέδρες πετρελαίου ανοιχτά της Λιβύης.
Περισσότεροι από 104.000 μετανάστες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους. Ακόμα 135.000 έχουν μπει στην Ελλάδα και περισσότεροι από 2.300 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει αλλιώς η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και κατά συνέπεια πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες του Δουβλίνου.
«Οι μετανάστες δεν φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ουγγαρία, αλλά στην Ευρώπη. Και οι κανόνες υποδοχής πρέπει να εξευρωπαϊσθούν» τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο «η Κομισιόν προσπάθησε να δώσει ώθηση σε μία κοινή ατζέντα μετά την έκτακτη σύνοδο που ζητήθηκε από την Ιταλία, αλλά τώρα στην ατζέντα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση και στήριξη».
Συλλήψεις μεταναστών στην Τουρκία
Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 435 πρόσφυγες, κυρίως Σύριους, οι οποίοι επιχειρούσαν να φθάσουν στη Λέσβο από την πόλη Αϊβατζίκ στην περιοχή του Μαρμαρά.
Τρεις Τούρκοι που φέρονται να ήταν οι διακινητές τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση προτού οδηγηθούν ενώπιον δικαστή. Η τουρκική νομοθεσία προβλέπει για τους διακινητές ποινή οκταετούς κάθειρξης.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες που συνελήφθησαν είναι άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη Συρία (345), το Αφγανιστάν (64), τη Μιανμάρ (19) και το Πακιστάν (7), σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν δύο μηχανοκίνητα σκάφη και μεγάλος αριθμός σωσιβίων. Οι συλληφθέντες μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων και κινδυνεύουν τώρα με πρόστιμο 2.200 τουρκικών λιρών (700 ευρώ).
Βγήκαν μαχαίρια στη Μυτιλήνη
Νέα σοβαρά επεισόδια και σκηνές φαρ – ουέστ εκτυλίχθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Ομάδες μεταναστών που έχουν κατασκηνώσει εκεί περιμένοντας να έρθει πλοίο για να τους μεταφέρει στον Πειραιά, συνεπλάκησαν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας γροθιές και κλωτσιές. Οι πιο θερμόαιμοι έβγαλαν μαχαίρια
με αποτέλεσμα δύο άνδρες να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Έντρομοι οι επιβάτες, Έλληνες και ξένοι, που περίμεναν στην προβλήτα για να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής, έβλεπαν τους μετανάστες να συμπλέκονται μεταξύ τους και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη.
Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι άνθρωποι, προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο της συμπλοκής, όπου για αρκετή ώρα επικράτησε πανικός.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο νησί της Λέσβου και αναμένουν τα πλοία που θα τους μεταφέρουν στον Πειραιά, προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους για κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, η εισροή των προσφύγων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ιδιαίτερα στα παράλια προς την πλευρά της Τουρκίας, οι αφίξεις είναι ανεξέλεγκτες. Οι πρόσφυγες από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι, με κάθε κόστος, να μην επιστρέψουν στις πατρίδες τους και στον πόλεμο.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί είναι χαοτική, αφού εκεί συναθροίζονται οι ντόπιοι κάτοικοι, οι τουρίστες από το εξωτερικό και την Ελλάδα και οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι.
Στον Πειραιά ακόμη 2.400 πρόσφυγες
Στον Πειραιά έδεσε χθες για τρίτη φορά τα τελευταία 24ωρα το «Ελ.Βενιζέλος» με περίπου 2.466 πρόσφυγες επιπλέον πρόσφυγες από τη Συρία που είχαν φθάσει σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, το πλοίο παρέλαβε 628 πρόσφυγες από την Κω, 75 από την Κάλυμνο, 967 από τη Λέρο και 796 από τη Σάμο και έφτασε στον Πειραιά λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Κυριακής.
Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΟΛΠ στον ηλεκτρικό σταθμό με προορισμό το σταθμό Λαρίσης με στόχο να φτάσουν με το τρένο, στη βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα Σκόπια.
Επεισόδια στη Γερμανία
Για δεύτερη νύχτα, περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν απέναντι από τους χώρους που προορίζονται για φιλοξενία προσφύγων στο Χάιντεναου, κοντά στη Δρέσδη, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.
Για «οργανωμένη επίθεση» ακροδεξιών εναντίον των αστυνομικών που είχαν αναπτυχθεί για να προστατεύσουν χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Χάιντεναου μιλά η αστυνομία. Τον πετροπόλεμο και την εκτόξευση αντικειμένων ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό.
Την προηγούμενη νύχτα, ανάλογος αριθμός είχε επίσης δώσει το «παρών» σε συγκέντρωση την οποία είχε διοργανώσει το ακροδεξιό κόμμα NPD («Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας»).
Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες προς την πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα και απώθησαν τους ταραξίες.
Το βράδυ του Σαββάτου, άλλα τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες είχαν φτάσει στο χώρο φιλοξενίας στο Χάιντεναου, μεταφέροντας περίπου 120 άτομα. Συνολικά, κατάλυμα στο χώρο έχουν βρει περίπου 250 πρόσφυγες.
Εξάλλου, τους περασμένους μήνες έχουν καταγραφεί στη Γερμανία περιστατικά εμπρησμών χώρων που προορίζονται για φιλοξενία μεταναστών.
Η πολιτική χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενοποιηθεί και να ενισχυθεί και οι πρόσφυγες να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο μεταξύ των χωρών, υπογράμμισαν σε κοινό άρθρο ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο Σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.
«Η αντίδραση που υπήρξε μέχρι τώρα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που η Ευρώπη πρέπει να έχει απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό» γράφουν οι δύο ισχυροί άνδρες του SPD στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).
Κάνοντας λόγο για ένα «χρέος γενεών», ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ εκτιμούν πως «μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη είναι απαραίτητη». Η Γερμανία εμφανίζεται να πλημμυρίζει από την άφιξη στη χώρα ενός χωρίς προηγούμενο αριθμού προσφύγων, καθώς τα αιτήματα ασύλου προβλέπεται να φθάσουν τις 800.000 το 2015, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.
Ενώ η Γερμανία δέχεται έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις χώρες των Βαλκανίων, οι δύο υπουργοί επιθυμούν επίσης όσοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι δικαιούνται άσυλο «να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους», από τις οποίες απαιτούν μεγαλύτερη συνεργασία.
Αιχμές Γιούνκερ για μεταναστευτικό
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την αντίδραση κρατών-μελών της ΕΕ στις προτάσεις της Κομισιόν για κοινή πολιτική ασύλου και προσφύγων, λέγοντας πως οι «εθνικές λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα» και πως «δεν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία ήθελα να ζω».
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Welt, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις αξίες μας στην Ευρώπη, αλλά πολύ σπάνια».
«Δεν γίνεται τα σύνορα ούτε να είναι εντελώς ανοικτά αλλά ούτε και εντελώς κλειστά. Δεν υπάρχουν λειτουργικές εθνικές λύσεις, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα» τόνισε με νόημα.
Ο κ. Γιούνκερ επανήλθε στο σχέδιο που είχε προτείνει η Κομισιόν για σύστημα αναδιανομής προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, για ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, για ταχύτερη καταγραφή και εξέταση της υπόθεση του κάθε πρόσφυγα και μετανάστη.